TÜED´den emekliler için yeni zam sistemi önerisi geldi. TÜFE sistemi bırakılsın, 6 aylık zamlar seyyanen yapılsın.

Trafik kazası anında ilk yardım nasıl olmalıdır? Trafik kazası anında ilk yardım nasıl olmalıdır?

 

SEYYANEN ARTIŞ YÖNTEMİNE GEÇİLSİN

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ- Kur emeklisinin zam oranında enflasyon belirleyici olurken, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) hesaplamada yeni bir sistem önerdi. TÜED Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, enflasyona endeksli zam sisteminin bırakılıp seyyanen artış yöntemine geçilmesini istedi. Mevcut sistemde, SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz´da bir önceki 6 aylık enflasyon (TÜFE) oranında zam alıyor. Aytekin, emekliler için uygulanmakta olan TÜFE´ye endeksli bu sistemin beklentileri karşılamadığını söyledi.

SEPET UYMUYOR
Aytekin, 'Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenmiş 418 madde ve 895 çeşidi kapsayan enflasyon sepeti hesaplamaları, emeklinin yaşamakta olduğu ekonomik gerçekliklerin çok uzağındadır, emekli ailesinin harcama kalıplarına uymamaktadır. Emekli, yaşı gereği değişen ihtiyaçlarını esas alan harcama kalıplarıyla oluşturulmuş, yeni bir sisteme ihtiyaç duymaktadır. Emekli aylıklarındaki 6´şar aylık artışların, gelir adaletini gözetecek şekilde seyyanen yapılmasını istiyoruz' dedi.

 

Aytekin, emeklilerin yüzde 70´inin açlık sınırı altında maaş aldığını belirterek, bu durumun acilen düzeltilmesi gerektiğini, 2000 den sonra emekli olanların emekli maaşlarında düzenleme yapılmasını beklediklerini söyledi. Haber: Emel Selci