Şanlı Türk tarihinin en görkemli zaferlerinden biri olan ‘30 Ağustos Zafer Bayramı´ 97. yılında da tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale´de de kutlandı.

 

ATATÜRK ANITA ÇELENKLER SUNULDU

Türk tarihine altın harflerle yazılan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları Vali Yunus Sezer, Garnizon Komutan vekili Kıdemli Albay Serhat Atak, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı´nın Atatürk Anıtı´na çelenk koyması saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından Valilik´te, tebrikler kabul edildi.

 

HALKI SELAMLADILAR

Daha sonra Fevzi Çakmak Caddesi´nde yapılan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından protokol üyeleri, askeri erkan ve vatandaşları selamlayarak bayramlarını kutladı. Selamlamanın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Bakım Binbaşı Fatih Kotçu yaptı. Binbaşı Kotçu, en şanlı zaferlerden biri olan 30 Ağustos Zaferinin 97. Yıldönümü olduğunu belirtti.

 

EŞSİZ BİR ZAFER KAZANMIŞTIR

Kotçu, “Bugün Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında teşkil eden 30 Ağustos 1922´de kazandığımız büyük zaferin ulusçu kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Asil Türk Milleti kahraman Türk Ordusu ile birlikte varlığına kasteden düşmanlara karşı 97 yıl önce bugün küllerinden tekrar dirilerek, bir var oluş ile tarifi eşsiz bir zafer kazanmıştır. Birinci dünya savaşı sonrasında müttefikler tarafından Montros Ateşkes Antlaşması imzalanmış bin yıldır üzerinde yaşadığımız, kanlarımızla suladığımız Anadolu toprakları o dönemin büyükleri ve onların komutanları tarafından işgal edilmiş ve tarihimize kara bir leke olarak geçen Serv Antlaşması ulusumuza dayatılmıştır”

 

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM

Kotçu, “İşgal birlikleri girdikleri her yerde tarihlerinin kinlerini kusarmışçasına zulüm etmişlerdir. Böylesine ulusumuzun üzerinde kara bir leke olarak dolanan günlerde Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları bağımsızlık ateşini yakarak ‘Ya istiklal Ya Ölüm´ parolasıyla karanlık günlerden bizleri kurtarmışlardır. Aziz yurdumuza ve bağımsızlığımıza kast eden düşmanlara karşı Türk Ordusunun ortaya koyduğu mücadelesi tek tek hazırlanarak yönetilmiştir. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesiyle birlikte milletimiz istiklal uğruna kanını son damlasına kadar mücadele edeceğini ispatlamıştır”

 

ZAFERİ ARMAĞAN EDİLMİŞTİR

“Gazi Mustafa Kemal Paşanın komutanlığında düşmana beklemediği bir yerden darbe indirerek stratejik mücadele ile düşmanı aldatmayı başarmıştır. Avrupalıların 5-6 ayda geçemez dedikleri Afyon menzili geçilmiş, 30 Ağustos´a gelindiğinde düşman birlikleri yok edilmiştir. Bu büyük zafer ile düşmana darbe vurulmuş ardından takip eden harekat ile 29 Ekim 1922´de düşman denize dökülmüştür. Bu muharebelerde Türk Ordusu çok kısa bir sürede kendisinden üstün düşman birliklerini imha etmiştir. Askeri açıdan diğer bir husus ise 10 günde 500 kilometrelik mesafeyi yaya olarak ve savaşarak kat etmesidir. Türk tarihine altın harflerle yazılan bu destan, harbin, kadın, erkek, genç yaşlı demeden milletçe topyekün savaşın icra edilmesi olmuştur. Bu zaferle Türk ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe Türk´ün istikbalinin elinden alınamayacağı, Türklerin yalnız askeri ile değil, milletiyle de birlikte savaştıkları ispatlanmıştır. 30 Ağustos Zaferi Türk Ordusu, Silahlı Kuvvetlerine armağan edilmiştir”

 

RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM

“Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin huzuru ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada üzerinde karşı bulunmak, tarihin ve milletinden aldığı güç ile ulaştığı üstün zirvesiyle, büyük komuta kademesiyle dostlarımızın ve ülkemizin güvencesini, düşmanımıza ise korku salmaktadır. Dünyanın sayılı gücü olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, her zaman, her yerde ve her koşulda ifaya hazırdır. Milli egemenlik, milli şuur ve tam bağımsızlık esaslarına dayalı Atatürk İlkeleri, bugüne olduğu gibi gelecekte de Türk Silahlı Kuvvetlerine rehber olmaya devam edecektir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

 

GÖSTERİLER SUNULDU

Bu habere dikkat! Yaz geldi Kene ısırması nasıl anlaşılır? Bu habere dikkat! Yaz geldi Kene ısırması nasıl anlaşılır?

Konuşmaların Zafer türküsü adlı şiiri okuyan Osmangazi Fen Lisesi öğrencisi Yusuf Karakaya, okuduğu şiir ile katılanlara duygusal anlar yaşattı. Daha sonra ise öğrenciler şiirler okurken, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Folklor Grubu da bir gösteri yaptı. Mühimmat ve Garnizon Komutanlığı ile İl Jandarma Komutanlığı tören mangası geçişi ve askeri araçların geçişi ile tören sona erdi.  Törenin ardından Vali Yunus Sezer, Garnizon Komutan vekili Kıdemli Albay Serhat Atak, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kralların Ressamı Rahmi Pehlivanlı´nın Anıtkabir´den gelen eserlerinin bulunduğu serginin açılışını yaptı. Haber: Emel Selci