ACİL HASTALAR GERİ ÇEVRİLMEYECEK

14 Mart Tıp Bayramı´na hekimler iş bırakarak girdi. Hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sağlıkta şiddet yasasının acilen yasalaşması için eylemler düzenleyen hekimler, iş bıraktı. Acil hastalar, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastaları, Covid-19 hastaları ve Covid-19 belirtileri gösteren hastalar, iş bırakma eylemi sırasında geri çevrilmeyecek ve tedavileri yapılacak.

 YİH´TE HEKİMLER BİRARAYA GELDİ

Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi´nde bir araya gelen hekimler saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından taleplerini ilettiler. Hekim Birliği (Hekim ve Sağlık Çalışanları Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası) Yüksek İhtisas Hastanesi Temsilcisi Dahiliye Uzmanı Dr. Neslihan Şebin, “Bugün burada iki amaç için toplanmış bulunmaktayız. İlk olarak 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir arada bulunuyoruz. Bu vesileyle konuşmama başlamadan önce pandemi nedeniyle özveriyle yürüttükleri olağanüstü çalışma şartları altında hayatını kaybeden tüm hekim ve sağlık çalışanı arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz”

 HEKİMLER YORGUN VE TÜKENMİŞ DURUMDA

“Hekimlerin bugün baktığımızda çalışma şartlarında ki acımasız çetin koşullar, şiddetle her daim burun buruna gelmesi, düşük ücretlerle çalıştırılması, itibarsızlaştırılması, hasta ile hekimi karşı karşıya getirecek düzenleme ve yönlendirmelerin yapılmaması neticesinde maddi ve manevi olarak huzursuz, yorgun ve hatta tükenmiş durumdayız. Bu nedenle bağlı olduğumuz Hekim Birliği Sendikası adına 14 Mart Tıp Bayramıyla başlayan 15-16 Mart günlerinde devam edecek olan grev kararına uyuyoruz” diye konuştu.

 HEKİMLER TALEPLERİNİ SIRALADI

Önal’dan güzel hareket! Herkesin takdirini topladı! Önal’dan güzel hareket! Herkesin takdirini topladı!

Diğer sendikalarla birlikte aldığı bu grev kararlarında taleplerini ileten Dr. Neslihan Şebin, “Hastane, ASM, ADSM´lerde güvenliğin gerçek anlamda sağlanması için güvenlik görevlileri ve gerekli araç, cihaz gibi donanım yeterli sayıda bulunması ve kurumlara kontrollü giriş sağlanması.  Şiddete karşı mücadelede daha etkin, caydırıcı yaptırım ve usuller TCK ve CMK´da yer alacak şekilde düzenlenmesi, cezası kesinleşen failler sağlıkla ilgili sosyal güvenlik hakkından mahrum bırakılması. Malpraktis davalarında hekimler ve diş hekimlerinin, hakimler gibi güvence altına alınması. Kast unsuru olmadıkça, hekim hapis cezası ile yargılanmamalı ve tazminat hekime rücu edilmemeli”

ÜCRET AYRIMLARI KALDIRILMALI

“Tüm hekimler arasında eşit işe eşit ücret anlayışı sağlanarak, aynı eğitim düzeyindeki hekimlerin statü farklılıklarından doğan ücret ayrımları kaldırılması. Genel bütçeden ödenen ve emekliliğe yansıyan tek kalem maaş düzenlenmeli ve bu maaş en az kıdemli tabip albay veya 1´inci dereceye ayrılmış 10 yıllık hakim ve savcı maaşı düzeyinde olmalı. Aile Hekimliğindeki sözleşme ve ödeme yönetmeliği derhal geri çekilmesi Vekaletsiz izne çıkabilmesi. Aile hekimliğinde hak ediş ücretlendirmesinde 2700 nüfusa düşülse dahi aile hekiminin sorumlu olduğu nüfus 4 bin gibi hak ediş alması için katsayılar artırılması. Son 5 yıldaki cari gider kaybı yerine konmalı ve cari giderin yıllık hesaplaması, gider kalemlerine göre yapılması. Aile hekimliği için açılacak tüm binalar idare tarafından kamu binası olarak tedarik edilmesi ve aile hekimlerine tahsis edilmesi”

 SESSİZ Mİ KALACAKSINIZ?

“Asistan hekimlere 24 saati aşan mesai uygulamalarına son verilmesi. Asistan hekimler nöbet ücreti tehdidi ile fazla mesaiye zorlanmaması ve borçlanma senetlerinin kaldırılması. Özellikle Uzmanlık ve yan dal eğitimi sonrası mecburi hizmet kaldırılması. Unutulmamalı ki sağlıklı, mutlu ve refah bir toplumun yolu sağlıklı hekimlerden geçer. Bizler bu mesleğin sancağını taşıyan hekimleriz. İştirak edeceğimiz eylem sadece bizim için değil, gelecek nesillere bırakacağımız hekimler için, meslek onuru içindir. Sabahlara kadar çalışan babamız uykusuz kalan anamız eşsiz kalan eşimiz, göremeden büyüttüğümüz çocuklarımız içindir. Ancak bu gidişin sonu belirsizliktir bu gidişin sonu bensizliktir, sensizliktir, sessizliktir. Sunduğumuz hizmetin ve bizlerin değersizleştirilmesidir, ya hep beraber hakkımızı alacağız yada hep beraber yok olacağız. Tüm sağlık camiası ilk defa sesini yükseltiyor. Sizler sessiz mi kalacaksınız? Aklınızda ki sorunlarla değil yüreğinizde ki cesaretle hareket edin birlik olmak adına şimdi değilse ne zaman arkadaşlar?”

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

“Müjde müjde diye başlayan algılara kanmıyoruz. Sağlıkta şiddeti önleyen bir yasa, malpraktiste koruyan bir yasa, temel emekliliğe yansıyan maaş, özlük hakları düzenlene ödeme sözleşme yönetmeliği kalkana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bu haklı sebeplerle 14 Mart Tıp Bayramımızı tekrar kutluyor, vatandaşlarımıza hastalarımıza yanımızda oldukları için teşekkür ediyoruz. Ve son olarak açık açık belirtmekte fayda görüyoruz ki bizler her daim Hekim olmaktan onur duyuyoruz. Hekim Birliği Sendikası Yönetim Kurulunca alınan 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde istisnai birimler hariç meşru iş bırakma kararımızı kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz” dedi. HABER: KENAN KUZUCU