Yeniden yayımlandı! İşte Kırıkkale’deki en yaygın soyadı! Yeniden yayımlandı! İşte Kırıkkale’deki en yaygın soyadı!


İl Müftüsü Bekir Gerek, Nur cami ile ilgili yaptığı açıklamada dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü mimarlarından sayılan Mimar Sinan`ın ustalık dönem eseri Edirne`deki Selimiye Camisi`nin mimarisi örnek alınarak Kırıkkale`de 6 yıl önce inşasına başlanan Nur Camisi`nin, 2014 yılı sonunda hizmete gireceğini söyledi.Kırıkkale Nur Camii ve Külliyesi inşaatının Selimiye Camii`nden esinlenerek özel olarak projelendirilen özgün bir eser olduğunu dile getiren Gerek, 'Bu proje ile abidevi bir eser yapılıyor. Bu muhteşem cami, 4 minaresi ve estetiğiyle Kırıkkale`ye farklı bir silüet kattı. Kırıkkale`yi güzelleştirdi. Caminin iç bölümü gerçekten bir selatin camisine yakışır şekilde yapılıyor. Bu cami projelendirilirken Türkiye`nin bu alanda en iyi mimarları, mühendisleri ve sanat sahibi kişileri tercih edildi' diye konuştu.Gerek, iç dizaynı, aslan göğüsleri, ana kubbesi, çeyrek kubbesi ve tonozlarının muhteşem bir camiye yakışır şekilde olduğunu ifade etti.

Sembol camilerden olacak

Türkiye`de 21. Asrın başında yeni bir Selimiye Camii`nin doğduğunu vurgulayan Gerek, 'Bu cami sadece Kırıkkale`nin değil, ülkemizin de sembol camilerinden bir cami olacak. Ben inanıyorum ki sanat tarihçileri bu camiyi inceleyecekler, araştıracaklar, takip edecekler ve sanat tarihi literatüründe bu camiyi hak ettiği yere koyacaklar' dedi.Cami inşaatında, Selimiye ve Süleymaniye ile diğer önemli eserlerdeki gibi Marmara mermerinin kullanıldığını anlatan Gerek, bu mermerin işlemeye müsait, homojen yapısıyla renk uyumu gösteren bir malzeme olduğunu dile getirdi.Gerek, Nur Camii inşaatına bugüne kadar 27,5 milyon lira harcandığını, 32 -33 milyon liraya projeyi bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Külliyeside olacak

Proje ile sadece ibadet yeri değil, bir külliye yapıldığını aktaran Gerek, sözlerini şöyle sürdürdü:'Burada kadınların kullanabileceği bölümler ile derslikler, okuma salonları, hat, ebru gibi el sanatlarının yapılacağı bölümler, musiki eğitimi verilecek derslikler ve 450 kişilik konferans salonu, 500 kişilik fuaye alanı mevcut. Ayrıca camide cemaatin oturup rahatlıkla sohbet edip, çay içebileceği, zaman geçireceği alanlar da olacak. Proje engellilerin kullanımına uygun şekilde inşa ediliyor.'Gerek, Nur Camisi`nin 3 bin 500`ü içinde, 7 bin 500`ü dışında olmak üzere toplam 11 bin kişinin bir arada ibadet edebileceği bir mekan olacağını belirterek, hedeflerinin camiyi bu yılın sonunda hizmete açmak olduğunu kaydetti.