31 Mart´ta yapılacak Belediye Başkanlığı Seçimleri için, partilerin belediye başkan aday adayları yavaş yavaş belirlenmeye başlandı.  Vatandaş olarak, aday adaylarının açıklamalarını ve çalışmalarını bundan sonraki süreçte hep birlikte dikkatle takip edeceğim.

***

Bir vatandaş olarak, bir varsayımdan yola çıkıp, ben belediye başkanlığı için aday adayı olmaya karar versem, karar vermeden önce ne yapardım diye kendime sordum.
Evet, ne yapardım, ne yapmalıydım?
Mademki şehirdeki en büyük kurumu, belediyeyi yönetmeye talip olacağım, o zaman, ilk önce bu kurumu ve kurumun hizmetlerini gözlemlemeliyim;

***
Belediye hizmet binasından başlamalı işe. Su işleri bölümünde, gişelerde, muhasebede vatandaşlarla çalışanların diyaloglarını izlemeli. İmar müdürlüğü bölümünde dolaşıp gözlem yapmalıyım. Yazı işleri Hesap işleri, sosyal işler müdürlüklerini ve diğer bütün birimleri dolaşmalı. Belediye başkanlığı makamında özel kalemde, vatandaşların belediye başkanına ulaşmak için ne yaptığını, görevlilerin onlara hangi işlemi uyguladığını, belediye başkanlığı basın danışmanlığının nasıl bir çalışma yürüttüğünü gözlemlemeye çalışmalıyım.

***
Hizmet binası dışındaki birimleri fen işleri, park bahçeler, temizlik işleri, zabıta müdürlüklerinin, hem hizmet binalarında, hem de sahada çalışma alanlarında, gezip dolaşarak gözlemler yaparım. Böylelikle hem belediyeyi tanımış, hem de gözlemlerimle tespit ettiğim şeyleri ilerde değerlendirmek üzere not ederdim.

***
Bu çalışmadan sonra, vatandaşın bilgilenme hakkı kapsamında yazacağım dilekçe ile Belediyenin son 5 yıldaki bütçe tablosunu, yıllık gelir gider tablosunu, çalışan memur, işçi, sözleşmeli, belediye şirketleri işçileri sayılarını ve bunların maaş tutarlarını, belediye şirketlerinin gelir gider tablosunu, belediyenin 10 yıllık yatırımları listesini ve maliyetleri tablosunu, halen yapımı süren yatırımların listesi ve bunlara yapılan harcama tablosunu temin eder, bu bilgileri gerekirse teknik yardım alarak inceler, bu incelemeden çıkaracağı sonuçları ve kanaatleri not ederim.

***
Bu aşamaları tamamladıktan sonra oturur, gönlümden geçen belediyecilik anlayışıyla, hangi alanlarda ne tür çalışmalar yapmam gerektiğini belirler, yapılacak çalışmaları planlar, planladığım çalışmalarda teknik yardım gerekenler için teknik yardımda alır ve çalışmalarımı bir dosyada toplardım.

***
Hazırladığım dosya ile başta mimar mühendis odaları olmak üzere diğer odaları, meslek örgütlerini, birlikleri, işçi ve Kamu çalışanları sendikalarını, dernekleri ziyaret edip, onların belediyeciliğe ilişkin görüşlerini, önerilerini alıp, kendi belediyecilik anlayışımı, plan ve projelerimi ortaya koyup, hazırladığım çalışma dosyasına ilişkin görüş ve eleştirilerini alırdım.

***

Kırıkkale’de dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi Kırıkkale’de dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi

 Onlardan gelen görüş ve eleştirilerle plan ve projelerime yön vereceğimi belediye başkanı seçilmem halinde de, hizmet üretme ve sosyal belediyecilik konusunda onlarla sürekli diyalog içinde olup, onların görüş ve önerilerini sürekli olarak dikkate alacağımı ziyaretlerde belirtirdim. Ayrıca görüş ve önerilerine güvendiğim dostlarımla görüşüp, onların hazırladığım dosya hakkında görüş ve eleştirilerini alırdım.
***
Bu çalışmaları tamamladıktan sonra, bu çalışma ile nasıl bir sonuca ulaştığımı, benim belediyecilik anlayışım, planlarım, projelerim, yapmak istediklerimle, görüşlerine başvurduğum örgütlerin belediyecilik anlayışları ve beklentilerini değerlendirirdim.

***
Son aşamada;
Bu konuyu kafamdan siler, iyice dinlenir, salim kafayla, belediye başkanlığı aday adaylığı başvurusunda bulunup, bulunmayacağıma karar verirdim.
Kırıkkale Belediyesi başkan aday adayları, aday adaylığına karar vermeden önce neler yaptılar bilmiyorum, ama ben aday adayı olmaya karar vermek için böyle yapardım.