GÜNCEL 17.09.2021 17:54:54
GÜCÜNÜZÜN FARKINDAYIZ

GÜCÜNÜZÜN FARKINDAYIZ

Türk Metal Sendikası´nın düzenlediği Yerel Medya Kurultayı Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Biz, Türk Metal Sendikası olarak, uzun zamandır, yerel medyanın siz değerli temsilcileriyle bir

GAZETECİLER DİDİM´DE BULUŞTU

Türk Metal Sendikası´nın Aydın´ın Didim ilçesinde Yerel Medya Kurultayı düzenledi. Gazetemizi temsilen Çağlar Atmaca ve gazetemiz köşe yazarı Ahmet Yeşil´in de katıldığı kurultaya çok sayıda medya temsilcileri büyük ilgi gösterdi.  Kurultayda katılımcılara seslenen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Özellikle iki yıl önce imzaladığımız, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde Bursa yerel basınıyla kurduğumuz yakın ilişki sayesinde o bölgedeki 60 bine yakın üyemize çok daha kolay ulaştık, mesajlarımızı doğrudan iletme olanağı bulduk”

 

TÜRKİYE´DE BİR İLK

“Bu gördük ki, gazetesiyle, televizyonu ve radyosuyla, yeni medya dediğimiz, internet gazeteciliğiyle yerel medya, gerçekten de sandığımızdan daha etkili, daha güçlü. O nedenle, her sözleşme döneminde böyle bir yerel medya kurultayını düzenleme kararı aldık. Bu kurultay bir sendika tarafından Türkiye´de ilk kez düzenleniyor. Bu anlamda hep birlikte bir ilki gerçekleştiriyoruz. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum”

 

24 BİNE YAKIN İŞÇİYİ AİLEMİZE KATTIK

Yeni dönem toplu iş sözleşmesi süreci hakkında bilgi veren Genel Başkan Kavlak, “Bir sendikanın en temel işlevi, faaliyet gösterdiği işkolunda çalışan işçileri örgütlemek ve onlar adına başarılı toplu iş sözleşmeleri imzalamaktır. Bizim de amacımız, hedefimiz budur. Biz, çok şükür ki, örgütlenme konusunda başarılı bir sendikayız.  Yalnızca pandemi sürecinde,  herkesin evlerine kapandığı bir dönemde bile 62 yeni işyerinde 24 bine yakın işçiyi sendikamız ailesine kattık”

 

ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SENDİKASI

“Şu anda da, çeşitli bölgelerimizde, örgütlenme çalışmalarımız devam ediyor. Bu çabalarımız sonucunda, Genel Başkan olduğumda 81 bin üyeyle devraldığım Türk Metal´i bugün 215 bin üyesiyle ülkemizin en büyük sendikası haline getirdik. Bildiğiniz gibi, ülkemizde en sorunlu alanların başında sendikal örgütlenme geliyor. Çünkü ne yazık ki, bazı işverenler, endüstri ilişkileri sisteminin olmazsa olmazı olan sosyal diyalogtan ısrarla kaçıyorlar. Sendikayla çalışmak istemiyorlar”

 

ARKADAŞLARIMIZ GÜNLERDİR FABRİKA ÖNÜNDE YATIYOR

Bu işverenler, çalışma yaşamında dikensiz bir gül bahçesi istiyor. Çalışanlarını sömürmek, onları adeta boğaz tokluğuna çalıştırmak istiyor. Belki çoğunuzun haberi vardır. Yaklaşık bir aydır, Çin kaynaklı bir telefon firması olan Şayomi´de Örgütlenme mücadelesi veriyoruz. Bakanlıktan çoğunluk tespitini almamıza ve işyerinde yetkimizin kesinleşmesine rağmen, işveren, sendikalı 170 arkadaşımızı işten atarak sendikalaşmanın önünü kesmeye çalışıyor. Çoğunluğu kadın olan arkadaşlarımız günlerdir fabrika önünde yatıyor”

 

İŞÇİLER HAKLARI İÇİN DİRENİYOR

“Yalnızca Şayomi´demi? Ülkemizin dört bir yanında direniş çadırları var. İşçiler hakları için direniyor. Sendikalaşmak istiyor.  İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için mücadele veriyor. Peki değerli dostlarım, sormak istiyorum... Bu ülkede sendikalaşma hakkı var mı? Var...  Anayasal bir hak mı? Evet, anayasal bir hak... Peki, biz bu hakkımızı Özgürce kullanabiliyor muyuz? Hayır, kullanamıyoruz. Peki, Sendikalaşma hakkını engelleyenlere ceza yasamızda hapis cezası var mı? Evet, var.  Peki, bunca yıldır, sadece sendikalaştıkları için işinden atılan, ekmeğinden olan dünya kadar  işçi varken, siz hiç hapis yatan bir işveren duydunuz mu? Duymadınız, duyamazsınız”

 

SORGUSUZ SUALSİZ İŞTEN ATIYOR

“Birileri işçileri sorgusuz sualsiz işten atıyor,  tazminatını, hakkını vermiyor, ondan sonra da arabulucu adı altında birileri devreye girip zaten ekmeksiz kalmış işçiyi üç kuruşa razı etmeye çalışıyor. Bu yasalar birilerine işlemiyor. Birileri bedel ödemiyor. Bedel ödeyen hep biz oluyoruz, emekçiler oluyor. Sendikaya üye olan işçi, Kod 29´la, sorgusuz sualsiz işten atılıyor, ama işverene hiçbir şey olmuyor. Olan yine emekçilere oluyor. İşte biz,  böyle bir kara düzenle baş etmeye çalışıyoruz”

 

GREV HAKLARI ELİNDEN ALINDI

“Bakın,  grev hakkımız da anayasada güvence altına alınmış bir haktır. Peki, bu hakkımızı özgürce kullanabiliyor muyuz? Ne yazık ki, hayır. Birkaç belediye grevi dışında son 20 yıldaki bütün grevler ertelendi. Biz Türk Metal olarak her sözleşme döneminde grev kararı alıyoruz,  Ama bir türlü grev yapamıyoruz. Çünkü yaptırmıyorlar. Oysa grev yapabilsek. Üç gün, beş gün bile greve çıkabilsek, belki de metal işçisinin kaderi değişecek. Ama yaptırmıyorlar. Emekçilerin işverenlere karşı en etkili silahı olan grev hakkı resmen ellerinden alındı. Anayasal bir hak kullanılamaz hale geldi”

 

SENDİKAYA ÜYE OLAMIYOR

“Demek ki, her hangi bir hakkın anayasada, yasalarda var olması, ne yazık ki, o hakkın kullanılması anlamına gelmiyor. O haklar kağıt üstünde kalıyorsa, bizim için bir anlam ifade etmiyor. Ortada haklarımızın yazılı olduğu anayasa var. Yasalar var. Uluslararası sözleşmeler var. Ama işçiler bu hakların hiçbirini kullanamıyor. Sendikaya üye olamıyor.  İşten atılıyor. Grev yapamıyor” diye konuştu. Haber: Çağlar Atmaca

 

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024