5 GÜNDE 30 DAKİKA EGZERSİZ

Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftanın 5 günü 30 dakikalık orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterli olduğuna işaret eden Halk Sağlığı Başkanı Dr. Hakan Kılıç “ Konu hakkında açıklamalar yapan Halk Sağlığı Başkanı Dr. Hakan Kılıç, 1-4 yaş arası çocukların, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmaları gerektiğini, 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için de günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerdiğinin altını çizdi. Halk Sağlığı Başkanı Dr. Hakan Kılıç “15-49 yaş kadın izlemleri, evlilik öncesi danışmanlık, gebe bilgilendirme sınıfı, anne dostu hastane, doğum öncesi ve lohusalık dönemi izlemleri, gebelik ve süt verme döneminde D vitamini desteği, sezeryan oranının azaltılması ve normal doğumun teşviki programları ile kadın sağlığı çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir. Bulaşıcı hastalıklar birimimiz 7 gün 24 saat boyunca hastalıklara yönelik izlem yapmakta, herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlamaktadır” şeklinde konuştu.

 

ERKEN TEŞHİS TARAMALARI

Kırıkkale’nin yeni başkanına vatandaştan sevgi gösterisi Kırıkkale’nin yeni başkanına vatandaştan sevgi gösterisi

Halk Sağlığı Başkanı Dr. Hakan Kılıç “İçme-kullanma suyu, ambalajlı sular, yüzme havuzları ve yüzme suları ile ilgili denetleme ve izleme çalışmalarımız Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sisteminde(ÇSBYS) elektronik ortamda izlenmekte ve değerlendirilmektedir. 4207 sayılı Kanun kapsamında belirlenen alanlarda Tütün ürünü kullanımını önlemek amacıyla ülke genelinde oluşturulan denetim ekipleriyle 7 gün 24 saat esasına göre denetimler yapılmaktadır. Kapalı alanda sigara kullanımına tanık olan vatandaşlarımız tarafından ALO 184 iletişim hattı üzerinden yapılan ihbar ve şikayetlere de anında müdahale edilmektedir. Meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhisine yönelik tarama ve eğitimler aralıksız sürmektedir. Henüz taramalarını yaptırmamış 40 yaş üstü kadın ve 50 yaş üstü erkeklerimizi bu vesile ile ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak üzere aile hekimlerine başvurmaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.

 

BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMLARI

Kılıç “Müdürlüğümüzde diyetisyenimiz tarafından sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili danışmanlık verilmektedir. Tüm okullarda Beslenme Dostu Okul Programları devam etmektedir. Tuz kullanımın azaltılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerimizin içinde tüm ilköğretim okullarımızda ağız diş sağlığı muayenesi, flor vernik uygulaması, ağız diş sağlığı farkındalık eğitimi ve diş fırçası-macun seti dağıtımı yer almaktadır. Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve halk sağlığı çalışmaları etkileri uzun sürelerde ortaya çıkan, sabır gerektiren uzun soluklu çalışmalardır. Bu uzun soluklu yolda birlikte ilerlediğimiz sağlık çalışanlarımız ile sağlıklı olmanın ve sağlıklı kalmanın bilincini taşıyan tüm hemşerilerimize iyi, kaliteli ve sağlıklı günler dilerim” dedi.