GÜNCEL 9.11.2018 14:39:52
Prostatta erken teşhis mümkün

Prostatta erken teşhis mümkün

Kırıkkale´de Türk Tıp Öğrenci Birliği tarafından ‘Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı´ hakkında vatandaşlar bilgilendirildi.

 

 

KONTROLLERİNİZİ MUTLAKA YAPTIRIN

Nur Camii bahçesinde stant açan Türk Tıp Öğrenci Birliği üyeleri, broşürler dağıtarak halkı bilgilendirdi.  Öğrenciler, diğer birçok kanser türünün olduğu gibi prostat kanserinin de erken teşhisinin mümkün olduğunu söyleyerek, “Ailesinde prostat kanseri vakası görülen bireyler yıllık kontrolleri mutlaka yaptırmalıdır. Erkek kardeşinde prostat kanseri olanlar risk alıntındadır.  Teşhisinde ultrasyon, biyopsi, akciğer grafisi, bilgisayarla tomografi, sintigrafi bakılır”

 

PROSTAT NEDİR?

Prostat nedir? Sorusuna cevap veren öğrenciler, “Prostat erkek üreme sisteminin bir bölümüdür. Erkekte mesane çıkışı hizasında mesaneden idrarın boşalmasını sağlayan kanalı (üretrayı) çepeçevre adeta bir kılıf gibi saran bir salgı bezidir. Prostatın görevleri sperm hücreleri için uygun ortam sağlamak ve idrar tutmayı sağlamaktır. Prostatın büyümesini testosteron kontrol eder. Prostat yaş arttıkça büyür ve genellikle iyi huyludur. Prostat büyürse genellikle zayıf işeme, mesanenin tam boşalamaması, kesik kesik işeme, idrarda yanma, sık idrara çıkma, idrara başlarken zorlanma gibi belirtiler ortaya çıkar”

 

PROSTAT KANSERİNİN SIKLIĞI

“Dünya´da erkeklerde en çok görülen kanser türüdür. Türkiye´de ise ortalama 7 erkekten Ti prostat kanseridir. Türkiye´de erkeklerde en sık görülen 2. kanser türüdür. Prostat kanseri 45 yaş altında nadir görülür.55 yaş ve üzerinde önemli oranda artmaktadır. Yaşlandıkça risk artar. En sık ise 60-70 yaşları arasında görülmektedir.50 yaşını geçen her erkek, prostat kanseri taraması için yılda bir test yaptırmalıdır”

 

PROSTAT KANSERİNİN BELİRTİLERİ

“Zayıf ve kesintili işeme, acil işeme ihtiyacı, sık idrara gitme, işemenin zor başlaması, mesanenin tamamen boşalamaması, işeme sırasında ağrı ve yanma, idrar veya menide kan, sırtta veya leğen kemiklerinde ağrı. Parmakla muayenede prostatın sertliği, idrar yapma şikâyetleri, hastalığın yayılmasına ait bulgular, kemik ağrısı, kırıklar, güçsüzlük, kilo kaybı, menide kan, hiçbir şikâyet yoksa PSA´nın yüksekliği”

 

KİMLER TEDAVİ EDER?

Ürologlar, Radyasyon onkologları, Medikal onkologları. Tanı koymada prostata bağlı şikâyetlere, ailede benzer bir hastalık öyküsü olup olmadığına, fizik muayeneye, kan testine (PSA), üriner sistem enfeksiyonu ve prostat kanseri semptomları yoksa biyopsiye bakılır. Erken tanı amaçlı tarama testi olarak PSA kullanılır. Prostatın parmakla rektum yolundan muayenesinde (rektal tuşe) nodüllerin ele gelmesi tanıya bir adım daha yaklaştırır. Kesin tanı ise, transrektal ult-rasonografi (TRUS) rehberliğinde, prostattan alınacak iğne biyopsileri ile konulur” denildi. Haber: Kenan Kuzucu

 

 

 

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024