İL MÜDÜRÜ AĞIRTAŞ UYARDI

Varol; Hemofili bir gen hastalığıdır, Varol; Hemofili bir gen hastalığıdır,

Koronavirüs nedeniyle bu yılki Kurban Bayramı da önlem ve tedbirlerin ön planda tutulduğu bir bayram olacak. Uzmanlar azalan vaka sayılarının rehavete yol açmaması ve tedbirlere uyulması konusunda vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Konu ile ilgili uyarılarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Kurban Bayramı süresince müşteri, satıcı ve kesim yerlerinde uygulanacak önlemlerle ve 18 yaş üstü vatandaşların aşılarını biran önce olmaları halinde koronavirüs riskinin en aza indirilebileceğinin altını çizdi. Ağırtaş, el öpme ve toplu yemeklerden kaçınarak tedbirlere uyulması konusunda uyarıda bulundu. 

 

İLK 2 GÜNE DİKKAT!

Özellikle bayramın birinci ve ikinci günü kurban kesiminde bazı yoğunluklar yaşanabildiğine dikkat çeken Ağırtaş “Kontrolsüz yerlerde kesim yapılması, sosyal mesafe ve hijyene dikkat edilmeyen kalabalık ortamlar hastalığa davetiye çıkarabilir. Kesimhane ve ilgili alanlarda, kontrolü sağlamak, kalabalığı önlemek ve bulaş riskini azaltmak için tüm vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığının belirlediği önlem ve tedbirlere koşulsuz uymaları gerekiyor” dedi.

 

KORONAVİRÜS DELTA VARYANTI

Ayrıca koronavirüs delta varyantı üzerine açıklamalarda bulunan Ağırtaş, “İlk kez Hindistan´da tespit edilen, başta Hindistan varyantı olarak bilinen, daha sonra “Delta” olarak adlandırılan bu yeni koronavirüs varyantı, şu ana kadar 80´in üzerinde ülkede görülmüştür. Daha bulaşıcı olduğu bilindiği için, İngiltere başta olmak üzere, birçok ülkede COVID-19 infeksiyonlarının yükselmesinin altında yatan sebeplerden biri olarak gösterilmektedir. Delta varyantının yüzde 40 daha fazla bulaşıcı olduğu ve çok hızlı bir şekilde, bulaşarak daha yüksek oranda infeksiyona yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle, bireyler daha Delta varyantı ile infekte olduklarını fark etmeden virüsü başkalarına yaygın bir şekilde bulaştırabilmektedir”

 

GENÇLER VE ÇOCUKLARDA YAYILDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR

“Delta varyantı genelde aşılanmamış kişiler, gençler ve çocuklarda yayıldığı görülmektedir. İki doz aşılananlarda Delta varyantına bağlı infeksiyonlar daha az görülürken, aşılı kişilerde infeksiyon daha hafif semptomlarla atlatılmaktadır. Söz konusu varyant kaynaklı COVID-19 vakalarının, daha farklı klinik semptomlarla da kendini gösterebildiği ortaya konmuştur. Enfeksiyonun bazı hastalarda daha ağır seyredebildiği de belirtilmektedir”

 

MASKE-TEMİZLİK-MESAFE

“13 Temmuz 2021´de Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca´nın yaptığı açıklamada, ülkemizde Delta varyantının son bir haftada 3 kat artarak, şu ana kadar Türkiye´de 36 ilde 750 vakada Delta varyantı tespit edildiği ifade edilmiştir. Delta varyantına karşı korunmada, aşı yaptırmayan kişilerin hızlıca aşılarını yaptırması, aşı dozlarını tamamlamayanların günü geldiğinde hızlıca aşısını olması, maske-temizlik-mesafe önlemlerine titizlikle devam edilmesi ve havalandırması olmayan kapalı ve kalabalık mekânlarda kalış sürelerinin mümkün olduğunca az tutulması önem arz etmektedir” dedi. Haber: Çağlar Atmaca