Bugün, 19 Mart 2024 Salı
GÜNCEL 8.01.2019 16:50:03
PEDALI ÇEVİR BALIKLARA HAYAT VER

PEDALI ÇEVİR BALIKLARA HAYAT VER

PEDALI ÇEVİR BALIKLARA HAYAT VER

Kırıkkale´de lise öğrencileri geliştirdikleri bir yazılım sayesinde bisikletin pedallarıyla okuldaki akvaryum içindeki balıklara hayat veriyorlar. 

ÖZEL BİR YAZILIM KODLAMASI
Kentteki özel bir eğitim kurumunda 3 danışman öğretmen 17 lise öğrencisi “Pedalı Çevir, Balıklara Hayat Ver” projesi hazırladı. Öğrenciler, proje kapsamında okulun koridorunda bulunan 55 balığın içinde yaşadığı 680 litrelik akvaryumdaki oksijen motorunu çalıştırmayı başardı.  Öğrenciler önce ardinyo isimli işlemci parçasına özel bir yazılım kodlaması yaptılar. 

BALIKLARA OKSİJEN VERİYORLAR
Hazırladıkları düzeneği hurdadan bularak boyayıp tamir ve bakımını yaptıkları bisiklete bağlantılarını yaparak tüm öğrencilerin ortak kullanım alanı okul koridoruna yerleştirdiler.  Teneffüse çıkan projedeki görevli öğrencilerin yanı sıra eğitim kurumundaki diğer öğrenciler bisiklete binerek pedal çeviriyorlar ve enerji üzerek akvaryumun motorunu çalıştırarak balıklara oksijen veriyorlar. 

ONLARA AYRI BİR MUTLULUK VERİYOR
Öğrenciler, derslerde oldukları zaman ise depo ettikleri enerjiyi akvaryum motoruna vererek balıkların gün boyu havasız kalmamalarını devamlı bir hayat sağlıyorlar.  Elde edilen enerjisinin farklı alanlarda da kullanılabileceği hedefleniyor.  Öğrencilerin teneffüs ve boş vakitlerinde faydalı işler yapmaları, oyun oynarken ve spor yaparken dahi enerji üretildiği bilinci ve bu enerjiyi dönüştürüp doğada karşılığını bulmaları ise onlara ayrı bir mutluluk veriyor. 

 

ÖĞRENCİLERİMİZLE BERABER YAPTIK

Danışman öğretmen Erhan Aktepe şunları söyledi: “Okulumuzda “Pedalı Çevir Balıklara Hayat Ver” isminde bir proje geliştirdik öğrencilerimizle beraber. Bu projeyi robotik kodlama sınıfımızda tamamıyla öğrencilerimizle beraber yaptık. Projemizin çalışma sistemi şu şekilde: “Geri dönüşümden kazandığımız bir bisikletimiz bulunmakta burada. Bu bisikleti aldığımız zaman bisiklet tamamen kullanılmayan bir durumdaydı. Biz öğrencilerimizle beraber boyadık, çalışır hale getirdik. Daha sonra da bisikletten ürettiğimiz enerjiyi akvaryum motoruna entegre ederek öğrencilerimizi burada hem teneffüslerde hem de boş zamanlarında kendi ürettikleri enerjiyi daha faydalı hale getirebilmeleri için böyle bir proje tasarladık onlarla beraber”

 

FARKLI ÜRÜNLERLE GELİŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ

Projemizin de çalışması şu şekilde: Söylediğim gibi geri dönüşümden elde ettiğimiz bisikletimizi öğrenciler teneffüste pedal çevirdikçe akvaryuma güç gidiyor. Akvaryum motorunun çalışmasını sağlıyoruz. Bunu da şu şekilde yapıyoruz. Derslerimizde öğrendiğimiz robotik kodlama sınıfında öğrendiğimiz yazılımla beraber burada çeşitli sensörlerimiz var. Manyetik alan sensörü. Pedaldaki manyetik alan sensörü ile beraber ürettiğimiz enerjiyi role kart sayesinde 220 volta çıkararak akvaryumun motorunun çalışmasını sağlıyoruz. Buradaki amaç şu anda akvaryum motoru çalıştırmak. Ama bunu farklı projelere de entegre ederek daha farklı ürünlerle geliştirmeyi düşünüyoruz. 

BAŞARDIĞIMIZA İNANIYORUM
“Örneğin bir aydınlatma, spor salonumuzda aydınlatmayı düşünüyoruz. Onun haricinde okulumuzda çalışacak olan havuzun aydınlatmalarını, fıskiyeleri çalıştırmayı düşünüyoruz bu şekilde. Tabii orada tek bisiklet biraz yeterli olmayabilir birkaç bisiklet koyup ya da farklı cihazlar koyup öğrencilerimizle bunu sürekli konuşup farklı projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu projenin tatlılığı, güzelliği şu oldu. Öğrenciler ürettiği enerjiyi birebir burada balıklara oksijen vererek gördükleri için hem onları teşvik ediyoruz, hem ürettikleri enerjiyi doğada nasıl bir karşılığı var onu görmelerini sağlıyoruz. Hem de geri dönüşüme katkı sağlayarak onların daha önce yapmadığı bir şeyi onlara yaptırarak geri dönüşümden daha çok ürünü hayata döndürülmesini amaçladık ve bunu da başardığımıza inanıyorum”

MOTORU ÇALIŞTIRMIŞ OLUYORUZ

Projede görev alan 9. sınıf öğrencilerinden Zeynep Sude Öztürk, “Bizim burada yaptığımız bir proje var. “Pedalı Çevir, Balıklara Hayat Ver” adında. Projemizde bu zamana kadar geliştirdiğimiz yazılımlarımızı ‘ardınyo´ (işlemci parça) aracılığıyla akvaryum motoruna bağlıyoruz bu şekilde. Bisiklete bağlıyoruz. Pedalı çevirdikçe akvaryumdaki oksijenin yenilenmesini sağlıyoruz. Bilgisayarda ‘ardinyo´ kullandığımız bir uygulama var. Bu uygulamaya kodlarımızı yazıyoruz. Bu kodlar sayesinde ‘ardinyo´ yazılan kodları algılıyor, tanıyor ve ne yapması gerektiğini anlıyor. Bu şekilde de oradaki motoru çalıştırmış oluyoruz.” dedi.

YAZILIM, KOD YAZIYORUM
9. sınıf öğrencisi Sıla Sümer ise, “Yazılım, kod yazıyorum ve ‘ardinyo´ya göndererek elimdeki sensörün çalışmasını sağlıyorum. Dışarıdaki akvaryumun çalışması için kullandığımız bir sensör var. Manyetik sensör bu. Bisikletin pedalını çevirdikçe tekerleğine bağladığımız sensör ile birlikte her çevrilişinde onun çalışmasını sağlıyor. Bu sensör ile bisikletin tekerleğine taktığımız mıknatıs ile onun her dönüşünde 5 saniye boyunca motorun çalışmasını sağlıyoruz. Bunu ‘ardinyo´ya bağlıyoruz ve ‘ardinyo´dan sonra da bağladığımız bir güç veren bir şeyimiz var. Onunla birlikte akvaryuma bağladığımız motora güç gidiyor ve her pedalı çevirdiğimizde bu ‘ardinyo´ya giden gücün bağladığımız diğer sensörle birlikle akvaryuma ulaşmasını sağlıyoruz. Bu şekilde de her pedalı çevirişimizde 5 saniye boyunca motor çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

MOTOR ÇALIŞIYOR VE BALIKLARA HAYAT VERİYOR
Projenin teknik detayları konusunda da bilgiler aktaran Sümer şöyle konuştu: “Balıklara hayat vermek için bir proje tasarladık. Derste öğrendiğimiz kodlarla işlemcimiz ‘ardinyo´ ile birlikte yapıyoruz. Geri dönüşümden kazandığımız bisikletimiz eskiydi. Biz bunu tamir ettik boyadık ve kullanılabilir hale getirdik. Burada tekerleğimize bağlık mıknatıs ile birlikte ve bilgisayardan yazdığımız kodlaro ‘ardinyo´ya aktararak bir mekanizma oluşturduk. Buradaki mıknatısa ‘ardinyo´ya bağladığımız manyetizma sensörü her değişinde buradaki role ile birlikte aktardığımız voltu daha yüksek bir seviyeye ulaştırarak motora ulaştırıyor ve her bu pedalı çevirdiğimizde motordan balıklara oksijen gidiyor. Bu sayede balıklara hayat veriyoruz. Her saniye çeviremeyeceğimiz için buraya da bir buton koyduk. Bu butonu kapattığımız zaman enerji gelmesi için pedalını çevirmemiz gerekiyor. Burayı açtığımızda ise motor çalışıyor ve balıklara hayat veriyor” dedi. Haber Merkezi

 


Diğer Haberler

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

12.03.2024

11.03.2024

09.03.2024

08.03.2024

07.03.2024

06.03.2024