Türkiye`de unutulmaya yüz tutan ve aralarında Oltu taşı işlemeciliği, kehribar, deri ve keçe aksesuar yapımı, sepet örücülüğü, sedef kakma, cam üfleme, çömlek yapımı, yazma baskı gibi çok sayıda mesleğin tarih olmaktan kurtarılması için 'Bir usta bin usta' projesi uygulanıyor. Ankara'dan Muğla'ya, Erzurum`dan İzmir`e, Isparta`dan Şanlıurfa`ya, Çanakkale`den Tokat`a, kadar birçok ilde unutulmaya yüz tutan bazı mesleklerin yeniden hayat bulması için bu işin ustaları yetiştiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın teknik danışmanlığında gerçekleştirilen projeyle eğitim amaçlı kurslar düzenleniyor.

Kurslar herkese açık

Ebeveynler dikkat! Yeni doğan bebeklerde bu hastalıklar görülebiliyor! Ebeveynler dikkat! Yeni doğan bebeklerde bu hastalıklar görülebiliyor!

Yaşları 15 ila 55 arasında değişen ve öğrenci, memur, öğretmen, ressam, heykeltıraş, ev hanımı gibi bazı mesleklerdeki kursiyerlere, unutulmaya yüz tutan meslekler öğretilerek, ustaların yetişmesi sağlandı. Usta öğreticiler gözetiminde önce teorik, ardından uygulamalı eğitim alan kursiyerler, Oltu taşından süs eşyaları, tespihler, takılar, kehribardan çeşitli tespihler, çiniden süslemeler, keçe ve deriden ise el emeği, göz nuru aksesuarlar yapıyor.

10 yılda bin usta

Proje kapsamında 2010 yılından bu yana unutulmaya yüz tutan 25 meslekte kurs açılarak, yaklaşık 500 ustanın yetişmesi sağlandı. Sosyal sorumluluk projesi olan Bir Usta Bin Usta ile Türkiye genelinde kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamak amacıyla her yıl beş farklı meslekte kurslar düzenleniyor. Toplam 10 yıl sürecek projeyle unutulmaya yüz tutan 50 meslekte bin usta yetiştirilecek.