Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı

 

Kırıkkale İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Adem Yeni, ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. 

Boykot nedir? Boykot nasıl yapılır? Boykot nedir? Boykot nasıl yapılır?

 

MEME KANSERİ KADINLARDA GÖZÜKÜR

İl Sağlık Müdür Vekili Yeni, meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıktığını söyleyerek “Meme kanserinin neredeyse tamamı kadınlarda görülür. Ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür”

 

OBEZ OLMAK

Meme kanserinde yaşam şekliyle ilişkili değiştirilebilecek risk faktörleri hakkında bilgi veren Yeni, “Fazla kilolu ya da şişman (obez) olmak. Yeterli fiziksel aktivite yapmamak. Hiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak. Doğum kontrol hapı ve iğnesi kullanmak. Menopoz sonrası hormon tedavisi almak. Alkol kullanmak: Özellikle günde 1 bardaktan (1 bira, 1 bardak şarap, 1 duble sert alkollü içecek) daha fazla alkol tüketimi riski daha çok arttırmaktadır.

 

RİSK FAKTÖRLERİ

Meme kanserinde değiştirilemeyecek risk faktörleri hakkında bilgi veren Yeni, “Kadın olmak: Kadınlarda erkeklerden 100 kat daha fazla meme kanseri görülmektedir. Yaş almak: Yaş arttıkça meme kanseri riski artmaktadır. Belirli kalıtsal genlere sahip olmak (özellikle BRCA1, BRCA2 gibi). Ailede meme kanseri öyküsünün olması: Birinci derece akrabalarda (anne, kız kardeş, kız çocuk) meme kanseri görülmesi, riski arttırmaktadır. Kişinin bir memesinde kanser olması: Diğer memede ve aynı memenin diğer bölgelerinde de kanser görülme riskini arttırmaktadır. Yoğun meme dokusuna sahip olmak. Memede iyi huylu oluşumların (fibroadenom gibi) olması. Erken adet (mens) görmeye başlamak (özellikle 12 yaşından önce). Menapoza özellikle 55 yaşından sonra girmek. Göğüse radyoterapi almış olmak” 

 

TEDAVİ

“Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup; tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır”

 

KORUNMA

“Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı (sebze ve meyveden zengin) beslenme alışkanlıkları, haftada en az 150 dakika orta düzeyde  (en az 10 dakika tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi) ya da hafta da en az 75 dakika ağır düzeyde (en az 10 dakika koşma, yüzme gibi) fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma meme kanseri riskini azaltmaktadır. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Özellikle 1,5-2 yıl emzirmenin de anneyi meme kanserinden koruduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır” dedi. Haber Merkezi