Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 2.07.2019 17:50:21
MÜLTECİ TAKSİ İLE  MÜCADELE BAŞLADI

MÜLTECİ TAKSİ İLE MÜCADELE BAŞLADI

Gazetemizin gündeme taşıdığı ‘Mülteci Taksi Yollarda´ haberi ile ilgili Kırıkkale Valiliği ve TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın´dan açıklama geldi.

AÇIKLAMA İHTACI DOĞDU

Gazetemizin fotoğraflarla gündeme taşıdığı ‘Mülteci Taksi Yollarda´ haberi üzerine Kırıkkale Valiliği ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın açıklamalarda bulundu. Kırıkkale Valiliğinden yapılan açıklamaya göre;  Suriyelilerin yurt dışından vergisiz getirdikleri ve misafir plakası taktıkları araçlar ile Ankara-Kırıkkale arasında ve şehir içerisinde korsan taksi çalıştırmaya başladıkları şeklinde haberlere yer verildiği görüldüğünden dolayı açıklamanın yapılması ihtiyacı hasıl olduğu belirtildi.

 

KIRIKKALE´DE 108 MİSAFİR ARAÇ BULUNUYOR

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İlimizde halen bin 567 Suriyeli olmak üzere toplamda 9 bin 797 yabancı şahıs ikamet etmekte olup bu şahıslara ait kayıtlı MA  ( misafir araç) plakalı araç sayısı 108´dir. İlimizde ikamet eden yabancı uyruklu şahıslar çeşitli gerekçelerle zaman zaman il dışına gidip gelmektedirler. Bu gidiş-gelişleri esnasında İl Göç İdaresinden izin belgesi alarak gidip gelme zorunlulukları vardır. Kırıkkale-Ankara arasındaki yol kontrol noktasında yapılan denetimlerde 71 MA ...... Plakalı araçlar durdurularak gerek araç gerekse yabancı şahıslar kontrol edilmekte olup, kurallara uymadığı tespit edilen araçlara gerekli cezai işlem uygulanarak araç parkına çekilmektedir”

 

KORSANLA MÜCADELE

“Ayrıca bu araçların tamamıyla ilgili hem yol kontrol ve arama noktalarında hem de Plaka Tanımlama Sistemi (PTS) ´den tespit, kontrol ve denetimler hassasiyetle takip edilmektedir. Tüm korsan taşımacılıkla mücadelede olduğu gibi bu araçlarında yasa dışı olarak çalışmasının engellenmesi için tüm teknik imkanlarımız da kullanılmak suretiyle mücadele edilmektedir. Yasa dışı uygulamalara bugüne kadar imkan verilmediği gibi bugünden sonra da imkan verilmeyecektir” denildi.

 

MÜLTECİLER KORSAN TAKSİCİLİK YAPIYOR

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ise, ellerine Suriye kökenli mülteciye ait Arapça yazılı bir korsan taksi kartviziti geçtiğini söyledi. Aralarında Samsun da olmak üzere Türkiye´nin neredeyse tüm kentlerinde Suriye kökenli mültecilerin korsan taksicilik yaptığını söyleyen Apaydın, “Samsun´daki sığınmacıların esnaflık derecesinde yapmadıkları hiçbir meslek dalı yok. Kamyonetçilikten tutun beyaz eşyaya kadar her meslek dalında faaliyet gösteriyorlar. Mülteciler hamamdan tutun fırına kadar her işi yapıyorlar. İş gücü noktasında ise ucuz fiyatlara kendilerini çalıştırmak mümkün olduğundan bu durum maalesef esnafımızın hoşuna gidiyor. Esnafımız 100 liraya bir Türk´ü çalıştırmak yerine 100 liraya 3 Suriyeli´ye iş verebiliyor. Tabi burada iş müfettişlerine ne iş yaptıklarını sormak gerekiyor. Kısacası korunuyorlar. Elbette misafirlerdir geçinmek için çalışacaklardır ancak bizim esnafımız vergi verirken, onların vergisiz çalışması insanın zoruna gidiyor” dedi.

 

TÜM KENTLERDE BU SIKINTI VAR

Türkiye´de Suriyeli korsan taksi şoförü olduğunu söyleyen Apaydın, “Son dönemde bu konuyla ilgili oldukça ihbar aldık ve yakın zamanda elimize üzerinde Arapça yazılı bir taksi kartviziti geçti. Durumu yetkili mercilere bildiriyoruz `Ne yapalım onlar da geçinecek´ cevabını alıyoruz. Bu sıkıntı Samsun´da da var, İstanbul´da da var, Trabzon´da da var, Bursa´da da var, İzmir´de de var, Diyarbakır´da da var. Yani kısacası Türkiye´nin neredeyse tüm kentlerinde var” diye konuştu.


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024