Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, ‘Dünya Çevre Günü´ nedeniyle açıklamalarda bulundu. Öztürk, “ Ormanları tahrip etmek gelecek nesillerin hakkını  gasp etmek demektir” dedi.

 

FARKINDALIK OLUŞTURULUYOR

Öztürk, temiz hava solumanın hayati bir gereklilik olduğunu belirterek, “Ormanları tahrip etmek gelecek nesillerin hakkını gasp etmek demektir. Ormanlarımızı korumak ve genişletmek görevimizdir” diye konuştu.  Öztürk,  yaptığı açıklamada, Dünya Çevre Günü´nün çevre sorunlarına dikkat çekmek, doğayı ve dünyayı korumak için küresel farkındalığı artırmak amacıyla her yıl kutlandığını belirtti. Bu yıl Çevre Günü´nün temasının “hava kirliliğini önleme” olarak belirlendiğini bildiren Öztürk, hava kalitesinin insan sağlığı ile doğrudan ilişkisi olduğunu vurguladı.

 

BAŞLICA HAVA KİRLİLİĞİ KAYNAKLARI-

Ülkemizde hava kirliliğinin başlıca kaynağının evsel ısınma, imalat sanayi işletmeleri, karayolu trafiği, termik santraller, maden işletmeleri ve diğer sanayi faaliyetleri olduğunu anlatan Öztürk, şöyle devam etti: “63 ilimizde evsel ısınma, 7 ilde imalat sanayi işletmeleri, 5 ilde karayolu trafik, 2 ilde diğer sanayi faaliyetleri, 2 ilde termik santraller, 1 ilde maden işletmeleri ve 1 ilde de diğer kaynaklar hava kirliliğinin başlıca nedenidir. Ülkemizde hava kirliliğinin kaynağını bölgesel olarak incelediğimizde ise; Marmara Bölgesinde ve Akdeniz´in doğusunda imalat sanayi, Batı Karadeniz´de Düzce ve Karabük´te ise diğer sanayi faaliyetleri ön plana çıkmaktadır. Termik santrallerden kaynaklı hava kirliliği ise Çanakkale ve Kütahya´da, maden işletmeleri ise Burdur´da birincil hava kirliliği kaynağı olmuştur. Karayolu trafiği, Sakarya, Eskişehir, Kayseri, Malatya ve Şanlıurfa illerinde hava kirliliğinin birinci öncelikli kaynağıdır. Anız yangınları, kış mevsiminde hayvan dışkılarının yakacak olarak kullanılması, lastiklerin yakılması özellikle Batman´da başlıca hava kirliliği kaynaklarıdır.

Huzurevi sakinleri sinema keyfi yaşadı Huzurevi sakinleri sinema keyfi yaşadı

 

ORMANLAR HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Şüphesiz hava kirliliğini önlemekte en önemli etken ormanlardır. Ülkemizde,  22 milyon 342 bin hektar alan orman arazisi mevcut olup bu alan ülke yüzölçümünün yaklaşık yüzde 28,6´sına denk gelmektedir. 2030 yılına kadar orman varlığının ülke yüzölçümüne oranının yüzde 30 düzeyine ulaşması hedeflenmektedir. Dünyada en önemli karbon yutaklarından biri olan ormanlar büyük bir hızla azalırken, ülkemiz bugüne kadar yapmış olduğu ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve bozuk ormanların iyileştirilmesi çalışmaları ile orman varlığını artıran ülkelerdendir. Orman varlığımızı artırırken mevcut ormanlarımızı korumalı, bu değerli emaneti gelecek nesillere aktarmalıyız” dedi. Haber: Emel Selci