KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 23 NİSAN 2024 KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 23 NİSAN 2024


Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Dünya Gıda Günü kapsamında “Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Eylemlerimiz Geleceğimizdir” konferansı gerçekleştirildi. Konferansta sağlıklı beslenme ile açlığa son verilen bir dünyanın oluşması kapsamında da mesajlar verildi.

EYLEMLERİMİZ GELECEĞİMİZDİR

Kırıkkale Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü´nün koordinesinde ´Dünya Gıda Konferansı´ gerçekleştirildi. Nur Camii Konferans salonunda gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başladı. Açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz,” Bu yılki Dünya Gıda günü teması 'Eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya' olarak belirlenmiştir. Bununla sıfır açlık nesline ulaşmak, gıda güvenliği ve gıda israfına dikkat çekmek amaçlanmıştır.”

YÜKSEK KALORİLİ ÜRÜNLER TÜKETİLİYOR

Yılmaz, “Bunun için sorumlular; Bu hedefe ulaşmak ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için; Kamu, Özel sektör, Sivil Toplum Kuruluşları, Çiftçiler ve bireylerin sorumluluk üstelenmeleri istenmektedir. Dünyada yaşanan küreselleşme, kentleşme ve gelir artışı neticesinde; beslenme ve yeme alışkanlıklarında çarpıcı değişiklikler olmuştur. Özellikle mevsimsel ve bitkisel ürünler ile lif yönünden zengin yiyecekler yerine, şeker, tuz ve yağ oranlan yüksek işlenmiş gıdalar ve yüksek kalorili ürünler tüketilmeye başlanmıştır. “

OBESİTE İLE MÜCADELE ETMELİYİZ

Bu da sağlıksız bireyler ve obezite gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam türünün bir araya gelmesiyle obezite oranları, sadece gelişmiş ülkelerde değil düşük gelirli ülkelerde de artmaya başlamıştır. Bunun için; ülkeler halklarının beslenme ihtiyaçlarını sürdürülebilir bir şekilde karşılayabilmek için, yüksek getirili ve ekonomik açıdan karlı çeşitlerden ziyade; çeşitliliğe ve beslenme kalitesine önem veren, beslenme konusuna dayalı üretim sistemlerini benimsemeli ve uygun maliyetli, besleyici, kültüre uygun ve güvenilir gıdalar üretmelidir” dedi.

DÜNYA GENELİNDE 670 MİLYON İNSAN OBEZ

Daha sonra konuşa yapan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, dünya genelinde 670 milyon insanın obez olduğunu ifade etti. Her bireyin sağlıklı beslenmesi gerektiğine vurgu yapan Selışık, “Yıllık 70 milyona yakın gıda israfıyla karşı karşıya gelebiliyoruz ve de bu sayı bazen daha da çok olabiliyor. Artık doğal ürünler, tencere yemekleri tüketmeliyiz. 1.3 milyar gıda çöpe gidiyor, çiftçinin emeği çöpe gidiyor. Gıda israfını hep birlikte önlememiz gerekir” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından tarım alanında resim ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Haber: EmelSelci