Hasandede Köy içine 18 bin metrekare kilit parke Hasandede Köy içine 18 bin metrekare kilit parke

ZEKÂTTAN ÖNCE VACİP KILINAN BİR İBADET
Konu ile ilgili açıklama yapan Gerek, fıtır sadakasının hicretin ikinci senesinde zekattan önce vacip kılınan bir ibadet olduğunu, halk arasında ise fitre olarak bilindiğini ifade etti. Fıtır sadakasının, hür olan kadın erkek her Müslümana, asıl ihtiyacından başka elinde nisap miktarı  denilen 80,18 gram altın veya karşılığı parayla, ticaret malı veya mülkü olan kimseye, muayyen bir servete sahip bulunanlara vacip olduğunu ifade eden Gerek, 'Belirttiğimiz şekilde zengin olan kimse kendinin, küçük çocuklarının ve ücretsiz çalışan hizmetçisinin fitrelerini vermekle mükelleftir”

 

BAYRAM GÜNÜNDEN ÖNCE VERİN

“Karısının ve büyük çocuklarının fitrelerini vermekle mükellef değildir. Ancak memleketimizde teamül haline geldiği için aile reisi vekaleten hepsinin fitresini vermektedir. Fıtır sadakasını bayram gününden önce vermek müstehaptır. Çünkü fakir kimse bu vesileyle bayram için gerekli ihtiyacını temin ederek, çoluk çocuğu ile sevinç içerisinde bayrama çıkar. Eğer herhangi bir sebeple fitre bayramdan sonraya kalırsa, mükellef üzerinden sakıt olmaz, yine vermesi gerekir' dedi.

FİTRE MİKTARI 15 TL
Hastalığı ve yaşlılığı sebebiyle oruç tutamayanların da fitresini vermesi gerektiğini vurgulayan Gerek, 'Fakir ve mecnun olan babanın fitresi de çocukları tarafından verilir. Fitre, bir insanın iki öğün yemeği demektir. Fitre vermesi vacip olan herkes, evinde normal olarak yediği iki öğün yemek kaça mal oluyorsa fitresini ona göre hesaplayıp vermesi gerekir. Bu yıl ülkemizde en az fitre miktarı 15 lira olarak belirlenmiştir. İsteyen daha yüksek verebilir daha çok sevaptır.' diye konuştu.