SAKATLIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ HEDEFLENİYOR

Hastalık bulaşanlarda özellikle cildi, çevresel sinirleri, üst solunum yolu mukozasını ve gözleri etkilediğini söyleyen Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Lepra hastalığının erken bebeklik döneminden yaşlılık dönemine kadar tüm yaş grubundaki insanları etkileyebileceğini, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, erken tedavi ile hastalığın neden olduğu şekil bozuklukları ve sakatlıkların önüne geçilebileceğini vurguladı. Her yıl Ocak ayının son Pazar gününün ‘Dünya Lepra Günü´ olarak ilan edildiğini ve özellikle çocuklarda lepraya bağlı oluşan sakatlıkların önlenmesinin hedef alındığını vurgulayan İl Sağlık Müdürü Güngüneş, bugünün amacının toplumun lepra hastalarına karşı oluşan yanlış inançları ve bilgisizlikten kaynaklanan korkuları gidermek, lepra yayılımını önlemeye yönelik uygulamaları arttırarak ve erken tedaviye ulaşılmasının sağlanması ile hastalığa bağlı sakatlıkların önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyledi.

 

ENFEKSİYON YAYILIMI DEVAM EDİYOR

İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş 2016 yılında dünya genelinde 214 binden fazla kişide lepra hastalığı görülmüştür ve vakaların yarıdan fazlası Hindistan´dan bildirilmiştir. Brezilya ve Endonezya diğer yüksek vaka sayısı olan ülkelerdir. Yeni vaka tespit oranı 2016 yılında her 100 bin kişide 2,9 olarak bildirilmiştir. Lepra; yol açtığı fonksiyon kayıpları, sosyal damgalanma ve dışlanma gibi etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemidir. Dünyadaki lepra hastalarının çoğu Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesindendir. Son on yılda dünyada vaka sayısı bir önceki yıla göre azalma göstermiştir, 2007 yılında 258 bin 133 olarak bildirilen yeni vaka sayısı 2016 yılında 214 bin 783 olarak saptanmıştır. Ancak yeni vakalar enfeksiyon yayılımının halen devam ettiğini göstermektedir.

 

2017´DE SADECE 2 VAKA

KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 06 NİSAN 2024 KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 06 NİSAN 2024

Leprae çok yavaş çoğalır, kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişmekle birlikte ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır. Lepra hastalığının tanısı, hastalık sıklığının düşük olduğu bölgelerde hastalığın akla gelmemesi nedeniyle güç olabilmektedir. Lepra, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir. Tedavide, Dünya Sağlık Örgütü´nün uyguladığı çok ilaçlı tedavi (Multi Drug Therapy=MDT) protokolü uygulanır ve 6-12 ay gibi kısa bir sürede tedavi edilebilir. Bu tedavi oldukça etkili, yan etkileri az ve hastalığın tekrar görülme ihtimalinin düşük olduğu bir tedavi rejimidir. Ülkemizde ve dünyada Lepra tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ülkemizde 2017 yılı itibariyle kayıtlı lepra hasta sayısı toplam 605 olup, 2017 yılında tespit edilen yeni vaka sayısı 2 (iki) dir” dedi.