Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 26.03.2019 14:51:02
Fuat Sezgin ve İslam Bilim Mirası

Fuat Sezgin ve İslam Bilim Mirası

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gazi Topdemir, Kırıkkale Üniversitesi´nde “Fuat Sezgin ve İslam Bilim Mirası Üzerine” konulu konferans verdi.

 

 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gazi Topdemir, Kırıkkale Üniversitesi´nde “Fuat Sezgin ve İslam Bilim Mirası Üzerine” konulu konferans verdi.  

 

KATKILARININ ANLATILDIĞI BİR YIL OLACAK

Eğitim Fakültesi Nurettin Topçu Konferans Salonu´nda gerçekleşen konferansa Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Genel Koordinatörü Mete Kurt, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı. Programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan yaptı. 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri Kapsamında düzenlenen programlardan bahseden Prof. Dr. Ersan Aslan, “Fuat Sezgin Yılı dünyanın dört bir yanında, Türkiye dâhil olmak üzere 705 etkinlik ile kutlanacak, anlam kazanacak. Bu etkinlikler içinde rahmetli Hoca´mızın Üniversitemizde 2 ayrı yere adı verildi. Bunun gibi 53 ayrı yere daha uygulanacak ve bunun 17´si gerçekleşti. 3 ay içerisinde toplam 705 etkinliğin de 176´sı gerçekleşti. İslam medeniyetinin dünya medeniyetlerine katkılarının anlatıldığı bir yıl olacak. Bu etkinliklerin Türkiye ve Dünya üzerinde koordinasyonunu da üniversitemiz yürütüyor. Bu etkinlikler sadece Türkiye´de değil Avrupa´nın 25 şehrinde de devam ediyor” dedi.

 

BAŞARILI GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ VERECEĞİZ

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, “Fuat Sezgin, İslam bilim tarihi çalışmalarıyla bilim tarihine damga vurmuş bir bilim insanımızdır. Fuat Sezgin Hoca´nın yapmış olduğu çalışma bizim barbar bir ülke olmadığımızı, bu bakış açısının bizi etkilemesinin doğru olmadığını, bizim dinimiz ve inancımızın bilime mani olmadığını ortaya koymuştur. Fuat Sezgin Türkiye Bilimler Akademimizin şeref üyesiydi Bu sene Kırıkkale Üniversitemizin koordinatörlüğünde yürütülen Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve ilgili diğer paydaş kurumların katkılarıyla yürütülen çeşitli faaliyetler var. Bu yıl Fuat Sezgin Yılı ilan edilmesi vesilesiyle biz de bir ödül programı başlattık. Üstün başarılı genç bilim insanlarına bilim tarihi konusunda ilgili alanlarda proje önereceklere biz Fuat Sezgin Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ödülü vereceğiz, yine bilim tarihi ile ilgili eserleri telif, çeviri, başka türdeki eserleri olan eser sahipleri ödüle başvurabilecek ve Türk İslam bilim tarihi hakkındaki çalışmalara katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara da Fuat Sezgin özel ödülü vereceğiz. Buradaki amaç, bizim bilimsel olarak gelişmemiz için çok önemli olan bilim mirasımızı gün ışığına çıkaracak çalışmaları özendirmek, takdir ve teşvik etmektir” şeklinde konuştu.

 

AMACINI BİLMEK LAZIM

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gazi Topdemir, “Konuşmama Fuat Sezgin Hocamızın konuşmasıyla başlamak istiyorum. ‘Amacım, İslam topluluğuna mensup insanlara bilimlerin gerçeğini tanıtmak, benlik duygularını olumsuz etkileyen yanlış yargılardan kurtarmak ve ferdin yaratıcılığına olan inancı onlara kazandırmaktır´ bu gerçekten çok yüksek bir amaç ve dolayısıyla hocanın emeğini anlayabilmek için bu amacı dikkatli bir şekilde göz önünde bulundurmamız gerekiyor” dedi. Konuşmasında Türk Bilim Tarihçiliğine ve bu alanda çalışan bilim insanlarına değinen Topdemir, Fuat Sezgin´in bilimler tarihine bakışına ve Fuat Sezgin´e  göre  İslâm dünyasında bilimsel gelişmeyi sağlayan temel etmenlere ilişkin bilgi verdi. Haber Merkezi

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024