Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 5.12.2018 15:08:08
MHP´li Öztürk Engelliler Günü Buruk Geçirdi

MHP´li Öztürk Engelliler Günü Buruk Geçirdi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle TBMM Genel Kurulu´nda bir konuşma yaptı.

 

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle TBMM Genel Kurulu´nda bir konuşma yaptı.

 

Konuşmasında; ‘Engelliler Günü´nü buruk bir şekilde yaşayan vatandaşlarımız öncelikle bilmelidir ki; Milliyetçi Hareket Partisi kendileriyle sadece bir gün değil, her gün bir ve beraberdir. Sorunlarının çözümü noktasında mücadelesini sürdürmeye devam edecektir.´ diyen Öztürk, engelli bireylerin toplumun ayrı bir kesimi olarak değil, bütünleşmiş bir parçası olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

 

YEREL YÖNETİMLERİN EN ÖNEMLİ GÖREVİ

Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarını kolay bir şekilde devam ettirmelerini sağlamak, merkezi ve yerel yönetimlerin en öncelikli görevi olması gerektiğini savunan MHP´li Öztürk “2005 yılında çıkarılan Engelliler Yasası doğrultusunda; belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları; yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapılar, engellilerin erişebilirliği ile uyumlu hale getirilecekti. Verilen 7 yıllık süre önce 3 yıl, ardından 3 yıl daha uzatılmış ve 7 Temmuz 2018´de dolmuştur. 13 yıl uzatmanın ardından halen gerek belediyelerin hizmetlerinde, gerekse taşımacılıkta kullanılan araçlarda engellilerimiz için gerekli düzenlemeler yapılamamıştır. Valilikler bünyesindeki Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları bu eksikler için ceza kesiyor mu; bu rakam ne kadar ve nereye harcanıyor, belli değildir. Bir ülkede hizmet üretmekten daha önemlisi; o hizmete erişimi kolaylaştırmak, ya da mümkün kılmaktır´

 

ENGELLİ KADROSU BOŞ TUTULUYOR

Konuşmasında Devlet Personel Başkanlığı´nın rakamlarına da değinen Öztürk; “Bugün halen 61.728 engelli kadrosunun 11.317´si boştur. Bu bakımdan kamudaki engelli istihdamı artırılmalı; kamudaki engelli memur kontenjanının yüzde 3´ten yüzde 5´e, engelli işçi kontenjanı da yüzde 4´ten yüzde 6´ya çıkarılmalıdır. Bu bakımdan, engelli vatandaşlarımıza kamuda yeni istihdam açılmasına yönelik vermiş olduğumuz kanun teklifimiz ile muhtaç engelli,  engelli ve engelli yakını aylıklarının yükseltilmesi yönündeki tekliflerimizin öncelikle gündeme alınması gereklidir.” dedi.

 

ÇÖZÜM BEKLEYEN ÇOK SAYIDA SORUN VAR

2011 Nüfus ve Konut araştırması çerçevesinde Türkiye´de engelli nüfus oranının yüzde 7´ye yakın olduğunu ve bunun da yaklaşık 6 milyona yakın bir nüfusa tekabül ettiğini belirten Öztürk; “Bugün halen engelli vatandaşlarımız; yolların, kaldırımların kamu ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişimine uygun olmaması nedeniyle sorunlar yaşamaya devam etmektedir. Yine; engelli vatandaşlarımız; işsizlik, toplum tarafından dışlanma, eğitim ve sosyalleşememe gibi sorunlarla mücadele azmi göstermektedirler. Bu mücadele azimlerinde her engelli vatandaşımızın, devlet ve insan olarak yanında olmak zaruri bir hal almıştır.” diyerek, engellilerin gerek sağlık hizmetlerinde, gerekse diğer alanlardaki sorunlarının devam ettiğini açıkladı.

 

ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZA VERİLEN AYLIK 12 SAAT ÖZEL EĞİTİM YETERSİZ

Gelişmiş ülkelerde engelli çocuklar için haftalık 30 saat özel eğitim verilerek, ücretlerinin de devlet tarafından karşılandığını ve bizdeki aylık 12 saat eğitimin yetersiz kaldığını sonucunda da özel eğitim gereksinimi duyan engelli çocukların gelişimlerinin geciktiği ve sınırlı kaldığını vurgulayan Öztürk; “Başta Kırıkkale olmak üzere tüm Türkiye´de engelli bireylerimiz ibraz etmek zorunda oldukları raporlar sebebiyle, rapor süreci kıskacı altında boğulmaktadır. Diğer yandan sağlık tesislerinde ise erişim hâlen çok düşük orandadır. Hastanelerde işaret dili bilen personel ve özellikle doktor olmayışı nedeniyle birçok tıbbi merkezde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Tüm bunların yanısıra; hâlen başarılarıyla gurur duyduğumuz engelli spor kulüplerine gerekli ve yeterli destek sağlanamamaktadır. Engelli sporcularımız uluslararası spor müsabakalarında; ya yalnız bırakılmakta ya da yetersiz desteklenmektedir”

 

 

TBMM´YE SUNMUŞ BULUNMAKTAYIZ

Gerçek bir engel varsa onun da; kalplerdeki tortulardan, zihinlerdeki pürüzlerden, vicdanlardaki lekelerden kaynaklandığını belirten MHP´li Öztürk; “Milliyetçi Hareket Partisi olarak, engelli kardeşlerimizin, hayatlarını huzur ve güven içinde sürdürebilmeleri, kendi kendilerine yetebilecek kıvam ve kabiliyete sahip olabilmeleri başlıca hedefimizdir. Bu yüzden engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm sunan çok sayıda kanun teklifimizi TBMM´ye sunmuş bulunmaktayız. Dünya Engelliler Günü´nde bu yüce çatı altında mevcut sorunların çözümüne yönelik yeni düzenlemelerin biran önce görüşülmesi ve yasalaşması en anlamlı mesaimiz olacaktır” dedi. Haber: Kenan KUZUCU


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024