PEUGEOT Yeni E-3008 Red Dot Ödülü'ne layık görüldü PEUGEOT Yeni E-3008 Red Dot Ödülü'ne layık görüldü


Son günlerde yağan aşırı yağışlara beraber zarar gören tarla ve bahçeler için zarar tespit çalışmalarına başlandı. Keskin ve Karakeçili başta olmak üzere tüm ilçelerdeki tarım arazilerinde yağış sonrası maddi kayıp meydana geldi.  Sağanak sonrası su altında kalan ve dolu nedeniyle büyük zarara uğrayan tarım arazilerine yönelik hasar tespit çalışmaları başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, bazı bölgelerde hasarın çok fazla olduğunu belirterek sağanak ve dolu yağışından dolayı hububatta yüzde 60, ay çekirdeğinde ise yüzde 80 hasar meydana geldiğini söylediler.

%30-80 ARASINDA

Arazide oluşan zararla ilgili olarak İl Müdürü Recep Kırbaş yaptığı açıklamada” 8 ilçemizde 4 bin 302 çiftçimizin 121 bin dekar ekili alanında, buğday, arpa, bağ, meyve, sebze, nohut, kuru fasulye, ayçiçeği, mısır gibi ürünlerinde zarar meydana geldiği anlaşılmıştır.  Yapılan ilk tespitlere göre yaklaşık  % 30-80 oranına zarar tespit ettik.Kesin sonuçların hasar tespit çalışmalarının bitirilmesiyle anlaşılacaktır. Mağdur çiftçilerimizin banka borçlarını bir yıl ertelenmesi hakkından yararlanabilmeleri için ilçe Tarım müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.Üreticilerimiz afetlere karşı % 50 devlet destekli Tarım Sigortasından yararlanmaları ve ürünlerini sigortalatmaları kendi menfaatlerine olacaktır” ifadesini kullandı.

 

BORÇLAR ERTELENECEK

 

Öte yandan ekili arazisinin yüzde 30´u zarar gören çiftçiler Bakanlar Kurulu´nun aldığı karar gereği borçlarını 1 yıl erteletebilecekler. Çiftçiler hasar tespit çalışmalarına ilişkin raporlar hazırlandıktan sonra, borçlarının ertelenmesi için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine bireysel başvuru yapacaklar.