Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Bursa Nilüfer Şubesi`nin 3. olağan genel kuruluna katıldı. Soma, Ermenek, Isparta ve İstanbul'da yaşanan iş kazalarında yüreğine ateş düşen herkes gibi söyleyecek bir şey bulamadığını ifade eden Kavlak, 'Yüzü kömür karası, alnı ak madencilerimizi, evlerine hasret mevsimlik işçilerimizi, türkü söyler gibi duvar ören inşaat işçilerimizi, en derinden duyduğum acıyla, saygıyla anıyorum. Bu ölümler karşısında kelimeler kifayetsiz kalıyor. Sorunlar için söyleyecek söz bulamıyorum. Bir avuç kömür için, birkaç Kuruş kar için oğlumuzu, kızımızı, anamızı, babamızı ölüme gönderenleri affetmiyorum. Onları Allah'a havale ediyorum. Ben onlara insan diyemiyorum. Bu kaza, afet değildir. Kimse bizden bunu kabul etmemizi beklemesin. Bu bilerek, isteyerek, kar hırsı uğruna adam öldürmektir. Bunun adı cinayettir. Bu canilere insan diyemiyorum. Söyleyecek söz bulamıyorum. Ürünü köylüden kıymetli sananlara ben insan diyemiyorum. Buna dur demek gerekiyor. Bu akla, bu zihniyete, bu acımasızlığa derhal dur dememiz gerekiyor. Kimse demese bile bizim dememiz gerekiyor. Eğer bir işçinin iş kazasında ölme ihtimaline karşılık, her sabah evinden çıktığında kişi karısıyla helalleşiyorsa bu ayıptır. Bu ayıp da hepimizin ayıbıdır. Kimse demese bile biz diyeceğiz. Türk Metal İş haykıra haykıra diyecektir' diye konuştu.

Kıdem tazminatına dokunmayın

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, tartışmaları süren kıdem tazminatı ile ilgili ise şunları söyledi: 'Yıllarca canımız pahasına ter döküp Türk devletine emanet ettik. Devletimizin o emanete dokunacağına ihtimal bile vermiyoruz ama tedbiri de elden bırakmıyoruz. Niyetlenen olur diye buradan tekrar söylüyorum. Kıdem tazminatımız bizim kırmızı çizgimizdir. Bu genel grev sebebidir. Sizi uyarıyorum. Tepkimiz çok sert olur. Kıdem tazminatına dokunmayın.'

Özel istihdam bürolarını ile ilgili de açıklama yapan Kavlak, 'Bu, Türk-İş'in girişimleriyle yasallaşmadan rafa kaldırıldı ama orta vadeli planda yine boy gösteriyor. Emekçiyi köle, emeği alınıp satılan mala dönüştüren bu bürolara vermeyeceğiz. Öyle süslü püslü sözlere de inanmıyoruz. Tek amaçları var. O da sendikaları ortadan kaldırmak. İşçiyi sahipsiz, emeği korumasız bırakmak istiyorlar. Bunu başka ülkelerde yapmış olabilirsiniz ama Türkiye'de yapmanıza izin vermeyeceğiz. Yağma yok. Bizler sosyal taraflar, sosyal ortaklarız, eninde sonunda bir arada çalışacak, bir arada yaşayacağız. Buna mecburuz. Bu yüzden gelin esnek çalışma, denkleştirme, deneme süresi maddelerinden vazgeçin. Gelin talep ettiğimiz ücreti bize verin. Karar sizin ama şundan emin olun: Karar süresi uzadıkça huzursuzluk süresi artar, güvensizlik büyür. Kimsenin buna hakkı yok. Kimsenin bu ülkeyi, bu halkı, bu ekonomiyi istikrarsızlığa sürüklemeye hakkı yok. Kimsenin duruşuyla, davranışıyla, çalışkanlığıyla herkese örnek olan disiplinli, fedakar Türk Metal üyesine bunu yapmaya hakkı yok' dedi.

Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak 'Eğer en büyük 100 sanayi kuruluşunun 22'sinde en büyük 10 sanayi kuruluşunun 7'sinde siz varsanız, şunu bilin ki bu başarıda Türk Metal üyesinin payı büyüktür. Sizlere ödül üstüne ödül kazandıran, kar rekorları kırdıran, özellikle kalitede birincilikler kazandıran işte bu üyelerimizdir. Eğer Bursa'ya milyarlarca dolar yatırım yapmayı düşünüyorsanız bu işçilere güvendiğiniz için yapıyorsunuz. Kimsenin Türk Metal üyelerini mağdur etmeye hakkı yok. Buradan Türkiye'nin gerçek sanayici ve iş adamlarına, kurumsal iş merkezlerimizin sahiplerine, muhataplarımıza, sosyal ortaklarımıza sesleniyorum. Bizim rakamlarımız maceraya girmeyen, işini namuslu, iş yerini iyi bilen insanların talebidir. Gelin uzatmayın, bu işi masada bitirelim. O yüzden 1 Aralık'ta bir kez daha düşünün. Rakamlarınızı hayatın gerçekleriyle revize edin. Yeniden değerlendirin. Yeniden teklif hazırlayın, gelin masaya öyle oturun. Bunu yaparsanız sözleşmeyi masada bitirmeye hazırız. Yoksa sonuçlarına katlanırsınız. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın' şeklinde konuştu.