Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Kırıkkale Üniversitesi’ne (KKÜ) gelerek öğrencilerle buluşan Türkiye’nin ilk Astronotu Alper Gezeravcı, uzay deneyimini öğrencilerle paylaştı. Gezeravcı, öğrencilere yaptığı konuşmada, “Türkiye’mizin insanlı ilk uzay misyonunun başarıyla tamamlanmasın gururunu burada sizlerle paylaşmaya geldik. Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştirmiş olduğumuz bu görev objesinde tam olarak sizlere taşıyan yıllarca emek verdiğiniz farklı alanlarda ilerde yürümeye niyet edeceğiniz her türlü yolda önünüze çıkabilecek her türlü hikâyede sizlerin ihtiyacı olan o özgüveni ayağa kaldırmaya vesile olacak bir görev ve bir başarı hikâyesiydi. Sayın Bakanımızın da söylediği gibi bu başarı hikâyesinin öznesinde tam merkezinde sizler varsınız”

“2018'in aralık ayında Türkiye Cumhuriyetimizin Uzay Ajansı kuruldu. O tarihe kadar bulunduğumuz coğrafyada uzay alanında faaliyet gösteren birçok ülke vardı. Farklı projelerde uzay alanında farklı çalışmalarımızda vardı ancak organize bir şekilde belirli bir çatının altında tüm bu faaliyetleri tekrardan yürütecek ve stratejik planlamaları gerçekleştirecek şekilde 2018'in aralık ayında Uzay Ajansımız kuruldu. Sadece iki yıllık bir hazırlık sürecinin ardından 2021'in şubat ayında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu çatı organizasyonu bünyesinde hazırlanmış olan uzay alanındaki on stratejik hedefimiz halkımızla paylaşıldı. Bugün burada bu on adet stratejik hedeften sadece bir tanesinin mutluluğunu ve gururunu paylaşmak için bulunuyoruz”

“Devamında önümüzdeki yıllarda daha nice uzay alanında gerçekleştirecek olduğumuz başarıları ve mutlulukları paylaşmak için yaşamak için hazır olun sevgili kardeşlerim. Süreç bu gerçekleştirilen misyonlarla birlikte sadece bir başlangıç teşkil etti. Bu gerçekleştirdiğimiz görev bir hikâyenin başlangıç noktasıydı bir yere varış hikâyesi değil. İnşallah birbirinden paralel, birbirinden bağımsız paralel kulvarlarda devam edecek şekilde ilgili alanlardaki hedeflere yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Avrupa uzay ajansı yıllardır uzaya astronot gönderiyor. Toplamda 27 ülkeden oluşan bir ekip. 2020 yılında yeni bir astronot grubu seçmeye karar verdiler. Biz Avrupa Uzay Ajansının başına geldikten sonra üye ülkelerimizin çapında uzay boşluğundaki farkındalığı o kadar üst düzeye çıkardık”

Kırıkkaleli genç doktorun kuzeni konuştu! Kırıkkaleli genç doktorun kuzeni konuştu!

“ilk defa tarihimizde bu kadar yüksek sayıda başvuru aldık. 22 bin tane başvuru olmuş. Türkiye Cumhuriyeti olarak tarihimizde ilk defa başlatmış olduğumuz astronot seçim sürecine tek ülke 36 bin vatandaşıyla başvuru gerçekleştirdi ve bu tarihte ilktir. Türkiye'mizin yaş ortalaması 33 Avrupa Birliğinin yaş ortalaması ise 43. Bizim her alanda ülke olarak en büyük gücümüz ve potansiyelimiz sizlersiniz.” dedi.Konuşma sonrasında Alper Gezeravcı, öğrencilerin sorularını cevapladı. Bilgi ve tecrübeleri ile uzay deneyimini öğrencilerle paylaşan Alper Gezeravcı’ya teşekkür eden Rektör Ersan Aslan, Gezeravcı’ya öğrencilerin yapmış olduğu ebru tabloyu hediye etti.

Haber: Cengiz Selci