Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 27.09.2019 17:05:18
CAMİ VE HAYAT

CAMİ VE HAYAT

CAMİ VE HAYAT

Kırıkkale İl Müftüsü Şahin Yıldırım       ‘2019 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası´ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “Başkanlığımızca bu yıl  mezkûr çerçevede 2019 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası´nda “Cami ve Hayat” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır” dedi. 

 

İSLAM TARİHİ VE MEDENİYET

Yıldırım, camilere olan ilgiyi artırmak, bağlılığı pekiştirmek, camilerin önemini daha etkin bir şekilde anlatmak, camilerin yıllık genel temizlik, onarım, bakım ve tamiratını her kesimle işbirliği yaparak gerçekleştirmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığının organizesinde her yıl olduğu gibi bu yılda 01-07 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası ” olarak kutlandığını söyledi. Yıldırım, “Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle İslam tarihi ve medeniyetindeki yeri ve önemi göz önünde bulundurularak camilerin sevgi, bilgi ve birlik mekânı olduğuna dikkat çekilecek, insanlar caminin manevi ikliminde buluşmaya davet edilecek, camiyi; dînî, toplumsal ve mîmârî yönü ile hayatın merkezine taşımanın önemi üzerinde durulacak, böylece camilerimizin tarihte yüklendikleri misyonun tekrar canlandırılmasına katkı sağlanacaktır”  

 

İNSANLARIN HAYATINI VE ÖNCELİKLERİ

“Camiler, İslam toplumunun hayatiyetini devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulan tarihi birikimi ve tecrübeyi yansıtan toplumsal birer bellek hüviyetindedir. Tarihi tecrübe göstermiştir ki; mabedini kaybeden yerleşim yerleri kimlik kaybına uğramış ve belleğini yitirmiştir. Bu şehirler, her ne kadar medeniyetin fiziki unsurlarına sahip gözükseler de medeniyetin manevi değerlerinden yoksun yerler haline gelmiştir. Modern dönemde şehirlerimizde caminin merkezi konumunun her geçen gün zayıfladığı müşahede edilmektedir. Zira insanların hayatını ve önceliklerini büyük ölçüde popüler kültür, sosyal medya ve kitle iletişim araçları belirlemekte, geleneksel müesseseler bu süreçte hayatın kıyısında kalabilmektedir. Son yüzyılda insanlar, köyden kente göç ile birlikte ortaya çıkan hızlı şehirleşme ve bu durumun beraberinde getirdiği sosyal problemler ile yüzleşmek durumunda kalmıştır”

 

MANEVİ DESTEK HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜSTÜNDEDİR

“Nüfusu milyonlara ulaşan şehirlerde camilerimiz, modern insanın anlam arayışına ve ihtiyaçlarına istenilen düzeyde cevap verememekte, kendisinden beklenen fonksiyonlarını yeterince icra edememektedir. Bu nedenle dinî ve sosyal fonksiyonlarıyla toplumun farklı kesimlerine hizmet sunacak bir cami ve hizmet modelinin geliştirilebilmesi her geçen gün ehemmiyetini artırmaktadır. Bu itibarla, hayırsever insanlarımızın cami hizmetlerine verdiği maddi ve manevi destek her türlü takdirin üstündedir. Bütün din görevlilerimizin hizmetlerinden, hayırsever insanlarımızın, cami dernek yöneticilerimizin maddi ve manevi desteklerinden dolayı kendilerini kutluyorum. Ahirete irtihal edenleri de rahmetle anıyorum”

 

HASTALAR ZİYARET EDİLECEK

“Camiler Haftası Kırıkkale´mizde amacı doğrultusunda geçen yıllarda olduğu ğibi bu senede en iyi şekilde kutlanacaktır. Haftanın Kırıkkale´miz ve bütün Müslümanlar için hayırlı olmasını Cenab-ı Allah´tan niyaz ediyorum. Bu yıl Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla İlimiz Müftülüğünce gerçekleştirilecek etkinlikler şunlardır; 30 Eylül 2019 Pazartesi günü saat 13.30´da Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesindeki hastalar ziyaret edilecektir” dedi.

 

İŞTE PROGRAM

01-07 Ekim 2019 tarihleri arasında öğle namazından önce verilen vaazlarda “Cami ve Hayat” konusu merkeze alınarak vaazlar verilecektir.

01 Ekim 2019 Salı günü 13:00´te Nur Camii´nde Cami-Engelli Buluşması gerçekleştirilecektir.

01 Ekim 2019 Salı günü saat 14.00´te Nur Camii Avlusunda Camiler ve Din Görevlileri Haftasının açılışı yapılacaktır. Açılışta Kur´an-ı Kerim tilavet edilecek, tasavvuf musiki konseri verilecek ve son bir yıl içerisinde emekli olan din görevlileri, cami ve Kur´an kursu yapımına katkı sağlayan kişilere teşekkür belgesi verilecektir.

01 Ekim 2019 Salı günü Kredi Yurtlar Kurumu Kızılırmak Kız Öğrenci Yurdunda, 02 Ekim 2019 Çarşamba Türkan Hatun ve Hamidiye Erkek Öğrenci Yurtlarında, 07 Ekim 2019 Pazartesi günü Hatice Hanım Kız Öğrenci Yurdunda Üniversiteli gençlere yönelik konferanslar verilecektir.

01-02 Ekim 2019 tarihlerinde 5 ortaokul, 12 lise olmak üzere toplam 17 okulda İl Müftüsü, İl Müftü Yardımcıları ve Vaizler tarafından “Cami ve Hayat” konulu konferanslar verilecektir. Bu okulların dışında kalan tüm ortaokul ve liselerde hafta boyunca cami ve Kur´an kursu gençlik sorumlularınca ziyaretler gerçekleştirilecektir.

02 Ekim 2019 Çarşamba günü saat 15.00´te Nur Cami Konferans Salonu´nda Diyanet İşleri Başkanlığı Süreli Yayınlar ve Kütüphaneler Daire Başkanı Dr. Elif ARSLAN tarafından kadınlara yönelik “Cami ve Hayat” konulu konferans verilecektir.

03 Ekim 2019 Perşembe günü 11.00´de il genelindeki tüm Kur´an kurslarında; aynı gün ikindi namazından önce Nur Camii´nde ve tüm camilerimizde geçmişten günümüze camilerimizde din hizmetinde bulunmuş hademe-i hayrat ile cami ve Kur´an kursu inşa ettiren, inşasına katkı veren,  bakım, onarım, çevre tanzimi ve temizlik faaliyetlerine katkı sağlayan hayır sahipleri ve cami cemaatinden vefat edenlerin ruhlarına ithafen Mevlit ve Kur´an Ziyafeti programları tertip edilmiştir. Programda hafta münasebetiyle halk, din görevlileri, Kur´an kursu öğreticilerinin katılımları ile okunan hatimlerin duası yapılacaktır.

03.10.2019 Perşembe günü İl Engelli Koordinatörleri başkanlığında oluşturulacak ekipleri tarafından engelli okullarından Özel Eğitim Uygulama Okulu, Mevlüt Hiçyılmaz İşitme Engelliler Okulu ve Mehmet Işıtan Özel Uygulama Okulu´na ziyaret gerçekleştirilecektir.

03 Ekim 2019 Perşembe günü saat 13.30´da Nur Cami Konferans Salonu´nda Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa BÜLBÜL tarafından ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik “Camiyle Büyüyen Çocuk Olmak” konulu konferans verilecektir. Konferans sonunda Ortaokul öğrencileri arasında yapılan “İnfak” konulu Kompozisyon ve Resim yarışmaları ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle tertip edilen Kompozisyon ve Şiir Yazma Yarışma ödülleri verilecektir.

04 Ekim 2019 Cuma günü Kırıkkale İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörü tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü (İmam Hatip Liseleri, İmam Hatip Ortaokulları), Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, STK´lar, Cami Spor Kulüplerine üye gençler ile Yatılı Hafızlık Kur´an Kursu öğrencilerinin de katılımları ile Nur Camii Sabah Namazı Buluşması ve Hadis Sohbetleri programı yapılacaktır.

04 Ekim 2019 Cuma günü saat 14.00´te Nur Cami Konferans Salonu´nda Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi BİRCAN tarafından din görevlileri ve halka yönelik “Ailenin Eğitiminde Caminin ve Din Görevlisinin Rolü” konulu konferans verilecektir. Program sonunda Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle yapılan yarışma ödülleri, görevde 25 yıl ve üzeri hizmeti bulunan Kur´an kursu öğreticileri ve 30 yıl ve üzeri din görevlileri ile son bir yıl içerisinde lisans, yüksek lisans ve doktora yapan personele taltif belgesi verilecektir.

Müftülüğümüz bünyesinde hafızlık eğitimi veren Hacı Abdullah İpekçi Hafızlık Kur´an Kursunda 07 Ekim 2019 Pazartesi günü, Hz. Ali ve Geylani Erkek Hafızlık Kur´an Kursunda 02 Ekim 2019 Çarşamba günü İl Müftü Yardımcıları tarafından Konferans verilecektir.

2-3 ve 04 Ekim 2019 tarihlerinde Nur Camii Konferans salonu Fuaye alanında El Sanatları sergisi açılacaktır.

08 Ekim 2019 Salı günü İl Müftüsünün başkanlığında il Müftü Yardımcıları, Şube Müdürleri, Vaizler, Din Görevlileri ve Kur´an Kursu Öğreticilerinin katılımlarıyla saat 10.30´da Vatan İçin Can Verenler Derneği ve Harp Malulü, Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği iş birliğinde Kırıkkale Şehitliğine ziyaret gerçekleştirilecektir.

09 Ekim 2019 Çarşamba günü saat 12.00´de Nur, Çarşı, Çalılıöz, İhsaniye, Atatepe,  Bağış, Ümmül Kura, Gürler, Kezban Sipahi Kur´an kurslarının katılması Nur Camii´nde Cami-Kadın ve Aile buluşması gerçekleştirilecektir.

10 Ekim 2019 Perşembe günü saat 12.00´de 4-6 yaş Kur´an kursları öğrencilerinin öğreticileri nezaretinde Nur Camii´nde Cami-Çocuk buluşması gerçekleştirilecektir.

Hafta boyunca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Kadın Konuk Evi, Engelsiz Yaşam Merkezi ve Çocuk Evlerinde Müftülüğümüz personeli tarafından özel programlar tertip edilecektir.

 


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024