Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 20.03.2018 17:50:55
Egzersiz Yaşam Kalitesini Artırıyor

Egzersiz Yaşam Kalitesini Artırıyor

GARD Türkiye (Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı), T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği işbirliğiyle Pulmoner Rehabilitasyon Haftası münasebetiyle tüm yurtta konu ile ilgili çeşitli etkinlikler yapmaktadı

Pulmonerre habilitasyon hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ayşe Baçcıoğlu, “Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen Pulmoner rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi  gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür. Süregen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmonerrehabilitasyon uygulanabilmektedir. Pulmonerrehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistikfibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmonerreha bilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir” dedi.

 

Pulmonerre habilitasyonun amaçlarını sıralayan Prof. Dr. Dilek Keskin, “Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırması, hastalığın ilerlemesini önlenme, egzersiz toleransının artırılması, sağlık durumunun iyileştirilmesi, komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi, hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması  sonucunda sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması, sağ kalımda artış sağlamasıdır”

 

Nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hastalarınpulmonerrehabilitasyon programları ile güvenli bir şekilde egzersiz yapabileceğini belirten Prof. Dr. Arzu Daşkapan,“Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı /veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik; kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, hareket yeteneğinin gittikçe azalmasına neden olur. Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığı artarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır. Pulmonerrehabilitasyon programı en az 8 hafta (toplam 24 seans) süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Daşkapan, dinleyicilere kontrollü öksürme teknikleri, nefes darlığını azaltan teknikleri ve pozisyonları uygulamalı olarak anlattı.

 


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024