Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Yunus Buran, her yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında 'Uluslararası İşitme Engelliler Haftası' olarak kutlandığını söyledi.

ENGELLİ OLMAK VE YASAL HAKLAR
KBB Uzmanı Op. Dr. Yunus Buran, “Normal bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel veya ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma herhangi bir noksanlık sonucu yapamayanlar olarak tanımlanan ‘Engellilik´, farklı nedenlere bağlı olarak zihinsel, görme, işitme ve konuşma, ortopedik ve süreğen engelli olmak üzere beş temel başlıktan oluşmaktadır. Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarına kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak devletin görevidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Engelliler hakkında kanun ile engelli bireylerin hakları anayasal düzende koruma altına alınmıştır. Dünyada da engelliliğe yönelik uygulanan yasal düzenlemelerin yanı sıra engelliliğe dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bazı günler ve haftalar belirlenmiştir. Belirlenen haftalardan biri ise ‘23-29 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası´dır”

İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ VE ÖNLEMLER
“İşitme kayıpları kulağın bir veya daha çok yerinin hasarıyla, çeşitli nedenlerden oluşmaktadır. Ebeveynler arasında akrabalık olması, ailede çocukluk döneminde başlayan kalıtsal işitme kaybı olması, annenin hamileyken kullandığı bazı ilaçlar ve geçirdiği hastalıklar, doğum kilosunun düşük olması, ateşli hastalık geçirmesi ve bebeğe verilen bazı ilaçlar işitme kaybına neden olabilmektedir. Aileler herhangi bir dönemde bebeklerinde işitme kaybından şüphelenirlerse bir uzmana başvurmalılardır. İşitme testleri yeni doğan dönemi itibariyle yapılabilmektedir”

YÜZDE 50´Sİ ÖNLENEBİLİR

“Dünya Sağlık Örgütü işitme kaybına yol açan faktörlerin %50′sinin önlenebilir olduğunu bildirmektedir. İşitme kayıpları mutlaka kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı (KBB) hekimlerince teşhis edilmelidir. Önleyici tedbirler olarak; çocukların yeni doğan döneminde işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını olması, özellikle ototoksik (iç kulağa zarar verici) özellikte ilaç kullanırken seçici davranılması, orta kulak iltihabı için etkin tedavilerin yapılması, aşırı gürültülü ortamlardan kaçınılması önerilmektedir. İşitme kaybını erken dönemde belirlemek amacıyla ülkemizde Yeni doğan İşitme Taraması ve Erken yaş işitme taraması yapılmaktadır” dedi. Haber: Emel Selci

 

Kırıkkaleli Başkandan takdirlik hareket! Su faturasını kendi yatırdı Kırıkkaleli Başkandan takdirlik hareket! Su faturasını kendi yatırdı