KÜLTÜR 4.02.2015 18:30:45
Abdallar dünyaya açılıyor

Abdallar dünyaya açılıyor

Yönetmenliğini KÜ Öğretim Görevlisi Hasan Basri Özdemir ve Musa Ak'ın yaptığı, abdalların yaşamını anlatan "Turab" belgesel film, Amerika'dan Japonya'ya dünyanın dört bir yanında düzenlenen festivallerde boy gösterecek.

8 AYLIK ÇALIŞMANIN ESERİ

Kayseri Yücel Çakmaklı Film Atölyesi kurucularından Hasan Basri Özdemir ve Musa Ak’ın yönetmenliğini yaptığı , yapımını ise yine Yücel Çakmaklı Film Atölyesi’nin üstlendiği belgesel filmin ilk fragmanı izleyici ile buluştu. Hiçbir profesyonel destek alınmadan Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı öğrencilerinin ve Yücel Çakmaklı Film Atölyesi öğrencilerinin emeği ile 8 aylık bir çalışma ile tamamlanan belgesel film ilk olarak TRT Belgesel Ödülleri Profesyonel Kategori’de jüri karşısına geçecek.

 

ULUSLARARASI FESTİVALLERE GİDECEK

“Turab” Altın Koza ve Altın Portakal Film Festivali’nde de yarışacak. Bunun yanında ülke sınırlarını aşarak Amerika’dan Japonya’ya birçok uluslararası festivallerde boy göseterecek olan Turab, bu sayede abdalların yaşamını tüm dünyaya tanıtacak. Filmin oyuncuları arasında Kırıkkale’nin yakından tanıdığı isimler yer alıyor. Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ustalar Topluluğu Üyesi Adem Göçer, Bahri Altaş ve bu kültürün birçok temsilcisi belgeselde rol aldı.

 

“TİCARİ AMAÇ GÜTMÜYORUZ”

Daha önce ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi olan Yönetmen Hasan Basri Özdemir, filmin hiçbir ticari amaç gütmediğini ve tamamen abdallık kültürünün tanıtımı ve kalıcılığının amaçlandığını ifade etti. Filmin “Abdallar Mahallesi” olarak bilinen Kırşehir’in Kaman İlçesi Sarıuşağı Mahallesi’nde çekildiğini ifade eden Özdemir, bir diğer yönetmen ve Yücel Çakmaklı Film Atölyesi kurucularından olan Musa Ak ile birlikte abdallık kültürünün gelecek nesillere aktarılması hedefinde olduklarını söyledi.

 

 

HASAN BASRİ ÖZDEMİR KİMDİR?

1983 yılında Adana’da doğdu. İlk ve orta öğretimini burada tamamladı. 2005 Yılında Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümüne girmeye hak kazandı. 2009 yılında bu bölümden mezun oldu; aynı yıl Halkla İlişkiler ve Tanıtım anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı, 2012 yılında bu bölümden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında bir çok kısa film, belgesel film, reklam filmi, sinema filmi ve dizide asistan, yardımcı yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak çalıştı. Daha sonra bağımsız olarak belgesel film çekmeye başladı çektiği belgesel filmlerle ulusal ve uluslararası birçok festivalden ödül aldı. Anadolu Sinemacılar Derneği ve Yücel Çakmaklı Film Atölyesinin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Kırıkkale Üniversitesi Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan Hasan Basri Özdemir; Yücel Çakmaklı Film Atölyesine bağlı olarak belgesel film çalışmalarına devam etmektedir.

 

MUSA AK KİMDİR?

25 Ekim 1987, Yeşilova, Burdur`da doğdu. İlköğretimi Harmanlı ilköğretim okulunda tamamladıktan sonra, lise öğrenimini Burdur Cumhuriyet Lisesinde bitirdi. Lisans öğrenimini Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Sinema ve Televizyon bölümünde tamamladı. Bir çok Tv kanalında çalıştı, kısa filmlerde ve belgesel filmlerde farklı görevlerde bulundu. Birçok ödüle layık görüldü. Halen bağımsız olarak çalışmalarına devam etmektedir. Öğrenimine ise Erciyes Üniversitesi, Soysal bilimler Enstitüsü Radyo Sinema ve TV bölümünde yüksek lisans yaparak sürdürmektedir.

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024