A.Ş. OLMUŞTU

Milli Savunma Sanayinin gözbebeği olan ve Kırıkkale ile bütünleşen Makine Kimya Endüstri Kurumu geçtiğimiz yaz Anonim Şirket olmuş, özelleştirme söylemleri Kırıkkale ve ülke genelinde tepkilere sebep olmuştu. Ancak Kurumdan ve hükümet kanadından yapılan açıklamalar; MKE´nin özelleşmeyeceği, serbest piyasaya ayak uyduracağı, üretim artıracağı ve binlerce kişiye iş kapısı olacağı şeklinde olmuştu. Hatta tepkilerin merkezi olan Kırıkkale´de, yeni alınacak işçi alımlarında Kırıkkale´de ikamet etme şartı getirileceği açıklanmış, tepkiler dindirilmişti. Sonra ki süreçte MKE işçi alım ilanında bulunmuş, işçi alım şartlarına herhangi bir ikamet şartı konulmamıştı. On binlerce kişi iş başvurusunda bulunurken, başvuranların bir kısmı Ankara´da sınava çağrılmış, şartları tutan binlerce kişi sınava dahi davet edilmemişti. Yapılan sınavın üzerinden aylar geçmesine rağmen halen sınav sonuçları açıklanmazken, sınava çağrılmayanlar için yeni bir sınav çağrısı da yapılmadı. Sınav sonuçları açıklanmamasına karşın MKE´ye peyderpey sınavsız personel alınırken, sınava girenler bu duruma tepki gösteriyorlar.

İlkokullu çocuklara hayvan sevgisi ve sokak hayvanlarına yaklaşım eğitimi İlkokullu çocuklara hayvan sevgisi ve sokak hayvanlarına yaklaşım eğitimi

 

TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI NEDEN KAPATILDI?

Özelleşecek mi? Özelleşmeyecek mi? tartışmaları arasında Anonim Şirket yapılan MKE´de ilk iş Teftiş Kurulu Başkanlığını kapatmak olmuştu. Teftiş Kurulu Başkanlığı kapatılamadan önce başta ihaleler olmak üzere Kurumun özellikle maddi işlerini denetliyor herhangi bir yolsuzluğu engellemek maksadıyla görev yapıyordu. Ancak kurum Anonim Şirket olduktan sonra ilk iş olarak Teftiş Kurulu Başkanlığını kapatmış, başta CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal olmak üzere birçok kişi bu kararı eleştirmişti. Geçen süreçte MKE´den ve bağlı olduğu Milli Savunma Bakanlığından Teftiş Kurulu Başkanlığının neden kapatıldığı hakkında hiçbir açıklama yapılmamıştı.

 

ŞEFFAF DEĞİLLER

Ülkemizin Milli Savunma Sanayi alanında en önemli kurumu olan ve içerisinde başta MPT olmak üzere birçok silah ve mühimmat üreten MKE, Anonim Şirket olduktan sonra şeffaflığını ve güvenirliğini yitiriyor. Yapılan birçok açıklama havada kalırken başta işçi alımı olmak üzere birçok konuda yeterli açıklamalar yapılmıyor, insanlar iş vaadiyle boş yere umutlandırılıyor. İş umuduyla MKE´ye başvuran ve şartları tutan birçok vatandaş sınava çağrılacağı günü beklerken, sınava girenler ise dört gözle sınav sonuçlarını bekliyor. Üniversite sınavı gibi önemli sınavların dahi bir ay gibi kısa sürede sonuçları açıklanırken, işçi alımı için yapılan sınavın açıklanmaması tepkilere neden oluyor. MKE tarafından işçi alınacağı ilanı büyük bir yankıyla duyurulurken, kaç işçi alınacağı halen açıklanmadı. Sınav sonuçları açıklanmadan peyderpey birçok işçi alındığı ifade edilirken, işçi alımlarında şeffaflık göz ardı ediliyor.

 

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

İşçi alım ilanından sonra başvuru yapan binlerce işsiz vatandaş sınava çağrılmayı, sınava girenler ise sınav sonuçlarını beklerken, MKE´den hiçbir açıklama gelmiyor. Kamuoyunda A.Ş. olma sürecinde tepkileri en aza indirmek için içi boş vaatler verildiği görüşü baskın çıkarken, işçi alınacak denilerek tepkilerin törpülendiği ifade ediliyor. MKE işçi alımları hakkında hiçbir açıklama yapmazken, kamuoyu; bu süreçte kaç kişinin işe alındığı, işe alınanların hangi şekilde işe alındığı, sınav sonuçlarının neden açıklanmadığı ve ne zaman açıklanacağı, sınava çağrılmayanların ise ne zaman sınava çağrılacağı sorularına cevap bekliyor. Haber: Çağlar Atmaca