DÜŞÜNCE DÜNYAMIZIN MİMARLARINI TANIYORUZ

İlimizde faaliyet gösteren Ensar Vakfı Şubesi tarafından hazırlanan ve Gençlik ve Spor Bakanlığınca kabul edilen ‘Düşünce Dünyamızın Mimarlarını Tanıyoruz´ projesi kapsamında eğitimci yazar Vehbi Vakkasoğlu tarafından Necip Fazıl Kısakürek´in tanıtılacağı konferanslar serisinin ilki, dün Nur Camii Külliyesi Konferans Salonunda düzenlen törenle açıldı. Törene Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş´un yanı sıra; Vali Ali Kolat, Milletvekilleri Mehmet Demir Abdullah Öztürk, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileriyle çok sayıda davetli katıldı.

 

YENİ NESİLE TECRÜBE AŞILIYORUZ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başlayan programda ilk olarak  imam Kamil Laçin tarafından Kur´anı-ı Kerim tilaveti yapıldı. Daha sonra günün anlamını belirtmek üzere Ensar Vakfı Şube Başkanı Kadir Başer konuşma yaptı. Proje kapsamında açıklamalarda bulunan Başer, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu, Erdem Bayazıt, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif Ersoy, Hayrettin Karaman gibi isimlerin yaptığı çalışmalar hakkında gençlere çeşitli bilgi verileceğini söyledi.

 

BELİRLENEN AYLARDA DÜZENLENECEK

Vakıf olarak bu projeyi hayata geçirmekten dolayı son derece mutlu olduklarını vurgulayan Başer, “Amacımız, ilimizdeki ortaöğretim öğrencilerine toplumumuza fikirleriyle yön vermiş, bıraktıkları eserlerle günümüze ışık tutan ve geleceğe de ışık tutacak, milli ve manevi değerlerimizin timsali olan fikir ve düşünce dünyamızın bazı örnek şahsiyetlerini çok yönlü olarak tanıtmaktır. Bu amaçla her ay aşağıda isimlerini belirttiğimiz şair, yazar, düşünür ve fikir adamlarımızı karşılarında belirttiğimiz aylarda tanıtacağız”

 

FİKİRLERİMİZ YENDİNEN YEŞERECEK

Geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez sözünü hayata geçirmek için çalıştıklarını dile getiren Başer, “Geçmiş ile gelecek arasında köprü kurarak, yeni yetişen gençliğimizin düşünce dünyamızın mimarlarıyla tanışmalarını, onların fikir ve düşüncelerini kavramalarına yardımcı olmaktır. Birinci önceliğimiz de gençlerimizin yabancı düşünür ve fikir adamlarının tesirinde kalmadan kendi fikir ve düşüncelerini kendi geçmişlerinden öğrenerek temellendirmelerine yardımcı olmaktır. Bu sayede yeni fikir ve düşünürlerimizin yeşermesine katkıda bulunmuş olacağız” şeklinde konuştu.

 

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Başer´in konuşmasının ardından proje koordinatörü Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Adem Yıldırım, Necip Fazıl Kısakürek´in hayatı hakkında çeşitli bilgi verdi. Son olarak törene onur konuğu olarak katılan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş konuştu. Projenin yapımında emeği geçenleri tebrik eden Kurtulmuş, “İnşallah bundan sonraki süreçlerde de değerli şahsiyetleri Kırıkkaleli gençlerle buluşturacaksınız” ifadesinde bulundu.

 

PROJE ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA OLACAK

Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu, Erdem Bayazıt, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif Ersoy, Hayrettin Karaman gibi kişilerin ülke adına önemli işlere imza attığına dikkat çeken Kurtulmuş, “Bizler bu gibi değerli şahsiyetlerin ortaya koyduğu fikirlerine gereken saygıyı göstererek, onların bu eserlerini daha da ileriye taşıma gayreti göstermeliyiz. Ensar Vakfı´nın tamda bu noktada yapmış olduğu bu proje geleceğe yönelik önemli bir çalışma olacaktır”

 

HALKIN ARASINA FİTNE FESAT SOKTULAR

Kurtulmuş konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bir asır evvel doğuyu kötü bir yer olarak görerek, orayı yeniden dizayn etmek isteyenlerin siyasi hırsları, bir takım iktidarların üzerinden bizler hallaç pamuğu gibi dağıttık. Osmanlı´nın Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmadan önceki genişliği 4 buçuk milyon m2 kare idi. 20 yılda 4 buçuk milyon m2 kare topraklarımızı kaybettik. Balkanlarda altı asır boyunca barış içinde yaşamış, balkanları yirmi yılda darmadağınık ettiler” dedi.

 

Konuşmaların ardından Vali Ali Kolat ve eğitimci yazar Vehbi Vakkasoğlu tarafından günün anısına Kurtulmuş´a plaket takdim edildi.

 

BU ANAYASA TÜRKİYE´Yİ TAŞIMIYOR

Programın çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, anayasa komisyonu hakkında sorulan sorulara “CHP´nin buradan çekilmesini esefle karşılıyoruz, hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. CHP, bunu hiçbir şekilde millete anlatamaz” diye cevap verdi. Anayasa Mutabakat Komisyonuna ilişkin gelişmelerin sorulması üzerine Kurtulmuş, 1982´de anayasanın kabul edildiği ertesi gününden itibaren bu darbe anayasasının millet tarafından eleştirildiğini, bu anayasanın Türkiye´yi taşımadığını söyledi.

 

ÇÖP TENEKESİNE ATILMASI GEREKİR

Türkiye´nin sivil demokratik, toplumcu, özgürlükçü yeni bir anayasaya ihtiyacının olduğunu herkesin söylediğini belirten Kurtulmuş, 'Bunu CHP de diğer partiler de söylüyor. Türkiye´de anayasa hakkında, siyasal hayatı hakkında ya da Türkiye´nin yönetimi hakkında fikri, sözü olan herkes ilk söze başladığında, ´Bu anayasa artık Türkiye´ye dar geliyor´ diyor. Dolayısıyla şu dar gömleğin bu milletin sırtından bir an evvel çıkarılıp çöp tenekesine atılması lazım' ifadesini kullandı.

 

GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRSİNLER

Kurtulmuş, CHP´de dahil olmak üzere bütün siyasi partilerin yeni bir anayasanın gerektiğini hatta CHP´nin, çok yerinde bir tespitle ´sadece anayasa değil aynı zamanda Türkiye´nin bütün anti demokratik mevzuattan da temizlenmesi gereğini´ dile getirdiğine işaret etti. Kurtulmuş, milletin isteğini, milletin iradesiyle oluşan bu parlamentoda çözmek için adım atılması konusunda her türlü ön yargıdan uzak olarak, 'Herkes eteklerindeki taşları döksün, sepetlerindeki pamuğu ortaya koysun.”

 

Ahmet Önal, ulusal basında! ‘Sandıklar patladı!’ Ahmet Önal, ulusal basında! ‘Sandıklar patladı!’

İNSANLAR İSTEDİKLERİNİ BEYAN ETSİNLER

“Kim sivil demokratik bir anayasa yapılması için ne biliyorsa, neye inanıyorsa inandığı şekilde söylesin. Bu anayasanın içeriğiyle ilgili de insanlar istediği şekilde görüşlerini ifade etsinler. Sadece parlamentoda değil sivil toplum kuruluşları üzerinden topluma da yansısın. Aynı şekilde üniversiteler, araştırma merkezleri anayasayla ilgili görüşlerini dile getirsinler' dediklerini anlattı.

 

CHP FİKİRLERİNİ SÖYLEMEDEN ÇEKİLDİ

Kurtulmuş, 'Tam da böyle bir havayı yakaladığımızı zannettiğimiz bir anda, 1920´deki Teşkilat-ı Esasi´yi bir tarafa bırakırsanız Türkiye´nin siviller tarafından yapılmış bir anayasa metni olmadı. Dolayısıyla hep darbe ürünleriyle mi anayasa metinleri yazılacak? Gelin sivil irade yeni bir anayasa yapsın. Bu anayasa yapma iradesinden kaçan kim olursa olsun millet bunu görür ve cezalandırır. Çok net söylüyorum. CHP´nin yapmış olduğu hele hele başta sağlanmış olan bu anlayış birliğine, fikri birliğe yakışmadı, uygun olmadı.

 

SİVİL, DEMOKRATİK BİR ANAYASA

Türkiye´nin bu kadar sıkıntıları varken Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarına devam ediyor olması, aynı zamanda Türkiye´de de ciddi bir şekilde siyasal kanalların açık olmasını da sağlayan bir müesseseydi. CHP´nin buradan çekilmesini esefle karşılıyoruz, hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. CHP, bunu hiçbir şekilde millete anlatamaz. Millet, CHP´yi anayasa kaçkını bir parti olarak görür. ´Tam da sivil, demokratik bir anayasa yapılacaktı, burada CHP fikirlerini söylemeden çekildi. Bu süreci, bir yerde sabote etti´ diye millet bunu görür ve gereğini yapar.'

 

MİLLETİN İSTEĞİNİ YERİNE GETİRELİM

Anayasa Mutabakat Komisyonunun oluşmasında AK Parti´nin yine demokratik tavrını ortaya koyduğunu belirten Kurtulmuş, “Şunu söylemedik, ´Bizim 317 tane milletvekilimiz var. Her parti milletvekiline göre bu anayasa komisyonunda temsil edilsin.´ Bütün partiler, sayıları ne olursa olsun buna bakılmaksızın, üçer temsilci versin, ortak bir anlayış içerisinde anayasa yapılması için kollarımızı sıvayalım, tartışalım, bizim fikirlerimiz var, sizin de farklı fikirleriniz olabilir. Biz illa ki, ´Bizim fikrimiz budur. Bu olmazsa, olmaz´ demiyoruz. Ama gelin ne olur bu milletin istediği, bu talebi yerine getirelim.”

 

BÜTÜN BUNLARI MİLLETİMİZ GÖRÜR

“Türkiye´yi yeni bir anayasaya kavuşturalım. ´Hayır, biz bunu istemiyoruz. Biz bu anayasa yapım sürecinde yokuz´ derseniz, aslında bunun Türkçe´de bir tane manası var. ´Biz Türkiye´nin demokratikleşmesi, demokrasi bakımından daha ileriye gitmesi sürecinde yokuz´ demektir. Eğer siz yeni bir anayasa yapılmasını istemiyorsanız, yeni bir anayasa yapım sürecine katkıda bulunmuyorsunuz, bunun bir başka manası da şudur, ´Siz 1982 Anayasası´na retorik karşı olsanız da bu anayasanın değişmemesi gerektiğine inanıyorsunuz´ demektir. Bütün bunları milletimiz görür. Her şey milletin gözü önünde oldu. Keşke CHP böyle bir tavrın içerisinde olmasaydı.'

 

ÇEKİLMESİNİ ESEFLE KARŞILIYORUZ

Türkiye´nin bu kadar sıkıntıları varken Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarına devam ediyor olması, aynı zamanda Türkiye´de de ciddi bir şekilde siyasal kanalların açık olmasını da sağlayan bir müesseseydi.  CHP´nin buradan çekilmesini esefle karşılıyoruz, hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. CHP, bunu hiçbir şekilde millete anlatamaz. Millet, CHP´yi anayasa kaçkını bir parti olarak görür' dedi. Kurtulmuş daha sonra Nur Camii´nde öğlen namazını kıldıktan sonra Ankara´ya gitmek üzere ilimizden ayrıldı.