Bazı milletvekilleri tarafından TBMM´ye sunulan Kanun Teklifinde yer alan ´kara paket´ ve ´kapalı dolap´ uygulamalarının zor günler geçiren esnafı bitireceğini anlatan Kırıkkale Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Adem Yurttan, TBMM´ye gönderilen ´Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi´ ile ilgili yazılı açıklamalarda bulundu.

 

ESNAFA MALİYET DEMEK

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Yurttan kamuoyunda ‘kara paket´ olarak bilinen, tütün ürünlerinin tek tip paketle ve kapalı dolapta satışına yönelik kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yurttan, “Sigaraların kapalı dolaplarda satılması esnafımıza maliyet demektir. Esnafımız bu kadar masrafın altından kalkamaz”

 

DEVLET-ESNAF EL ELE

Yurttan açıklamasında şunları dile getirdi, “Kaçak sigara ticaretinin esnafımıza yıllardır verdiği zarar ortadadır. Yıllardır kaçak sigara ile devlet-esnaf el ele mücadele ediyoruz. Bundan birkaç yıl önce yüzde 20´lere kadar dayanmış kaçak sigara ticareti; devletimizin kapsamlı ve kararlı mücadelesi neticesinde, son araştırmalara göre  yüzde 8 seviyesine kadar gerilemiştir. Ne yazık ki, bazı milletvekillerinin imzasıyla Meclisimize sevk edilen kara paket ve kapalı dolap gibi uygulama teklifleri, kaçak sigarayı yeniden hortlatacaktır”

 

Milli Eğitim Müdürlüğü’nde bayramlaşma Milli Eğitim Müdürlüğü’nde bayramlaşma

KAÇAK VE VERGİ KAYBI ARTIŞA GEÇER

 “Olan yine esnafımıza ve yaşanacak vergi kayıpları nedeniyle devletimize, milletimize olacaktır. Devlet zarara uğrarken, kaçakçılıktan beslenen terör örgütlerinin ekmeğine de yağ sürülecektir. Kara paket, kaçakçıların arayıp da bulamadığı fırsattır. Devletimiz terörle çok önemli bir mücadele yürütürken, terörün parasal açıdan besleyecek böylesi bir uygulamadan vazgeçmeliyiz.´

 

ESNAFA BİR DE DOLAP MASRAFI ÇIKTI

Kara paket uygulaması ile birlikte Kanun Teklifinde yer alan tütün ürünlerinin satış noktalarındaki görünürlüğünün yasaklanmasına da değinen Yurttan, söz konusu uygulamanın esnafa getireceği ek maliyete dikkat çekerek, “Esnafımızın gelirinin yaklaşık yüzde 60´ı yasal sigara satışından gelmektedir. Bu ciddi bir orandır. Kaçaktaki artışın esnafımızı etkileyeceği muhakkaktır. Hele de böyle sıkıntılı dönemde geliri düşen esnaf zincir mağazalar ile rekabet edemez hale gelecek ve  dükkânına kilit vurma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır”

 

ESNAFA BİR DARBE DAHA

“Bir de sigaraların kapalı dolaplarda satılması konusu. Böylesine bir uygulama esnafımıza bir darbe daha demektir. Bu düzenleme nedeniyle, esnafın öncelikle dükkânına kapalı bir dolap alması gerekecektir. Bugün küçük bir dolabın fiyatı 2 ila 4 bin 500 lira arasında değişmektedir. Esnafımız bu kadar masrafın altından esnaf kalkamaz. Kanun teklifi hazırlayan vekillerimize yüzbinlerce esnaf adına sesleniyorum. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı ortamda, esnafımızı zora sokacak, vergi kaybını artıracak uygulamaların Kanun teklifinden çıkarılması hem esnafımız adına hem de devletimiz adına olumlu bir karar olacaktır” dedi.  Haber Merkezi