Kenan K: Çağlar bey merhaba, öncelikle sizi tanımak istiyoruz. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Çağlar S: Merhaba. Ben Çağlar Sakin. 1982 yılında Ankara´da doğdum. 2000 yılında Kırıkkale Fen Lisesi´nden mezun oldum. 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi´nden mezun oldum. 2007-2012 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında uzmanlığımı yaparak Ortodonti Uzmanı olmaya hak kazandım. Şu an Kırıkkale ilinde kendi özel muayenehanemde hastalarıma hizmet vermekteyim.

 

Kenan K: Hocam ortodonti ne demektir? Ortodontik tedavi ne işe yarar?

Çağlar S: Ortodonti kelime anlamı olarak “düzgün diş” anlamına gelmektedir, halk arasında “diş teli tedavisi” olarak bilinmektedir. Ortodontik tedaviler hem dişlerin çene kemikleri içerisinde düzgün bir biçimde sıralanmasını hem de çene kemiklerinin ve yüzün büyüme ve gelişim bozukluklarını düzeltmeyi hedefleyen tedavilerdir.

Alt ve üst dişlerde ortodontik tedavi ile sağlanan iyi bir kapanışın, düzgün sıralanmış dişlerin ve dengeli bir alt-üst çene ilişkisinin bireylere pek çok katkısı vardır. Diş teli tedavisi bireyin yüz ve diş estetiğini düzeltmenin yanı sıra, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını da iyileştirir.  

Aynı zamanda düzgün sıralanmış dişlerin temizlenmesi, çapraşık (eğri) dişlere göre daha kolay olmaktadır bu sayede ağız ve diş sağlığı da geliştirilmiş olur, bu durum genel sağlığı da olumlu yönde etkileyerek bireyin öz güvenini artırır.

 

Kenan K: Kimler ortodontik tedavi görmelidir?

Çağlar S: Çocuğun diş gelişimi ve çene gelişiminin ortodontik açıdan değerlendirilmesine 7-8 yaşlarında başlanmalıdır. Ortodonti uzmanı bu değerlendirmeler esnasında dişlerin, çene kemiklerinin ve yüzün büyüme ve gelişiminde bir bozukluk olduğunu tespit ederse size ortodontik tedavi önerecektir.

Dişlerin, çenelerin ve yüzün büyüme ve gelişiminin bozulduğu pek çok ortodontik problem vardır, şimdi hepsini burada söyleyemeyiz ancak bir problem var ise ve birey bu problemden estetik ve fonksiyonel açıdan rahatsız ise ve tedavi talebi varsa bu kişilerin ortodontik tedavi görmesi gerekmektedir. 

 

Soğuk Algınlığına Doğal Çözümler: Gribin Doğal Düşmanları Soğuk Algınlığına Doğal Çözümler: Gribin Doğal Düşmanları

Kenan K: Ortodontik tedavi nasıl bir tedavidir? Kısaca bilgi verir misiniz?

Çağlar S: Tedavilerde kullanılan pek çok uygulama vardır ancak bunlardan en yaygın olanı ve halk tarafından en çok bilineni; sabit ortodontik aygıtlar olarak adlandırılan braket ve diş tellerinden oluşan tedavi mekanikleridir. Bunlar metal veya porselen (diş renginde) olabilir.

Ancak bunun yanında hastaların takıp çıkarabildiği hareketli aygıtlar, ağız dışından kullanılan maskeler ve boyunluklar gibi pek çok tedavi aracı bulunmaktadır.

 

Kenan K: Ortodontik tedavilerde yaş sınırı var mıdır?

Çağlar S: Hayır yoktur, ortodontik tedavi erişkin bireylerde de başarı ile uygulanmaktadır. Erişkin hastaların tedavileri; diş eksiklikleri, protez dişler, diş eti problemleri ve kemik kaybı gibi nedenlerle biraz daha farklı olabilir ancak yine de mümkündür. Ayrıca gerektiği durumlarda çene ameliyatları ile hem çene hem de diş tedavisi yapılabilmektedir.

 

Kenan K: Ortodontik tedavi kim tarafından yapılır, her diş hekimi yapabilir mi örneğin?

Çağlar S: Ortodontik tedavi yaklaşımlarının büyük bir kısmı Ortodonti Uzmanı tarafından yapılmalıdır. 5 yıllık diş hekimliği üniversite eğitimine ilave olarak 4-6 yıl Ortodonti Anabilim dalında ihtisas yapmış hekimler ortodonti uzmanı ünvanı alabilirler. Elbette genel diş hekimleri koruyucu ortodontik tedavi amacıyla bazı basit uygulamaları yapabilmektedirler (örneğin: süt dişlerin korunması, yer tutucu yapılması veya tek diş çapraz kapanışta ise atlatılması vb). Ancak iş çene ve diş düzeltilmesi oldu mu bu tedavide yetkin olan Ortodonti Uzmanıdır. Benim hep bir söylemim vardır. “Önemli olan tedavi sırasında bir problem çıktığında üstesinden gelebilme bilgisine ve tecrübesine sahip olmak.” Uzmanlık eğitimi bu bağlamda önemlidir. Hatta meslektaşlarımızın hemen hepsi bilimsel olarak kendilerini geliştirmektedirler. Bu sebeple 1-2 günlük kurslarla bu iş yapılmaz, yapılamaz. Burada halkımıza gittiği ortodontistin uzmanlık belgesini görmesini tavsiye ederim.

 

Kenan K: Türkiye´de ortodontik tedavi yaygın bir tedavi şekli midir?

Çağlar S: Toplumumuz gün geçtikçe daha bilinçli hale gelmektedir. Üniversitelerde/hastanelerde ya da özel muayenehanelerde bu tedaviyi olmak isteyen birey sayısı her geçen gün daha da artmaktadır.

 

Kenan K: Şu anda Türkiye´de ve dünyada ortodonti´nin durumu nedir? Türkiye´deki ortodonti uygulamaları uluslar arası standartlara erişmiş durumda mı?

Çağlar S: Ortodonti dünyada ne düzeydeyse Türkiye´de de o düzeydedir. Hem bilimsel arenada hem de klinik anlamda birçok ülkenin de önünde koşmaktadır.

 

Kenan K: Ortodontik tedavi gören hastalar tedavileriyle ilgili en doğru ve sağlıklı bilgiye nereden ulaşabilirler?

Çağlar S: Bu konuda en güvenilir bilgiyi ortodonti uzmanından alabilirler ya da Türk Ortodonti Derneğinin web sitesinde detaylı bir şekilde ortodonti ile ilgili soruların cevapları vardır. Ayrıca iletişim formu ile de özel sorulara cevap verilmektedir. Benim de şahsıma ait facebook sayfamdan ya da websitemden gelen sorular olursa bunları cevaplamaktayım.

 

Kenan K: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Çağlar S: Ortodonti çok keyifli bir meslek. Bir kere hastaya sağlıklı olmanın yanı sıra etkileyici bir gülüş kazandırıyorsunuz. Bunun için bir sloganımız bile var. “Gülümsetmek Bir Sanattır” diye. Sanatçısı da “Ortodonti Uzmanı”dır. Buradan anne babalara mesajım; çocuklarınıza dişlerini günde 3 kez fırçalatınız, 6 ayda bir diş hekimine kontrole götürünüz. Bu kontroller sırasında diş ve çene düzeltme işlemine ihtiyaç halinde çocuklarınızı ve kendinizi “Ortodonti Uzmanına” emanet ediniz.