Meteoroloji uyardı! Kırıkkale’yi fırtına vuracak! Meteoroloji uyardı! Kırıkkale’yi fırtına vuracak!


İl Müdürü Coşkun, yerel ve ulusal basın mensuplarının temsilcileri ile bir araya geldi. İl Müdürü Coşkun basın mensuplarına yapmış olduğu sunumda, “Deprem yerkabuğunda kırılmalar sebebiyle aniden meydana gelen titreşimlerin dalgalar şeklinde yayılması ile yer yüzeyini ve geçtikleri ortamları sarsma durumudur. Depremin vereceği zararı azaltmak için, deprem öncesinde tehlike ve risklerin belirlenmesi,  yapısal ve yapısal olmayan zarar azaltma çalışmaları, bilinçli eğitim çalışmaları, risk altındaki kritik altyapıların güçlendirilmesi, gibi önlemlerin alınması gerekmektedir. Doğu yönünde Kırıkkale-Sungurlu Fay Hattı, güney yönünde Tuz Gölü Fay Hatları ve Keskin Fayı, güneydoğu yönünde Seyfe Fay Hattı, güneybatı yönünde Bala ve Karakeçili Fayları, kuzey yönünde ise 1-110 km genişlikte ve 1700 km uzunlukta, sağ yanal doğrultu atımlı Kuzey Anadolu Fay Hattı tarafından çevrilmiş durumdadır. Bunlardan;

1. Ezinepazarı (Amasya) Fayı: Niksar´ın 10 km güneyinde, Kuzey Anadolu Fayı´ndan ayrılarak Güneybatı´ya doğru Ezinepazarı, Amasya, Sungurlu ilçelerinden geçen ve Kırıkkale- Delice civarında son bulan yaklaşık 250 km uzunluktaki fay, Ezinepazarı fayı olarak adlandırılmıştır. İlimiz sınırları içerisinde 5 üzeri deprem üretmemiştir.

2. 19 Nisan 1938 Akpınar Fayı
19 Nisan 1938 depremi Seyfe Fay Zonu´nun kuzeybatısında yer alan Akpınar´dan Taşkovan´a kadar uzanan yaklaşık 14 km uzunluğa sahip olan Akpınar fay segmentinde meydana gelmiş 149 kişi hayatını kaybetmiştir.
Kırıkkale ve Kırıkkale ili Keskin ilçesi, 1938 yılında Ankara iline bağlı ilçelerdir. 19 Nisan 1938 Akpınar depremi sonrası yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu; Keskin Kazası merkezinde hükümet konağının duvarları ile kasabadaki binalardan bir kısmının duvarlarının çatladığı, kazaya bağlı Doğanay ve Hasandede köylerindeki evlerin % 98´inin içinde oturulamayacak hale geldiği belirtilmiştir. Kırıkkale merkezi de depremden etkilenmiş ancak herhangi bir tahribat olmamıştır. Keskin´de 4 kişinin öldüğü 7 kişinin ise yaralandığı, can kaybının çevre il ve ilçelere göre az olsa da maddi kayıp oldukça fazla olduğu belirlenmiştir.

3. Tuzgölü (Konya) Fayı: 
Tuz Gölü fayı 1000 yıldır aktif olmamasına rağmen tali faylar da orta büyüklükte deprem üretebilir. Bala-Kulu arasında uzunlukları 5-10 kilometreyi bulan güneybatı, kuzeydoğu istikametli irili ufaklı faylar mevcuttur. (Karakeçili Fayı, Kesikköprü, Kırıkkale-Sungurlu ve Afşar (Bala) fay kuşakları) Fayların kısa ve yüzeysel oluşu  31 Temmuz 2005 (Mw = 5.3), 20 Aralık 2007 (Ml=5.6) ve 27 Aralık 2007 (Ml=5.5) Afşar (Bala) gibi çok yeni depremler ürettiği bilinmektedir.
01/01/2019 tarihinde yürürlüğe giren deprem tehlike haritasında Kırıkkale İli 0.1g - 0.2g yer ivmesi ile Düşük Tehlike içerisinde yer almaktadır. 
Vatandaşların bililendirilmesi amacıyla; E-Devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/afad-turkiye-deprem-tehlike-haritalari linkinden adres bazlı sorgulamalar da yapılabilmektedir.” İfadelerine yer verdi.