12 yaşındaki ressamdan şehit babası anısına resim sergisi 12 yaşındaki ressamdan şehit babası anısına resim sergisi

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. F. Ender Güngüneş, yüksek tansiyonun en sık görülen kronik hastalıklardan ve küresel bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Yüksek tansiyonun uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle ´sessiz düşman´ olarak anıldığının altını çizdi.

 

HASTALAR HABERSİZ

İl Sağlık Müdürü Dr. F. Ender Güngüneş, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle açıklamada bulundu.  Güngüneş, yüksek tansiyonun en sık görülen kronik hastalıklardan ve küresel bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Yüksek tansiyonun uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle ´sessiz düşman´ olarak anıldığının altını çizen Güngüneş,  “Yüksek tansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yeti yitimi gibi durumlarla ilişkilidir.  Dünyada on kişiden yaklaşık 3´ünün tansiyonunun yüksek olduğu bilinmektedir. Hastaların %50´si durumlarından tamamen habersizdir. Haberdar olanların bir kısmı ise herhangi bir şey yapmamaktadırlar”

 

DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ

“Yüksek tansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gereklidir. Bakanlığımızca, erken tanının önemini vurgulamak ve tansiyonu yüksek bireylerde meydana gelebilecek olumsuz sonuçları azaltmaya yönelik olarak, toplum bilincini arttırmak amacıyla her yıl 17 Mayıs Günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yıl Dünya Hipertansiyon Günü teması “Hipertansiyon konusunda toplumun farkında lığını arttırmak ve tüm ülke vatandaşlarını tansiyonunun farkında olmaya ve kontrol etmeye teşvik etmek” olarak belirlenmiştir.  Bu vesileyle; yüksek tansiyondan korunmak için toplumdaki bireylerin; sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve özellikle tuzun azaltılması konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amaçlanmaktadır” dedi. Haber: Kenan Kuzucu