Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 12.03.2019 15:03:03
‘Asım´ın nesli nerede?

‘Asım´ın nesli nerede?

Kırıkkale Üniversitesi´nde İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma programı düzenlendi.

 

Kırıkkale Üniversitesi´nde İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma programı düzenlendi.

İSTİKLAL MARŞI 98 YAŞINDA

İstiklal Marşı´nın kabulünün 98. yıldönümü münasebetiyle Kırıkkale Üniversitesi´nde İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Programı düzenlendi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Fatih Andı´nın konferansı,  televizyon programcıları Dr. Halil İbrahim Uzun ve Mustafa Toprak´ın şiir dinletisi ile öğrencilerimizin mini konserinin yer aldığı etkinliğe Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan,  Vali Yardımcısı Emin Alıcı, dekanlar, öğretim elemanları ile öğrenciler ve personeller katıldı.

ASIM´IN NESLİNİ YETİŞTİRMEKTİR

Kuranı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, “Bu milletin egemenliğine, istiklaline düşkünlüğü rahmetli Mehmet Akif´in kaleminden yazıya dökülmüş olup daha sonra bestelenmiştir. Bizler, inşallah yaşayan değerlerimizi ve geçmişteki değerlerimizin kıymetini bilerek yaşamlarımızı sürdürürüz. Çünkü çoğu milli şairimizin ve Akif´in de vurgulamış olduğu Asım´ın nesli, yani gençlikten beklenti budur. Bizim özlem duyduğumuz şey Asım´ın neslini yetiştirmektir. Asım´ın neslini mutlaka anlamamız gerekmektedir” dedi. ‘Asım´ın nesli nerede?´ diye soran Rektörümüze öğrencilerimiz İstiklal Marşı´nı okuyarak cevap verdi.

Milletimiz Mehmet Akif´i Neden Seviyor?

Program, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Andı´nın “Toplumu ve Yakın Tarihi Akif ile Anlamak” konulu konferansı ile devam etti. Mehmet Akif´e rahmet, şükran ve mağfiret dilekleri ile konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mehmet Fatih Andı, “Toplumsal değerler, fertleri bir araya getiren, onları bir anlamlı bütün kimliğinde birleştiren değerler toplamıdır. Bazen söz gelimi bir metin, bir kitap olabilir. Mesela İstiklâl Marşı, Çanakkale Savaşı toplum için bir değerdir. Bazen de bazı şahsiyetler toplumsal bir değer olur. Mehmet Akif gibi. Toplumsal değeri olan şahsiyetler tepeden inmecilikle, dayatmacılıkla, yaptırımlarla, birtakım zorlamalarla kabul edilen şeyler değildir. Eğer böyle zorlamalar varsa orada zaten toplumsal ittifak, toplumsal mukavele vuku bulmaz. Toplum kerhen seviyorum der, lakin arkasında bu sevgi boşa düşer. Bu şekilde dayatmalarla sevdirilen toplumsal değerler, toplumları birer riya toplumu haline getirirler. Bu da toplumsal değerlerin, toplumun kendiliğinden benimsediği değerler olduğunu gösterir. Mehmet Akif ismi ve şahsiyeti bu kadar çok sevildiyse, benimsendiyse bunun arkasında Mehmet Akif´in samimi, yerli ve milli oluşunun payı çok büyüktür. Bu millet,  Mehmet Akif´i, samimiyetine duyduğu güven sebebiyle sevmektedir” dedi.

ALLAH´IN YERYÜZÜNDE ŞAİRLERİ DE VARMIŞ

Mehmet Akif ile Şair Süleyman Nazif arasında yaşanan etkileyici bir olayı anlatan Prof. Dr. Mehmet Fatih Andı, “Şair Süleyman Nazif, Mehmet Akif´in 1915 yılında yazdığı Çanakkale Şehitlerine şiirini okuyunca öyle hayran kalmıştır ki Akif´i görünce onun ellerine sarılmış ve ‘Ne olur Üstad,  sen bundan sonra şiir yazma´ demiş. Mehmet Akif alınmış ve ‘Şiir kötü müydü, beğenmedin mi ?´diye sormuş. Süleyman Nazif,  Mehmet Akif´e çok güzel, insanüstü bir şiir yazdığını ve bundan sonra yazdığı hiçbir şiirinin bu seviyeye ulaşamayacağı için edebi jübilesini yapmasını söylemiş. 6 yıl sonra 1921 yılında Mehmet Akif´in yazdığı İstiklal Marşı´nı okuyan Süleyman Nazif, ‘Üstad hakkını helal et. Ben zannettim ki sen de zirve tektir. Meğer sende zirveler bitmiyormuş. Üstad, Allah´ın yeryüzünde şehitleri olduğu gibi şairleri de varmış bunu seninle anladım´ demiş” dedi.Konferans, televizyon programcıları Dr. Halil İbrahim Uzun ve Mustafa Toprak´ın şiir dinletisi ve Müzikoloji Topluluğu Korosu Konseri ile sona erdi. Haber: Emel Selci

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024