EĞİTİMLER 3 GÜN SÜRDÜ

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi teorik ve pratik uygulama sınıflarında gerçekleştirilen ve 3 gün süren eğitimde İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri, Yüksek İhtisas Hastanesi, Tıp Fakültesi Hastanesi ve Özel Yaşam Hastanesi´nden 15 Hekim (Uzm.Dr.-Dr.-Araşt.Gör.) ve 16 yardımcı sağlık personeli (Ebe-Hemşire - ATT) katılarak kursu başarı ile tamamlamış ve NRP Uygulayıcı Sertifikası almaya hak kazanmıştır.

Kırıkkaleli Müdür Aydın, "Sizlerle geleceğe yönelik umutlarımız artıyor" Kırıkkaleli Müdür Aydın, "Sizlerle geleceğe yönelik umutlarımız artıyor"

 

EĞİTİMİN TEMEL AMACI

Yenidoğan Canlandırma Programı´nın (NRP) 1998 yılından bu yana ülke genelinde doğumda bebeğe eli değen tüm sağlık çalışanlarını hedef alan ve başarıyla yürütülen bir eğitim programı olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, eğitimin temel amacının eğitim almış sağlık personelinin yetiştirilmesiyle önlenebilir ölüm nedenlerinden olan asfiksiye bağlı mortalite ve morbiditede gelişmiş ülke değerlerine ulaşmak olduğunu ifade etti.

 

EKİP OLARAK UYUMLU ÇALIŞABİLMELİLER

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş “Bilindiği üzere tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğan bebeğin yeterli bir resüsitasyon hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir”

 

STANDART BİR EĞİTİM ALMALILAR

“Yurt çapında doğum eyleminde görev alan tüm sağlık personelinin standart bir eğitim alması ve bu bilgi, becerilerini belirli aralıklarla yenilemesi, eğitim yapılan illerde gerçekleştirilen hastane ziyaretleri ile doğumhane koşullarının yerinde görülerek saptanan sorunlar için kuruma özel çözümlerin kurum yetkilileri ile birlikte üretilmesi ve çalışma koşullarının verilen eğitimle paralel duruma getirilmesi, tüm bu çalışmalar neticesinde Türkiye´nin her köşesinde doğan çocuklara gerektiğinde aynı nitelikte resüsitasyon yapılmasının sağlanması amaçlanmaktadır” dedi.

 

BİLGİLENDİRME YAPILDI  

Kurs sorumluluğunu Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi personeli Doç. Dr. Şerife Suna Oğuz öncülüğünde gerçekleştirilen eğitimlerde katılımcılara Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Ahmet Özyazıcı, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Dilek Kahvecioğlu, Ankara Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli Dr. Yeşim Şenaylı, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi´nde görevli Prof. Dr. Didem Ali Efendioğlu, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi´nde görevli Doç. Dr. Serdar Alan, Kırıkkale Delice Aile Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Türkkan Akkuş İğde tarafından bilgilendirmeler yapıldı. Haber: Kenan Kuzucu