BÜYÜK İLGİ

Etkinliğe Yahşihan Belediye Başkanı Ahmet Sungur, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Gelişim Vakfı grubu, Kırım Derneği Kırıkkale Şubesi yönetim kurulu ve üyeleri, Kırıkkale bürokrasisi, il sivil toplum kuruluşlarının başkanları, siyasi parti il başkanlıkları, sendika başkanları ve çevre illerdeki Kırım Türkleri katıldı. Organizasyonun sunumunu Kırım Derneği Kırıkkale Şubesi Başkanı Yılmaz İdik ile Oya Deniz Çongar Şahin üstlendi.  

 

TEPREŞ DUASI OKUNDU

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı´nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, ilk olarak Kurân-ı Kerim tilaveti ve tepreş duası okundu. Kalakay tıgırtması ile başlayan şenlik, açılış konuşmalarıyla devam etti. Kırıkkale Belediyesi Mehteran Takımı´nın, Cıyın Ansambli Halk Dansları Topluluğu´nun ve Kırım Tatar sanatçı Dilaver Osmanov´un sahne aldığı etkinlikte, Kırım Tatarca şiirler ve atasözleri de hatırlatıldı. İl Kültür Müdürlüğü Ustalar Topluluğu´nun ve yöresel halay topluluğunun gösterilerinin ardından geleneksel tepreş oyunları da icra edildi.

 

YARIŞMALAR YAPILDI

Kuşak güreşi müsabakalarının yanı sıra çocuklara özel yarışmaların ve hediyelerin dağıtıldığı bir özel çekilişin de yapıldığı etkinlikte Kırım mutfağı da tanıtıldı. Yediden yetmişe herkes saatlerce Kırım yırlarının ve diğer yöresel türkülerin eşliğinde eğlendi. Kuşak güreşi müsabakasının kazananlarına madalyalar verilirken, etkinliğin gerçekleştirilmesinde katkısı bulunanlara da teşekkür belgeleri verildi.

 

TEPEÇ ŞENLİĞİNDE BULUŞTULAR

Kırımlılara özgü oyunlar oynanarak kutlanırken, yöresel lezzetlerinde tadına bakıldı. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şube Başkanı İdik Yılmaz, geleneksel 2. Kırıkkale Tepreç Şenliklerine katılanlara teşekkür ederek, “'Tepreç' kelimesinin canlanmak, hareketlenmek manasına gelen depreşmek (tepreşmek) fiilinden türediği düşünülmektedir. Mayıs veya Haziran ayları içerisinde Türkiye´mizin çeşitli il ve ilçelerinde faaliyetler de bulunan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Şubeleri ve diğer bağımsız Kırım Tatar Türkleri Dernekleri organizasyonları ile ülkemizin pek çok yerinde binlerce vatandaşımızın katıldığı Tepreç şenlikleri düzenlenmektedir”

 

TEŞEKKÜRLER

“Bu sene Mübarek Ramazan-ı Şerif ayının Mayıs ve Haziran aylarına denk gelmesi, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin 24 Haziran´da yapılması, Akabinde Üniversiteye giriş sınavı yapılması gibi nedenlerle2. Geleneksel Kırıkkale Tepreç Şenliklerini gecikmeli olarak bugün bu güzel alanda yapmaktayız. Bize Geleneksel 2. Kırıkkale Tepreç Şenliklerinin yapılması için yer tahsisi yapan Yahşihan Belediye Başkanı Sayın Ahmet Sungur Beye ve gerekli yasal izni veren Yahşihan Kaymakamı Sayın Fatih Yılmaz Beye Kırıkkale Kırım Türkleri Derneği yönetim kurulu adına teşekkürlerimi sunuyorum”

Kırıkkale'de Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği başladı Kırıkkale'de Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği başladı

 

TANITIM GÜZEL OLDU

“Mayıs 2016 tarihinde Celal Bayar parkında derneğimiz tarafından organize edilen 1.Geleneksel Kırıkkale Tepreç şenliği ulusal alanda çok ses getirmiş ve Kırıkkale´mizin tanıtımında oldukça tesirli olmuştur. Bilvesile Kırıkkale ilçelerinde ikamet eden Kırım Tatar Türkü kardeşlerimiz ve bazı İlçe Belediye Başkanlarımız geleneksel hale getirdiğimiz Tepreç şenliklerimizin kendi ilçelerinde de yapılmasını bizlerden talep etmeleri neticesinde Kırıkkale Kırım Türkleri Derneği yönetim kurulumuz kararıyla bu sene ilk olarak Kırıkkale Yahşihan İlçesinde siz değerli konuklarımızla bu şenliği gerçekleştirmekteyiz. Tepreç Şenlikleri,  Kırım Türklerinin geleneğidir. Kırıkkale Kırım Türkleri Derneği olarak bizler de bu geleneği yaşatmaya, geleceğe taşımaya çalışıyoruz”

 

TÜRK MİLLETİ´NİN AYRILMAZ PARÇASI

“Kırım Türkleri, Türk Milleti´nin ayrılmaz parçasıdır. 93 harbinden bu yana Kırım Türkleri zulme maruz kalmaktadır. Soydaşlarımız Rusya´nın esareti altında zor günler geçiriyorlar. Kırım Türkleri büyük eziyetlere maruz kalmışlar, büyük çileler çekmişler ve halen de Rus zulmü devam etmektedir.Tek dileğimiz bu zülümün durması ve işgal edilen Kırımın özgür, bağımsız  olmasıdır. Bugün burada, bu sıcak yaz gününde  2. Geleneksel Tepreç şenliğimize katılanları kardeşliğin, birlikte olmanın, gönül gönüle, omuz omuza yaşamanınsevinci, mutluluğu ve coşkusu ile başbaşa bırakırken, Tepreç Şenliğinin hazırlanmasında gecesini gündüzüne katarak çalışan tüm arkadaşlarıma ve  hiçbir karşılık beklemeden Şenliğimize katkıda bulunan dostlarımıza teşekkürler  ederim” dedi. Haber: Kenan KUZUCU