Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
SAĞLIK 10.07.2015 17:50:06
KIRIKKALE TIBBİ BİTKİ ZENGİNİ

KIRIKKALE TIBBİ BİTKİ ZENGİNİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale´nin tıbbi ve aromatik bitki yönünden zengin olduğunu bildirdi.

 

İl Müdürü Recep Kırbaş, “Kırıkkale ili her ne kadar bozkır iklimine sahip olsa da 20 adet tür, alt tür ve varyete ilimizde mevcut olup bilimsel kayıtlarda listelenmiştir. (Tubives) Keskin İlçe Tarım müdürlüğünde görevli Tarım danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Nagihan Nalçacı´nın araştırmalarına göre birçok faydalı tıbbi bitki Keskin ilçemizde bulunmaktadır. Doğal yetişenlerin dışında fesleğen, nane, kimyon ve çemen gibi bazı türlerin tarımı da yapılabilmektedir. Bunlardan bir çoğu tıbbi ve aromatik bitkilerdendir. Endemik olmamakla birlikte demir dikeni, bazı papatya türleri, sığırkuyruğu türleri, nane türleri gibi önemli tıbbi ve aromatik bitki türleri ilimizde bulunmaktadır.

 

İLAÇ VE KOZMETİK SANAYİNDE KULLANILIYOR

Tıbbi aromatik bitkilerin birçok faydaları bulunmaktadır. Bu bitkilerin en önemli kullanım alanı ise ilaç, parfüm, kozmetik, diş macunu, sabun, şeker sanayi olup ayrıca baharat olarak tüketilmektedir. Tarımı yapılmamasına karşın demir dikeni (Çakırdikeni, Tribulus terrestris) isimli bitki Keskin ilçesinin tarım alanlarında yabancı ot olarak, populasyonda çok sayıda bulunmaktadır. Demir dikenin kurutulmuş meyveleri ve herbası kalp ve damar hastalıklarında kullanılır. Kolestrol düşürücüdür. Özellikle yoğun egzersiz yapan sporcularda kas gücünü, vücut dayanıklılığını ve fiziksel performansı arttırcı, erkeklerde testesteronu arttırıcı, dengeleyici ve normal seviyesini koruyucu, erkek menopozu (andropoz) semptomlarını azaltıcı, cinsel fonksiyonları düzenleyici, kadınlarda yumurtlama problemlerine karşı yardımcı faydası bulunmaktadır.

 

NANE VE FESLEĞEN YAYGIN

Nanenin; yaprakları, çiçekli dalları ile yapraklarından elde edilen uçucu yağı kullanılır. Nane eskiden beri mutfakta, kızartmalarda, çorbalarda, salatalarda ve birçok yemeklerde; iştah açıcı, çeşni ve lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Esas önemi; antiseptik, anaztezik, serinletici, ferahlatıcı, yatıştırıcı, gaz söktürücü bulantı kesici özelliklerinin olmasıdır. Ayrıca ishale karşı da etkilidir. Fesleğen çok uzun zamandan beri ilaç olarak kullanılan güzel kokulu bir bitkidir. Halk arasında öksürükte, mide rahatsızlıklarında, idrar yolları hastalıklarında, streste ve çeşitli çayların bileşiminde kullanılır. İlaç sanayinde, yiyecek endüstrisinde konserve yiyeceklerde ve içkilerde kullanılır ve bakterilere karşı koruyucu bir özelliği vardır.

 

DEMONSTRASYONLAR KURULABİLİR

Fesleğen kokusu sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratı kaçırır. Zafiyeti ve hazımsızlığı giderir, arı sokmalarında faydalanılır. Bugün Türkiye florasında 9000´in üzerinde bitki türü olduğu kabul edilmiştir. Bu bitkilerin 1000-2000 kadarı, ilaç ve baharat bitkileridir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin değişik türleri ilimiz doğal florasında bol miktarda bulunmaktadır. Bugün aktarlarda bulunan ve döviz vererek dışardan aldığımız bu bitkileri ilimiz coğrafyasında yetiştirmek mümkündür. Bu amaçla önümüzdeki dönemde demonstrasyonlar kurarak bu bitkilerin kültür formlarını ilimizde yetiştirmek ve tanıtmak istiyoruz” 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024