KANIN TEK KAYNAĞI İNSANDIR

KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 08 NİSAN 2024 KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 08 NİSAN 2024

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş, “Dünya Kan Bağışçıları Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, “14 Haziran, her yıl tüm dünyada “Dünya Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanmaktadır. Amacı, ihtiyaç sahipleri için kan veren kan bağışçılarını kutlamak ve gönüllü kan ihtiyacına toplumun dikkatini çekmektir. Günümüzde teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen maalesef halen kan imal edilememekte ve tek kaynağı insan olarak önemini korumaktadır. Bunun için de gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç duyulmakta, güvenli kan ihtiyacının tamamı bu şekilde sağlanmaktadır. 

HERKES KAN VEREBİLİR
Milyonlarca insan hayatını, kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan tanımadığı insanlara borçludur. Her yıl 80 milyon üniteden fazla kan bağışlanmasına rağmen, bunların sadece %38´i küresel nüfusun %82´sinin yaşadığı gelişmiş ülkelerden toplanmaktadır. Çoğu ülkede gönüllü kan bağışı kana ihtiyacı olan hastaların ailelerinden ve arkadaşlarından sağlanmaktadır.  Halk arasında bazen başkasına verecek kanım var mı, kan verirsem kansız kalır mıyım şeklinde endişeler de olabilmektedir. Oysa bir erişkinin vücudunda dolaşan 5000 - 6000 mililitre kan varken, kan alma sırasında sadece 450 ml kan alınmaktadır ve kan vermenin kilo yapacağı şeklindeki bilgi de doğru değildir. 18-68 yaş arası, 50 kg üzerinde olan herkes önemli bir sağlık problemi yoksa kan verebilir”

HERKES BAĞIŞTA BULUNSUN
“Ülkemiz ilk kez 2004 yılında bu organizasyona eş zamanlı olarak katılmış ve çeşitli etkinlikler ile gün kutlanmıştır. 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Gününde kamuoyuna kan bağışının öneminin pekiştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına ilişkin bilgilendirme yapılarak, kan bağışı konusunda davranış değişikliği ve kalıcı bilinç oluşturulması amaçlanmaktadır.  Bu vesile ile tüm vatandaşlarımıza kan bağışı yapmanın önemini bir kez daha hatırlatarak kan bağışı yapmaya davet ediyoruz” dedi