GÜNCEL 10.10.2019 08:54:48
ARAZİSİ GASP EDİLEN KÖYLER

ARAZİSİ GASP EDİLEN KÖYLER

TOPRAK SAHİBİ OLAN KÖYLÜLER, TOPRAĞI OLMAYAN KÖYLÜ DURUMUNA DÜŞÜRÜLDÜ

Balışeyh Belediyesi tarafından bir süre önce yapılan imar uygulaması Işıklar ve Beyobası köylülerini isyan ettirdi. Söz konusu imar uygulamasıyla arazilerinin resmen gasp edildiğini iddia eden her iki köyün muhtarı, yargı sürecine başvuracaklarını söylediler. Bu uygulamada Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu´nu sorumlu tutan muhtarlar, ortada bir rant paylaşımı olduğunu iddia ettiler.

 

ARAZİLER ELİMİZDEN ALINDI

Gazeteci – Yazar Tahsin Tunç´un görüştüğü Işıklar Köyü Muhtarı Ali Bedir ve Beyobası Köyü Muhtarı Ercan Bayrakçı yetkililerden yardım istedi. Geçimlerini bu araziden sağladıklarını ifade eden muhtarlar, “Biz topraktan ekip ve dikmekten anlarız. Fakat Balışeyh Belediyesi bize sormadan fikrimizi almadan burada kamulaştırma yapıyor. Sadece Işıklar Köyü´nden 6 bin dönüm arazi uygulamadan geçirilerek yüzde 36´sı kamulaştırıldı. Bir o kadar da Beyobası Köyü´nden kamulaştırma yapıldı. Bu demektir ki, yaklaşık 4 bin dönüm arazi kamulaştırılarak köylümüzün elinden alınmıştır” 

 

TOPRAK RANT KAPISI OLDU

Ülkemiz aslında her acıdan bir cennet, toprağı desen verimli, insanı desen çalışkan, gelin görün ki, küçük menfaat hastalıkları bazen bu cennet vatanı öyle bir cehenneme çeviriyor ki, anlayan beri gelsin. Köyün sermayesi toprağı, rahmetli Ecevit öyle demiş ya zamanında, ‘toprak işleyenin su kullananın´ Ecevit ile birlikte bu söz de tarih oldu sanırım. Şimdiler de toprak rant kapısı, su ise belli ki gelecekte en büyük savaşların yürek acısı. Her neyse lafım bu değil, şimdiki haberimizin konusu, Balışeyh  Belediyesi´nin  Beyobası ve Işıklar Köyü´nün mücavir alanlarında yaptığı imar uygulaması ile ilgili. Konuyu araştırırken şaşkınlıktan küçük dilimi yutacaktım. Konu çetrefilli kimin elinin kimin cebinde olduğu belli değil.

 

BURADA BEN SUSARIM, İKİ KÖYÜN MUHTARLARI KONUŞUR

TAHSİN TUNÇ: Sayın muhtarlar, ikinizde Kırıkkale´nin hem siyasetinde hem de ticaretinde önemli yer alan iki köyün muhtarısınız. Fakat son zamanlarda köylerinizin arazisinin gasp edildiğini belirten söylemlerinizle gündeme geliyorsunuz. Nedir bu konunun mahiyeti anlatır mısınız?

 

IŞIKLAR KÖYÜ MUHTARI ALİ BEDİR: Tahsin bey, Denekdağı´nın yolu köyümüzün içinden geçiyor. Köyümüzün arazilerinin bir miktarı denekdağı eteklerinde. Biliyorsunuz denek dağına devletimizin himmetiyle Roketsan Fabrikası yapılacak ve bunun yanında önemli ölçüde yan sanayi kuruluşları oluşacak. Bu bizim için köyümüz ve Kırıkkale´miz içinde,  önemli bir faydadır. Buralarda binlerce kişi çalışacak ve gençlerimiz iş ve aş sahibi olacak. Bu durum bizi ziyadesi ile memnun etmektedir. Fakat bizim için fayda olan bu durum maalesef aldığımız duyumlara ve yaptığımız izlenimlere göre bazıları için fırsata hatta ranta dönüşmüştür.

 

TAHSİN TUNÇ. Sayın muhtar bu önemli bir iddia. Bununla ilgili bir duyumunuz mu var yoksa başka bir bilginiz mi var?

 

IŞIKLAR KÖYÜ MUHTARI ALİ BEDİR: Tahsin bey, Roketsan´ın yapılacağı alanın yaklaşık 5- 6 kilometre aşağısında kalan köyleriminiz mücavir alanları. Roketsan´ın gelişi bahane edilerek, kamulaştırılıyor. Bu kamulaştırma işlemi yapılırken ne bizim fikrimiz alınıyor, nede köylümüzün gönlü kazanılıyor. Sözde köyün ve köylünün arazisi yapılan uygulama ile değerlendirilmiş izlenimi verilirken, esasında 2 bin dönüm arazi köylünün elinden adeta gasp edilerek, köylünün tek geçim kaynağı olan toprak sanayi kuruluşlarının mezbeleliği haline getiriliyor. Biz köylüyüz, bizim geçimimiz topraktan biz sadece ekip dikmekten, anlarız. Ama Balışeyh Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu bize sormadan danışmadan, köyümüzün ve köylümüzün fikrini almadan, kamulaştırma yapıyor. Sadece ışıklar köyünden 6 bin  dönüm arazi uygulamadan geçirilerek yüzde 36´sı kamulaştırıldı. Bir o kadar da Beyobası Köyü´nden kamulaştırma yapılmaktadır. Bu demektir ki, yaklaşık 4 bin dönüm arazi kamulaştırılarak köylümüzün elinden alınmıştır. Bunlar yapılırken de ne bir ilan ne de duyuru yapılmamıştır. Oysa bu tür uygulamalarda uygulama resmiyeti bir herkesin görebileceği şekilde askıya alınır, herkes neyin nasıl olacağını bilir, köyün mücavir alanları içerisinde tellal çıkarılarak tüm köylüye haber verilir.  Biz bunları görmedik ve duymadık. İmar plan uygulaması nedir nasıl yapılmıştır bilmiyoruz. Belediyenin elinde bulunan araziler kime ne şekilde veriliyor bilmiyoruz. Bu araziler üzerine kim ne yapacak bilgimiz yok. Yani sizin anlayacağınız her şey muamma, hiçbir şey açık ve net değil. Biz köy muhtarları olarak Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu´na bunları sormamıza rağmen sadece nasihat alıyoruz. Oysa toprak bizim toprağımız, köy bezim köyümüz kimden ne kaçırılıyor, bizim topraklarımız kime peşkeş çekiliyor bilmek istiyoruz.

 

IŞIKLAR KÖYÜ MUHTARI ERCAN BAYRAKÇI: Tahsin bey, sadece bu da değil. Yaklaşık 2,5 kilometre Beyobası´ndan, 2 kilometreye yakında Işıklar Köyü´nden sınır ihlali yapılmış . Köylerimizin sınırları değiştirilmiş, Belediye her araziye ortak olmuştur. Bizim verimli ve ekilip dikilen arazilerimiz birinci derece arazi konumundan, ikinci derece arazi konumuna düşürülerek bu şekilde gayrimeşru istimlak yapılmıştır. Şimdi size soruyorum. Biz toprağı olmayan köylü durumuna düşürülmedik mi? Bu kamulaştırılan yerler de kanuna göre bir yıllık bekleme süresine dahi riayet edilmeyerek alel acele belediye tarafından satışı yapılmaktadır. Hatta her gün arazilerimizin içinde birçok insan koyu renkli arabalarla gezmekte ve köyümüze ne gibi fayda sağlayacağı belli olmayan işler için fizibilite çalışması yapılmaktadır.

 

TAHSİN TUNÇ: Sayın muhtarlar bu konuyu Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu ile konuştunuz mu?

 

IŞIKLAR KÖYÜ MUHTARI ALİ BEDİR: Tahsin bey, biz Balışeyh Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu ile bu konuyu konuşmaya çalışıyoruz. Ama her seferinde sizin köylerinizin imar uygulamasını yaptık, topraklarınız değerlenecek birse beş edecek diyor. Bize çok büyük iyilik yapmış gibi konuşuyor. Oysa biz başta da söylediğimiz gibi köylüyüz ekmeden, dikmeden anlarız. Sanayici değiliz ki! Bizim arazilerimiz memleket için gerekliyse ücretsiz olarak bile veririz. Ama bizim topraklarımız üzerinden rant çevreleri paraya para demeyecek, bizim alın terimizin meyvelerini bize zehir olarak yedireceklerse biz buna sonuna kadar karşı çıkarız.

 

TAHSİN TUNÇ: Zehir olarak yedirilecekte ki kastınız nedir?

 

BEYOBASI KÖYÜ MUHTARI ERCAN BAYRAKÇI: Tahsin bey, köyümüz arazilerin büyük bir kısmı, gaz dolum tesisi olarak  kullanıma açılmıştır. Bunlara ruhsatı veren Balışeyh Belediyesi kimseye danışmadan bu kararlar alınmış,  ekilip dikilen arazilerimizin yanında zehir saçan tesisler inşa edilmiştir.

 

Dolayısıyla, daha önceden yapılmış bu tür olumsuz uygulamalardan dolayı şimdiki imar uygulamasının da bize faydadan daha çok zarar vereceğini düşünüyoruz. Balışeyh Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu yaklaşık iki köyden 3 bin dönüm arazi istimlak edip aşağı yukarı 100 trilyona yakın devasa bir rant elde edecekken, köyümüze ve köylümüze fayda sağlayacak hiçbir pratik uygulama da bulunmamıştır. Oysa arazisi elinden alınan köylümüz bu uygulama ile tamamen ortada bırakılmak istenmekte, Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu´nun tamamen şahsi uygulamaları ile köylümüz topraksız bırakılmaktadır.

 

 

TAHSİN TUNÇ: Muhtarım bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?

 

IŞIKLAR KÖYÜ MUHTARI ALİ BEDİR: Tahsin bey biz konunun kamuoyuna duyurulması ve yapılan bu korkunç yanlıştan dönülmesi için birçok girişimlerde bulunduk. İstedik ki her şey şeffaf ve düzgün olsun ama bu istediğimiz bir türlü olmadı. Şimdi size bu konuyu anlatarak kamuoyunu bir kez daha aydınlatmak istiyoruz. Buradan da bir sonuç alamazsak, köylümüzle birlikte toprağımıza sahip çıkmak için en üst makamlara kadar durumumuzu arz edeceğiz. Gerekirse Balışeyh Belediyesi´ni mahkemeye vereceğiz,  daha da olmadı her zaman köye ve köylüye saygı duyduğunu belirten sayın iktidarımıza durumumuzu arz edeceğiz.

 

TAHSİN TUNÇ: Bu güzel anlatımınız için teşekkür ederim


Diğer Haberler

30.03.2024

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024