Diyabet hastalığına dikkat çekmek için yürüdüler

 

Kırıkkale 14 Mart Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda vatandaşların şeker ve tansiyon ölçümü yapılarak bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

 

Kırıkkale’de acılı anne 15 yaşındaki kızını arıyor Kırıkkale’de acılı anne 15 yaşındaki kızını arıyor

SLOGANLAR ATARAK YÜRÜYÜŞ YAPTILAR

Kırıkkale Üniversitesi ve Sağlık Müdürlüğü´nün ortaklaşa olarak düzenlediği etkinlikte, Tıp Fakültesi öğrencileri ve Sağlık Müdürlüğü personeli ellerinde pankart ve dövizlerle cadde sokaklarda sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Vali Yardımcısı Mehmet Ercan Aslantaş ve İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş öncülüğünde Hüseyin Kahya Parkı´nda toplanan grup, Zafer ve Cumhuriyet caddelerinden geçerek başlangıç noktasına geldi.

 

TOPLUMDA ÖNEMLİ BİR HASTALIK

Etkinlikler kapsamında vatandaşların şeker ölçümleri yapıldı. Halkın diyabet konusunda bilgilendirilmesi için öğrenciler tarafından vatandaşlara broşürler dağıtıldı. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aşkın Güngüneş, diyabet hastalığının toplumda önemli bir hastalık olduğunu belirterek, yılda 4 milyon insanın diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

 

YILDA 4 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Düzenledikleri etkinlikle diyabet hastalığına dikkat çekmek istediklerini hatırlatan Güngüneş, “Diyabet tüm dünyada yaklaşık 425 milyon insanın diyabetik olduğu düşünülüyor. Ortaya çıkardığı komplikasyonlar nedeniyle yaklaşık yılda 4 milyon insan diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu kadar önemli bir hastalık. Bu hastalık nedeniyle bugün bu hastalığa dikkat çekmek adına bir yürüyüş düzenledik, ardından da ücretsiz olarak halkımıza kan şekeri ölçümü yapıyoruz. Aynı zamanda bilgilendirmek için toplantılar düzenliyoruz.” dedi.

 

DİYABET TANISI ALAN KİŞİ SAYISI HIZLA ARTIYOR

Ağırtaş, burada yaptığı konuşmada, diyabetin, dünyada ve ülkemizde sıklığı gittikçe artan önemli bir kronik hastalık olduğuna dikkati çekti. Diyabetin insan ve toplum sağlığını tehdit etmesi yanında gerek bireylere gerekse de ülkelere önemli mali yük getirmesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini dile getiren Ağırtaş, 'Ülkemizde diyabet prevalansı yüzde 13,7´dir ve toplumumuzun çok önemli bir kısmı obezite ve prediyabet nedeniyle diyabet açısından risk altındadır. Hala diyabetle yaşayan 2 kişiden biri tanı almamıştır ve bu bireylerin çoğu tip 2 diyabetlidir. Tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de diyabet tanısı alan kişi sayısı hızla artmaktadır.' diye konuştu.

 

Etkinlikte görev alan Tıp Fakültesi öğrencisi Elif Türken de “Bugün burada şeker ölçümü, tansiyon ölçümü yaparak insanları diyabet konusunda bilgilendirdik. Egzersizin ve sağlıklı beslenmenin önemini anlattık.” ifadelerini kullandı. Haber: Emel Selci