GÜNCEL 19.09.2018 17:38:07
Ekonomik krizin yükünü çekmeyeceğiz!

Ekonomik krizin yükünü çekmeyeceğiz!

Ekonomik krizin yükünü çekmeyeceğiz!

Tüm Emekliler Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Doğan, ekonomik krizin yükünü çekmeyeceklerini dile getirdi.

 

DERİN YAPISAL KRİZ

Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Doğan yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Ülkemiz,16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa referandumu sonucu, resmi adı ; ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´ olan yeni yönetim biçimi anayasa güvencesine kavuşturulmuş oldu. Seçimlerin hemen ardından ise ülkemiz kendini büyük bir ekonomik krizin içinde buldu. Bu kriz;1980´lerden itibaren uygulamasına başlanan AKP iktidarı ile gemi azıya alan bir biçimde uygulanan, bilim dışı, anti sosyal, üretime dayanmayan, inşaat öncelikli, devletin görevini ihale açmakla sınırlayan, ihalelerin yandaş şirketlere verilmesine olanak sağlayan, yeni liberal ekonomik modelin yol açtığı, derin yapısal krizdir”

 

KRİZİN AĞIR FATURASI

“Zira bu kriz yukarıda belirttiğimiz nedenlere dayanan ve bağıra bağıra gelen bir krizdir. Öyle olduğu içindir ki, iktidar bloğu, normal süresinin dolmasına 1,5 yıl gibi uzun bir süre varken seçimleri öne çekmek suretiyle iktidarını krizin olumsuz sonuçlarından korumayı tercih etti. Bir başka değişle uzmanların kriz geliyor uyarılarını dikkate alıp halkı kriz in olumsuz sonuçlarından koruyacak tedbirler alması gereken iktidar, bunu yapmak yerine seçimleri 1,5 yıl erkene alarak iktidarını garantiye almayı tercih etti ve seçimlerin hemen ardından krizin ağır faturasını halka ödetmeye başladı”

 

TEHLİKELİ BİR UYGULAMA

“Türkiye emekçi halkın yaşamını günden güne çekilmez hale getiren krizin ağırlaşarak sürdüğü bu günlerde, halkın iradesinin temsilcisi olan TBMM´nin devre dışı bırakılması ve ülkenin tek kişinin atandığı bakanlar tarafından yönetiliyor olması, toplumun parlamentoya güvenini sarsacak ve parlamentonun gereksizliği algısına yol açabilecek tehlikeli bir uygulamadır. Kuşkusuz, emekçi halkın bu krizin ağır sonuçlarından korunması, parlamenter demokrasinin eksiksiz işletilmesi ve bakanların halkın temsilcilerinden oluşan parlamentoya hesap vermeleri ile mümkündür. Ne yazık ki, yeni hükümet modelinde, TBMM´nin, tek tek bakanlar ile hükümetin tümünü denetlemesi ortadan kaldırılmış, meclis devre dışı bırakılmıştır. Açıkçası, seçimle gelmeyip yeniden seçilme endişesi taşımayan, meclise hesap verme sorumlulukları da bulunmayan, bakanların yönettiği ülkede, ekonomik, idari ve siyasi kararların geniş halk yığınları lehinde olması beklenemez”

 

SÖYLEDİKLERİMİZİ DOĞRULAMAKTADIR

“Nitekim seçimlerden bu yana yaşadıklarımız, söylediklerimizi doğrulamaktadır. Elektrik, doğalgaz, su, ulaşım, akaryakıt aklınıza ne geliyorsa, iğneden ipliğe halkın yaşamını yakından ilgilendiren temel tüketim ürünlerinin fiyatları fahiş şekilde artıyor. Bu ürünlerin birçoğunun fiyatı bir sefer değil iki hatta üç sefer arttığı ve toplumun neye ne zaman zam geldiğini takip edemez hale getirildiği günlerden geçiyoruz. Krizin hızla tırmanmaya devam ettiğini piyasa verileri de doğrulamaktadır. Nitekim TÜİK, Ağustos atı tüketici fiyatları artışını(TÜFE)aylık %2,3 yıllık ise %17,94 olarak açıklandı. Böylece Türkiye´nin tekrar yüksek enflasyonlu bir döneme girdiği açıkça ortaya çıkmış oldu. Zira açıklanan yıllık artış oranı, son 15 yılın en yüksek TÜFE artışıdır. Daha kötüsü yurtiçi üretici fiyatları artışının(ÜFE)yüzde %32,13 olarak gerçekleşmiş olmasıdır. ÜFE´ deki yüksek oranlı artışın piyasa etkileri ortaya çıktıkça TÜFE artış oranları hızla artmaya devam edecektir. Öte yandan elektriğe ve doğalgaza yapılan zamların çarşı pazarda yol açacağı fiyat artışlarının henüz istatistiklere yansımadığı da dikkate alınınca tüketici fiyatlarında önümüzdeki aylarda önemli artışlar olacaktır”

 

TABLO İÇ AÇICI DEĞİLDİR

“Ne yazık ki karşı karşıya olduğumuz tablo iç açıcı değildir. İç açıcı olmamasının en önemli nedeni ise ülkeyi yönetenlerin, popülist yaklaşım içinde olmaları, hamaset yapmalarıdır. Daha açıkçası ülkeyi yönetenler, yurttaşa doğruyu söylemiyorlar ve krize karşı gerekli tedbirleri almıyorlar. Önümüzdeki aylar ülke nüfusunun emekçi çoğunluğu için oldukça zor geçecektir. Dolayısıyla hamasete sığınmadan gerçek parlamenter demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirmek ve krizde hiçbir sorumluluğu bulunmayan emekçi halkı, krizin ağır sonuçlarından korumak için TBMM´yi devre dışı bırakan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, yoksul halkı yok sayan ekonomi politikalar uygulamasını sağlayacak kanuni düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Bütün bu nedenlerle krizin mağdur ettiği kesimlerin başında emeklilerin temsilcisi sendika olarak TBMM´yi devre dışı bırakan yeni yönetim modelini kabul etmiyor ve TBMM´yi duruma el koyarak, sorumluluk almaya çağırıyoruz”

 

TBMM BAŞKANLIĞINA TESLİM EDİLECEKTİR

“Sendika olarak, meclisi duruma el koymaya ve sorunlarımıza sahip çıkmaya çağırmak amacıyla, bugün Türkiye çapında bir imza kampanyası başlatıyoruz. Kampanyamız 19 Ekim 2018 tarihine kadar mahallelerde, kahvelerde, parklarda yani emeklinin olduğu her yerde imza toplayacağız. Toplanan imzalar 25 Ekim 2018 tarihinden genel merkezimiz tarafından TBMM önünde yapılacak basın açıklamasından sonra TBMM başkanlığına teslim edilecektir” dedi. Haber: Kenan Kuzucu


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024