Yaz Aylarına Geçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Yaz Aylarına Geçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU

Market ve pastane reyonlarının ‘yüksek fruktozlu mısır şurubu´ içeren hazır gıdalarla süslendiğini belirten Dyt. Üneşi Öztürk  'Tatlılardan, gazlı içeceklere, soslara, reçellere, şekerlemelere hatta ekmeğe kadar pek çok üründe bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ) ;  mısır nişastasından enzimatik hidroliz ile üretilen, sakkaroza (çayşekeri) alternatif sıvı bir tatlandırıcıdır. Bu kimyasal işlem sonucu elde edilen YFMŞ isimli bileşik bir fruktoz türevi olmakla birlikte tabiatta doğal olarak bulunmamaktadır'

 

DOĞAL OLMAYAN YÜKSEK FRUKTOZ ŞURUBU

Fruktozu doğal yollardan, genelde yediğimiz meyve ve sebzelerden alabildiğimizi ve bunun vücuda bir zararı olmadığını söyleyen Diyetisyen Fatma Üneşi Öztürk sözlerine şu şekilde devam etti: 'Meyve ve sebzelerden aldığımız fruktoz, vücudumuzun glikozu işlemesine yardımcı olması açısından faydalıdır da diyebiliriz. Fakat mısır nişastasından kimyasal yollarla elde edilen ve doğal olmayan yüksek fruktozşurubu vücudumuz tarafından tanınmamaktadır. Çay şekerinden daha ucuz olması,  raf ömrünün uzun olması gibi bazı avantajları nedeniyle üreticiler mısır şurubunu tercih ediyor fakat insan sağlığıyla ciddi şekilde oynuyorlar”

 

KALP HASTALIKLARI VE METABOLİK SENDROM RİSKİNİ ARTIRIYOR

YFMŞ ile üretilen  hazır gıdalardan zengin beslenmenin başta obezite olmak üzere şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve metabolik sendrom riskini artırdığını ifade eden Diyetisyen Fatma Üneşi Öztürk  “Yemek yedikten sonra kanda yükselen şeker, kan insülin düzeylerinin yükselmesine sebep olur ve böylece kan şekeri hücrelerin içine girer. Bu durum tokluk hormonunu yükseltir ve tokluk hissi oluşur. Fakat fruktoz, insülin salınımını etkilemiyor.  Böylece, aşırı fruktoz alımı düşük bir insülin konsantrasyonuna sebep olmakta bu da leptin yani tokluk hormonu seviyesinin düşük olmasına ve doygunluk hissinin oluşmamasından kaynaklı obeziteye neden olmaktadır. İnsülin üretilmesinde yaşanan bu tür aksamalar şeker hastalığına sebep olmaktadır. Bazı araştırmalar ise,yüksek fruktozlu mısır şurubunun pankreas kanseri riskini de artırdığını gösteriyor. Ayrıca yüksek fruktozlu mısır şurubu kanda yüksek trigliserite neden olur ve damar tıkanıklıklarına dolayısı ile kalp hastalıklarına yol açar” şeklinde konuştu.

 

HAZIR GIDALARDAN UZAK DURMALIYIZ

Konuşmasının bitiminde özellikle günlük hayatta tükettiğimiz; gazlı içecekler, meyve suları, hazır bisküvi, kek, kraker gibi atıştırmalıklarda, dondurma, meyveli yoğurt gibi süt ürünlerinde, reçellerde, hazır helva, pasta ve tatlı sanayiinde yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanımı olduğunu söyleyen Dyt. Fatma Üneşi Öztürk, sadece mısır şurubunun değil normal şekerin de oldukça tehlikeli olduğunu vurgulayarak, 'Tüketiciler olarak bizler bilinçli davranmalıyız ve hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durup, mümkün olduğu kadar  doğal gıdalarla beslenmeliyiz” diye konuştu.