Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca, Türkiye´de afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi ve toplumda afet olmadan önlem alma anlayışının gelişmesi için planlanan 'Afetlere Hazırlık Yılı' başlatıldı.

 

Jeoloji Mühendisi, Kırıkkale’ye dikkat çekti! Jeoloji Mühendisi, Kırıkkale’ye dikkat çekti!

HERKES ÖĞRENMELİ

İçişleri Bakanlığınca afet ve deprem bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan 'Afetlere Hazırlık Yılı' dolayısıyla Kırıkkale AFAD´da toplantı gerçekleştirildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Coşkun dün Vali Yardımcısı Şahin Arsal Başkanlığında brifing verdi. Brifing öncesi bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Arsal, AFAD İl Müdürlüğündeki toplantıda, doğal afetler hakkında toplum bilincini artırmak ve olay anında nasıl davranılması gerektiğini herkese öğretmek istediklerini söyledi.

 

KAMPANYAYI ÖNEMSİYORUZ

Türkiye´nin bir deprem ülkesi olduğuna işaret eden Arsal, bu nedenle İçişleri Bakanlığınca başlatılan kampanyayı önemsediklerini dile getirdi. Arsal,  'Çok ciddi fay hatlarımız var. Çok ciddi depremler yaşadık. ´Deprem öldürmez, bina öldürür´ gerçeğinden hareketle afet ve deprem bilincinin toplumun her kesimine yayılması lazım. Biz yöneticiler olarak bu bilinci herkese yaygınlaştırabilirsek daha iyi olacak.' dedi.

 

AFET RİSKLERİNİ ANLAMAK

Daha sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Coşkun kısa bir brifing verdi. Coşkun, “Bilgilendirme, tutum ve davranış değiştirme gibi temel hedefleri bulunan program ile her ay farklı bir konuda vurgu yapılması planlanmakta olup; ilk tema olarak 'Afet Risklerini Anlamak'  teması belirlenmiştir. Bu kapsamda ilimizde geçmişte yaşadığımız afetler ve bu afetlerin oluşturduğu hasarlara göz atacak olursak; Kırşehir-Keskin Fay zonu üzerinde 19 Nisan 1938 tarihinde Merkez üssü Kırşehir ili Akpınar ilçesi olan 6.6 magnitüdünde meydana gelen deprem afetinde keskin ve köyleri de etkilenmiştir. Depremde 149 kişi hayatını kaybetmiş, 3.860 konut ise ağır derecede hasar görmüştür”

 

TEKNOLOJİ KAYNAKLI AFET RİSKİ

“Yine Kuzey Anadolu Fay sisteminden uzanan Erbaa fayı İlimiz Delice İlçesine kadar uzanmaktadır. 14 Şubat 1992 tarihinde 4.1 magnitüdünde meydana gelen deprem afetinde ise, Delice ilçesi Tatlıcak köyünde  28 konut ağır, 65 konut ise orta derecede hasar görmüştür. İlimizde 25 adet Afete Maruz Bölge bulunmakta olup; geçmişte 5 sel/su baskını afeti, 14 heyelan afeti, 5 kaya düşmesi afeti, 1 deprem afeti meydana gelmiştir. Doğal afetlerin yanı sıra, ilimizde bulunan endüstriyel tesislerde meydana gelebilecek kazalar Teknoloji Kaynaklı Afet riskini meydana getirmektedir”

 

TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTALARI 

“Afetlere karşı hazırlık, önleme ve zarar azaltma faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmalarımız ise; Vatandaşlarımızın yaşadığı bölgenin afet tehlikesini öğrenebilmesi amacıyla E-Devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifresi ile Türkiye Deprem Tehlike Haritaları  İnteraktif Web Uygulamasına (tdth.afad.gov.tr) giriş yaparak  koordinat veya adres bilgileri ile detaylı sorgulama yapılmalıdır. Muhtemel afet durumunda vatandaşlarımızın ev ve işyerlerini tahliye etmesi gerektiği zamanlarda güvenli alan olarak belirlenen Acil Toplanma Alanları, il merkezi ve ilçelerimizde tespit edilerek E-Devlet üzerinden vatandaşlarımızın erişimine açılmıştır”

 

DUYARLILIK HARİTALARI OLUŞTURULDU

“Kırıkkale İl genelinde heyelan, kaya düşmesi ve çığ afetlerinin oluşturabileceği tehlikeli ve riskli alanlar tespit edilerek, etkilerinin belirlenmesi amacıyla Bütünleşik Tehlike Haritaları kapsamında 132 heyelan olayı, 30 kaya düşmesi olayı ve 47 kaya düşmesi kaynak alanı (muhtemel kaya düşmesi alanı) ile 4 adet çığ başlangıç bölgesi alanı (muhtemel çığ alanı) belirlenerek Duyarlılık Haritaları oluşturulmuştur”

 

HIZLI VE ETKİN HALE GETİRİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR

“Vatandaşlarımızın afet sonrası barınma, beslenme ve iaşe ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla; Geçici barınma alanı olarak kullanılacak yerler, beslenme üniteleri TAMP-Kırıkkale Yerel Düzey Barınma Hizmet Grubu Operasyon Planı ve Beslenme Hizmet Grubu Operasyon Planı ile belirlenmiştir. Afet durumunda müdahale hizmetlerinin planlı ve kapsamlı bir şekilde kurumların işbirliği ile yürütülmesi amacıyla, her yıl yapılan TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) Masabaşı ve Saha tatbikatları ile afet durumunda müdahale ve iyileştirme çalışmaları daha hızlı ve etkin hale getirilmeye çalışılmaktadır”

 

HERKES AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLSUN

“Halkımızın afetler konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla ilimiz genelinde yıl boyunca “Temel Afet Bilinci, Deprem, Arama-Kurtarma, Yangın, Tahliye ve KBRN” konularında eğitim ve tatbikatlar düzenlenmekte olup son on yılda (2009-2019) toplam 87.746 kişiye eğitim verilmiştir. Afet ve acil durumlar için AFAD´a destek olacak, yaşatmak için yaşamak prensibi ile yoğrulmuş bilgi, beceri ve istekliliğe sahip gönüllüler kazanmak ve yetiştirmek amacıyla  “AFAD Gönüllüsü Projesi” başlatılmıştır. Proje kapsamında gönüllü kayıtları e-devlet üzerinden alınmakta olup, 18 yaş üzeri olan tüm hemşerilerimizin AFAD gönüllüsü olmasını bekliyoruz” dedi. Haber: Kenan KUZUCU