Yıpranmadaki eşitsizlik giderilmeli

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk; mahalle bekçileri ve özel güvenlik personeline yıpranma payı verilmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı´na sundu.

 

Boykot nedir? Boykot nasıl yapılır? Boykot nedir? Boykot nasıl yapılır?

12 SAATTEN FAZLA GÖREV YAPIYORLAR

Öztürk, Türkiye´de özel güvenlik personeli olarak çalışanların; çalışma şartlarının güçlüğü, ücretlerinin yetersizliği ve kısıtlı mali haklara sahip olmaları ile beraberinde sosyal haklarının yetersizliği gibi nedenlerle büyük zorluklar yaşadığını söyledi. Öztürk, “Nitekim gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışan özel güvenlik görevlileri 7 gün 24 saat esasına dayalı vardiyalı bir program dahilinde genel kolluk kuvvetlerine benzer hizmet vermektedirler. Bunun yanı sıra sektörde yasal çalışma saatlerine riayet edilmemekte, çalışanlar zaman zaman günde 12 saatten fazla görev yapmaktadırlar”

 

ÇOK DAHA İYİSİNİ HAK EDİYORLAR

Mahalle bekçileri ile özel güvenlik görevlilerinin mevcut haklarından çok daha fazlasını hak ettiklerini belirten Öztürk; gerek kamuya, gerekse özel sektöre güvenlik hizmeti sağlayan firmaların, işverenden personel başına tahsil ettiği ücretin daha azına ve genellikle de asgari ücretle eleman çalıştırdığını savundu. Sektörde çalışanlarına fazla mesai ücreti, yemek, yol parası ödeyen firma sayısı neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirten Öztürk; hizmet şartnamelerinde kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili bir hüküm bulunmayan özel güvenlik çalışanlarının, işten çıkarıldıklarında bu haklarından mahrum olduğunu dile getirdi.

 

YIPRANMA PAYI UYGULAMASINDA EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİ

Halen Türkiye´de uygulanmakta olan ‘yıpranma payı´nın, görevleri ‘güvenlik´ olan tüm personeli kapsaması gerektiğini belirten MHP´li Öztürk; “Görevleri başında tehdit, yaralanma ve ölüme kadar gidebilen ağır bir risk ve tehlike altında çalışan özel güvenlik çalışanları, yaptıkları işin niteliği genel kolluk kuvvetlerinin yaptıkları görevlere de benzer olmasına rağmen, asker ve emniyet güçlerinin faydalandığı yıpranma hakkından yararlanamamaktadırlar. Bu bakımdan, özel güvenlik çalışanlarının, genel kolluk kuvvetlerinin faydalandığı yıpranma hakkına tabi olmadan emekli olmaları eşitsizliği beraberinde getirirken, kamu vicdanını da yaralamaktadır”

 

YIPRANMA HAKKI ALAMAMAKTADIRLAR

“Yine son yıllarda emniyet teşkilatı bünyesinde göreve başlatılan çarşı ve mahalle bekçileri de, tıpkı emniyet güçlerinde görev yapan diğer görevliler gibi çalışmakta ve adı üstünde olduğu üzere görevlerini gece icraa etmektedirler. Çalışma şartlarındaki olumsuzluklara rağmen çarşı ve mahalle bekçileri de yıpranma hakkı alamamaktadırlar” diyerek, TBMM´ye sunmuş olduğu kanun teklifi ile; büyük bir özveriyle gece gündüz demeden, zor şartlar altında çalışan özel güvenlik çalışanlarına ve çarşı ve mahalle bekçilerine yıpranma hakkı tanınması öngörüldüğünü belirtti. Haber: Emel Selci