TÜRKER, TUNÇ İLE SÖYLEŞİ YAPTI

Eski Demokratik Sol Patisi (DSP) Genel Başkanlığı ve Devlet eski Bakanlığı görevinde bulunan Masum Türker, hafta sonu Kırıkkale´ye gelerek, gazeteci yazar Tahsin Tunç ile bir söyleşi yaptı. Masum Türker´i TÜRMOB´un Genel Sekreteri olduğu günlerden beri tanıdığını dile getiren Tahsin Tunç, “20 yıldan fazla oldu nerdeyse. Mali müşavirlik sınavına gidiyordum o sıralar, kafamın balon olduğu sıralardı. Hangi sınava girdim hangi sınavdan çıktım bilmiyorum. Siyasal bilgilerin kantininde bir grup arkadaşlara otururken yanımıza yaklaştı. Birkaç  hoşbeşten sonra  “muhasebeci nedir?  biliyor musunuz” dedi.

 

MUHASEBE KİMDİR?

“Bizim şaşkınlığımızın geçmesini  beklemeden kendisi yanıtladı; ‘muhasebeci mükellefin defterini tutan, olarak bilinir, bu büyük yanlıştır. Muhasebeci defterini tuttuğu mükellefin aynı zamanda yaşam koçudur. Mükellefini değişen ve gelişen dünyanın şartlarına  göre yeniden  dizayn edendir´ diye konuştu. Aradan yıllar geçti. Geçenlerde TÜRMOB Genel Başkanlık yarışı için çıktığı Anadolu turnesinden dolayı yolunu Kırıkkale´ye düşürmüş. hadi bakalım birde siz dinleyin muhasebeci kimmiş”

 

Tahsin Tunç: Sayın Bakanım öncelikle hoş geldiniz. Yıllar sonra sizi görmek büyük mutluluk. Muhasebeci nedir?

 

Masum Türker: Sayın Tunç,  öncelikle  size teşekkür ediyorum. TÜRMOB Başkanlığı için çıktığımız bu kutlu ve meşakkatli yolda  şahsıma ve ekibime verdiğiniz destekten dolayı.

 

Ben babası muhasebeci olan bir ailenin ferdiyim.  Ha keza çocuklarım da muhasebeci, çocuklarımın eşleri de muhasebeci, anlayacağınız muhasebe bizim ailenin yaşam biçimi. Ünvanı ne olursa olsun muhasebeci denetçidir. Bu sadece sayısal ya da mali denetim değil. Aynı zamanda yaşam denetimidir de… Muhasebeci içinde bulunduğu toplumun değişen ve gelişen dünyaya adapte etmeye çalışandır. Çünkü biz hem teknolojik, jeopolitik, jeostratejik yenilikleri takip ederiz. Hem de bu yenilikleri içinde bulunduğumuz ticari  hayatın paydaşlarına servis ederiz. O bakımdan bir muhasebeci her daim kendini güncellemeli her daim zinde kuvvet olarak mali hayatın içinde bulunmalı. Biz hayatın akısında yol bulmaya çalışan bir meslek erbabı değiliz. Biz içinde bulunduğumuz toplumun hayat akışını her seferinde yeniden organize eden bir mesleğin temsilcileriyiz

Kırıkkale İslami Değerler Külliyesi’nde bir ilk Kırıkkale İslami Değerler Külliyesi’nde bir ilk

 

Tahsin Tunç: Sayın Başkan anladığım kadar ile siz muhasebeci toplumun lideridir diyorsunuz?

 

Masum Türker: Evet tamda öyle diyorum. Çünkü bir devletin hayatiyetini devam ettirmesi için gelir elde etmesi gerekir. Gelir fazla ise harcama fazladır. Yatırım fazladır. Kişi başına düşen gelir fazladır. Refah, huzur, mutluluk fazladır ve gelirin elde edilmesinde en büyük mekanizmada muhasebecidir. Hal böyle olunca da, muhasebeci güvenilir, işini iyi bilen, herkesin güvendiği ve inandığı biri olmalı. Çünkü her şeyinize bir bekçi bulursunuz da, paraya bekçi bulmak için kılı kırk yararsınız. Dolayısıyla  bir muhasebecinin yetişmesi ortalama 10 yıldır. Bu hiçte yabana atılmayacak bir eğitim sürecidir. o bakımdan diyorum ki bu kalitede ve bu eğitim sürecinde yola çıkmaya karar vermiş kişi, aynı zamanda  topluma da önder olmaya karar vermiştir. Zaten şu anki duruma da baktığınız zaman görürsünüz ki büyük holdinglerin, şirketlerin, idari ve mali kuruluşların başında olanların büyük bölümü muhasebeci kökenli olanlardır.  Hatta son zamanlarda siyasi hayatın da içinde, lider pozisyonunda oldukça fazla mali müşavir, muhasebecileri görmekteyiz. Bu bizim mesleğin toplum nazarında  güvenirlilik noktasında genel kabul görmesinden dolayıdır.

 

Tahsin Tunç: Bende tam bu konuya gelecektim.  Mali Müşavir ve Muhasebeci Odaları oldukça donanımlı ve proaktif  sivil toplum örgütleri denetim temelli de bir meslek kuruluşu olduğunuz yadsınamaz. Bu anlamda devleti yöneten iktidar erklerine  karşı duruş sergileye biliyor musunuz? Yani iktidarın yaptıklarına ya da yapmadıklarına yönelik dış baskı unsuru olabilir yormuşunuz?

 

Masum Türker: Sayın Tunç, bu çok hassas bir konu elbette, hangi dönem olursa olsun biz iktidar sahiplerine yol gösterici kimliğimizle gerekli uyarılarda bulunuyoruz. Gerek mali, gerekse idari konularda, diyecek bir sözümüz varsa bunu hiç kimseden sakınmadan belirtiriz. Ancak dış baskı unsuru olmak illa da sokaklarda bağırıp çağırmak, yakıp yıkmak değildir. Burada ki temel felsefemiz, toplumun yararına olan konuları iktidar erklerine anlatarak,  toplum için  maksimum faydayı  elde etmektir.

 

Tahsin Tunç: Sayın Başkan TÜRMOB Genel Başkanlığı mücadelenizde size başarılar diliyorum. Son olarak bizim aracılığımız ile meslektaşlarınıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Masum Türker: Tahsin bey, ben muhasebeciyim ama bu meslek sayesinde oda başkanlığı, TÜRMOB başkanlığı, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı, DSP Genel Başkanlığı yaptım. Ben meslektaşlarıma üstat derim. Çünkü onlar toplum mimarisinin ustalarıdır. Onlara tek tavsiyem içinde bulundukları toplumları sürekli büyütmek ve yüceltmek için çalışsınlar. Bu işe de önce kendilerinden başlasın ve giyimleri, kuşamları, alışkanlıkları ve yaşamları ile topluma örnek olsunlar. Gittiğim her şehirde mesleğimizin temsilcileri sevgili meslektaşlarımın  böyle olduğunu da yerinde müşahede ediyorum. Bizde  onların  meslek büyükleri  ve en büyük meslek kuruluşu TÜRMOB olarak  atacakları her olumlu adımda sonuna kadar arkaların da durup, önlerindeki engelleri kaldıracağımıza  söz veriyorum.