Bugün, 19 Mart 2024 Salı
GÜNCEL 26.12.2016 17:22:48
SİGARA İÇMEK DİŞLERE ZARAR VERİR Mİ?

SİGARA İÇMEK DİŞLERE ZARAR VERİR Mİ?

Ortodonti (Diş Teli) Uzmanı Diş Hekimi Çağlar Sakin, bu haftaki röportajında sigaranın dişlerinize ve diş etinize verebileceği zararlar konusunda bilgi verdi. Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Kenan Kuzucu ile birlikte bir söyleşi yapan Diş

 

Kenan K. Sigaranın zararları nelerdir?

Çağlar S. Sigaranın zararlarını bugün bilmeyen kimse yoktur herhalde. Sigara içen ya da içmeyen herkes, sigaranın sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini en azından bir kere duymuştur.

Kenan K. Sigara sağlığımızı hangi yolla etkiler?

Çağlar S. Sigaranın bileşenlerine baktığımızda sigaranın içinde çok fazla kimyasal madde vardır. Yaklaşık 4000 adet kimyasal maddeden oluştuğu bildirilmektedir. Sigara içmek ya da sigara dumanına maruz kalmak yoluyla bu kimyasal maddeler gerek akciğerlerimiz gerekse kılcal kan damarlarımız yoluyla vücudumuza girmektedir. Zararlı etkileri de bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

Kenan K. Sigaranın diş ve dişetlerine etkisi nelerdir?

Çağlar S. Sigara içerken içinize çektiğiniz duman yüksek ısıdadır. Pek çok kişi ben içime çekmiyorum, ben akciğerlerime dumanı doldurmuyorum diye düşünmektedir. Ancak bu durumda bile sigaranın dumanının yüksek ısısı ağızda kalmakta ve olumsuz etkilere neden olmaktadır. Yüksek ısı, diş etlerine zarar vermektedir. Sigara içen insanların diş etlerinde renk değişimleri oluşmaya başlar. Normal koşullarda sağlıklı bir diş eti gül kurusu-pembe renkte iken sigara içildiğinde diş etleri giderek mor-siyah renk almaya başlar. Aynı şekilde sigaranın içerisindeki kimyasallar diş minesinin üzerine yapışır ve dişlerde renklenmeye yol açar ve bu renklenmeler diş fırçalama ile çoğu zaman giderilemez ve diş hekimlerinin profesyonel temizlik yapması gerekir.

Kenan K. Sigara diş etlerinin beslenmesini bozuyor mu?

Çağlar S. Sigara dumanına maruz kalan diş etlerinde kılcal damarlardaki kan akışı bozulur ve diş etlerinin beslenmesi olumsuz yönde etkilenir. Bu da diş eti sağlığınızın bozulma nedenlerinden birisidir.

Kenan K. Sigara ve ağız kanserleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Çağlar S. Yapılan araştırmalar uzun süre sigara içen kimselerde ağızda görülebilecek kanser vakalarının arttığını göstermektedir. Dudaklarınızda, yanaklarda, dilde, ağız tabanında, damakta şişlik ya da renk değişimleri varsa hemen diş hekiminizle irtibata geçmenizde fayda vardır.

Kenan K. Sigara ve ağız kokusu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Çağlar S. Sigara içmenin bir diğer zararı da ağızda oluşan ve hem kişiyi hem de sosyal çevresini olumsuz etkileyen çok ağır bir ağız kokusudur. Hiç kimse sigara içen biriyle uzun süre konuşmak ve iletişim kurmak istemez. Çünkü bu koku çok rahatsız edici olabilir.

 

Sonuç olarak şu söylenebilir. Sigara içmek genel sağlığınızı olumsuz yönde etkilediği gibi diş ve diş eti ve ağız sağlığınızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Sigaranın neden olduğu bu zararlı etkilerden kaçınmak sizin elinizdedir. Sigarasız sağlıklı günler dilerim. 


Diğer Haberler

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

12.03.2024

11.03.2024

09.03.2024

08.03.2024

07.03.2024

06.03.2024