GÜNCEL 25.03.2019 15:22:20
20 YILDA BAŞKANLAR NE YAPTI?

20 YILDA BAŞKANLAR NE YAPTI?

20 YILDA BAŞKANLAR NE YAPTI?

Ülkemiz yerel seçimlere gidiyor. İlimizde de adaylar bir birleri ile kıyasıya yarışıyor. Her seçmenin bir partiye oy atmak yada atmamak için bir sebebi muhakkak vardır. Vatandaşlarımız seçim dönemlerinde siyasi partilerden yada adaylardan dolayı taraf oluyorlar. Çoğu zaman seçim tartışmaları hizmet yarışının dışında gelişiyor. İyi de seçtiğimiz adaylar bu zamana kadar şehrimize ne gibi katkılar sundu? Kim ne hizmet yaptı?  Aslında bu yazıyı yazmadan önce ki projemiz il oluşumuz olan 1989 yılından bu yana tüm belediye başkanlarımızın şehrimize yaptığı hizmetleri bu sütunlara taşımaktı. Ancak arşiv zafiyetimiz buna engel oldu. Bizde en azından son 20 yılda göreve gelen 3 ayrı belediye başkanımız döneminde yapılan hizmetleri yayınlamaya

 

KARAR VERDİK.

Öncelikle bilmelisiniz ki, araştırma haberimizin eksik, çürük olmaması için bu 3 Belediye Başkanımızın hizmetlerini ya bizzat kendilerinden edindik ya da yakın oldukları isimlerden temin ettik. Yapacağımız araştırma haberde kesinlikle siyasi bir amaç yer almamaktadır. Bu haberden amacımız, okuyucularımızın belediye hizmetleri noktasında daha bilinçli hale gelmeleri ve belediyeden ne gibi hizmetler aldıkları konusunda hafızalarını tazelemeleridir. Bir nevide Kırıkkale´mizin yakın tarihine göz atmak ve ışık tutmaktır.

 

VELİ KORKMAZ 2004-2014

Kırıkkale´de siyaset oldukça sert ve çetindir. Bir kere iktidar olunca iş bitmez. Muhalefet yakanızı hiç bırakmaz. Eskiden partilerin oyları da bir birine yakın, parti avantajı da pek sökmez. Bundan dolayı mıdır? Çok bilmem ama Kırıkkale´de hiçbir belediye başkanı 2. Dönem seçilmemiştir. Veli Korkmaz hariç! İktidar Partisinin tarihin en güçlü partisi olmasından mıdır? Yoksa yaptığı hizmetlerin karşılığından mı? Yada döneminde o eski muhalefetlerin olmamasından mı? Sorunun herkese göre bir cevabı var. Kırıkkale´nin belki de kimlik değişimine sebep olan siyasetçisine geldi sıra, Veli Korkmaz´a.

En büyük eleştiri halktan kopuk olmasıydı.  Ancak Şehrin kimlik değişimine neden olan, Doğalgazı getiren, Doğalgaz nedeni ile bozulan yolları sıfırdan yapan ve Kırıkkale´de yapılmayan yol bırakmayan, tabiri caizse Kırıkkale´yi çamurdan kurtaran bir belediye başkanının şehrimize yaptıklarını anlatmaya çalışacağız.

Veli Korkmaz´ı anlatırken iki şeyin altını çizmek istiyorum. Belediye başkanları bir birinin devamıdır, Mustafa Pekdoğan döneminde gündeme gelen ve ilk adımları atılan projeler Veli Korkmaz döneminde tamamladı. Mesela Doğalgaz konusunda Mustafa Pekdoğan EPDK ile sözleşme imzalamıştı, Veli Korkmaz ise yüklenici firmayı buldu ve şehre doğalgaz verilmesini sağladı. Bir diğer örnekte Mustafa Pekdoğan´ın garanti belgesinde sunduğu projelerden tamamlayamadığı tek proje olan Şehirler Arası Otobüs Terminali, Veli Korkmaz tarafından şehrimize kazandırıldı. Peki, Veli Korkmaz´ın bir garanti belgesi var mıydı? Garanti Belgesi kadar iddialı bir çalışması yoktu, ancak 2004 yılında ilk adaylığında bir Unutmayınız kâğıdına kendi el yazısı ile yazdığı 12 projeden oluşan bir seçim vaatleri listesi vardı. Tamamını yapmayı başardı Veli Korkmaz, işte o hizmetler…

 

DOĞALGAZ

Veli Korkmaz döneminde yapılan en büyük yatırım, belki de Kırıkkale tarihinde belediyecilik anlamında yapılan en büyük yatırımdır. Şehrimize doğalgaz getirildi. Doğalgaz deyip geçmeyin, doğalgazın gelmesi demek küllüğü andıran çöplerden kurtulmak, hava kirliliğini en aza indirmektir. Sobadan, karbonmonoksit zehirlenmesinden, ailelerin tek odaya sıkışmak mecburiyetinden kurtulması demektir doğalgaz. Doğalgazın gelmesi demek çocukların çalışma odaları olması demek, televizyon karşısında ders yapmalarının önüne geçmektir. Doğalgaz demek refah demektir, rahatlık demektir, temizlik demektir, sağlık demektir. Doğalgaz bana göre bu şehre yapılabilecek en büyük hizmettir.

 

ASFALT ÇALIŞMALARI

2004 yılında Veli Korkmaz Belediye Başkanı olduğunda Kırıkkale´nin 197 km asfalt yolu vardı. Üstelik bu konuda çok ciddi adımlar atılan bir dönemin üstüne belediye başkanı olmuştu. Yeterli değildi, çünkü Kırıkkale´nin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yolumuz yoktu. 2014 yılında, yani Veli Korkmaz´ın 2. Döneminin sonunda 1.150 km asfalt yolu olan bir şehir haline geldik. Bu dönemde Belediye tarafından yollarımıza tam 1.020.000 ton asfalt döküldü. Aynı dönemde Kırıkkale´de 5.500 m yani 5 buçuk kilometre yeni yol açıldı.

 

KİLİT PARKE ÇALIŞMALARI

Doğalgazın şehre gelmesi ile tüm yollar kazılmış, yer altından doğalgaz geçmişti. Zaten birçok mahallede sokaklarda yol yoktu. Yol medeniyettir deniliyor ancak Kırıkkale´de ihtiyaçları karşılayacak bir yol yok. 2009 seçimlerinde Veli Korkmaz´a karşı en büyük tepki yolların kötü olmasından kaynaklanmıştı. Oysa o yolların o hale gelmesinin tek nedeni doğalgazın o sokağa girmesiydi. Daha hızlı yapılır mıydı? Bilemem ama Veli Korkmaz´ın son döneminin, son senesinde Kırıkkale´de yolsuz sokak kalmamıştı. Veli Korkmaz´ın döneminde Kırıkkale´de tam 1.950 km kilit parke yol ve kaldırım çalışması yapıldı. Buda tam 3.300.000 metre kareye tekabül ediyor. Zafer Caddesi ve etrafına yapılıp geçilmedi, her mahalleye, her caddeye, her sokağa girildi. Kırıkkale baştan ayağa artık yolu ve kaldırımı olan bir şehir haline geldi.

 

 

ANDEZİT KAPLAMA

Türkiye´nin en büyük şehri İstanbul, İstanbul´un en ünlü caddesi İstiklal Caddesidir. İstiklal Caddesinin eski zemini yenilenip Andezit kaplama ile yapılmıştı. Kırıkkale´nin kimliğini oluşturan şehir merkezinde bulunan cadde ve bulvarlarda andezit taşı ile kaldırım ve çevre düzenlemeleri yapıldı. Aydınlatma ve peyzaj çalışmaları ile şehrin kimliği daha güzel bir hale getirildi. Andezit kaplama çağın en iyi kaplama malzemesiydi, Kırıkkale´ye en iyi malzeme ile hizmet verildi. Bu çalışmalar kapsamında toplam 55.000 m2 alanda düzenleme yapıldı. Şehir artık daha estetik ve birbiri ile daha uyumlu bir hale geldi.

 

ATATÜRK BULVARI VE BULVAR PARK

Eski Cumartesi Pazarı diyor ve bırakıyorum desem, hepiniz binlerce cümle kurarsınız. Temizlik, trafik, şehir görüntüsü, ilkel davranışlar, gürültü kirliliği vs. Bir şehirde olmaması gereken her şey vardı. Bunu gurur duyduğum bir pazarcı çocuğu olarak söylüyorum. Pazar yeri kaldırıldı, yerine ise insanlarımızın aileleri ile vakit geçirebileceği, yaşlılarımızın dinlenebileceği, çocuklarımızın oynayabileceği, dileyenin yürüyüş yapabileceği bir park yapıldı. Bulvar Park Kırıkkale´nin görünümünü değiştirmekle kalmadı birde insanlarımıza nefes alabileceği bir alan yarattı.

 

NOKTA CAMİİ VE NOKTA PARK

Bilenler bilir eski itfaiyenin olduğu yerin karşısı, Nokta Camii´nin hemen önü. Hayvan pazarının kurulduğu yerden bahsediyorum. Nokta Camii´nin yenilenmesi ile Camii ile bütünleşecek şekilde bir park yapıldı. Şehir estetiğine katkısı bir yana Nokta Mevkiinin cazibe merkezi haline gelmesi sağlandı. Aynı dönemde bölgeden İtfaiyenin taşınması ve yerine Alışveriş Merkezi yapılması ile Nokta Kırıkkale´nin en değerli bölgesi haline geldi.

 

SAMSUN BULVARI

 Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi yatay mimari daha güzel olsa da Kentsel Dönüşüm, çok katlı binalar olmadan yapılması kolay bir şey değildir. Samsun Bulvarının 15 sene önceki halini hatırlıyor musunuz? Kısaca anlatmaya çalışayım ucube köprünün olduğu yerden başlıyordu, sağlı sollu gece kondular vardı, Noktada bir park yoktu, boş bir arsa arsada kurulan bir hayvan pazarı, Makro ve yanında Otel için yapılan ancak daha sonradan Hastane olan o iki binanın yerinde ilkel bir İtfaiye merkezi, yanında da ilkel bir fuar alanı vardı. Bulvar bugüne nazaran dar, ağaçlandırması ve çevre düzenlemesi eksikti. Veli Korkmaz Samsun Bulvarı prestijimiz olacak demişti, dediğini tuttu. Samsun bulvarı genişletilerek 28 metre genişliğinde, 3 şeritli bir yol haline getirildi, çevre düzenlemesi yapıldı. 10 katlı binalar yol etrafında yükselirken Kırıkkale´nin prestiji haline geldi. Sanayi Kavşağını geçince yolun sağ tarafına büyük bir yürüyüş alanı ve park yapıldı, yol boyunca yeşil, oturma alanları olan, spor aletleri olan ve yürüyüş yolu olan bir görünüme kavuştu.

 

ŞEHİRLER ARASI OTOBÜS TERMİNALİ

Mustafa Pekdoğan´ın garanti belgesinde verdiği ve tamamlayamadığı tek sözüydü. Veli Korkmaz´ın ise unutmayınız kâğıdında 11. Maddeydi. Pekdoğan arsa tahsisini yapmış ancak yüklenici firma bulunamadığından projeyi hayata geçirememişti. Veli Korkmaz döneminde ise şehrimize modern, kullanışlı bir terminal yapıldı. Artık insanlarımız otobüsten yol üzerinde bırakılmıyor, şehir merkezinden büyük otobüsler kalmıyor, insanımız daha rahat bir seyahat hakkını elde ediyordu.

 

CUMHURİYET MEYDANI

Kırıkkale´nin simgesi haline gelen Cumhuriyet (15 Temmuz Demokrasi) Meydanı Veli Korkmaz döneminde tamamıyla yenilendi. Heykelin arkasında yer alan Çay Bahçesi meydana dahil edildi. Atatürk Büstü yenilendi, eski zemin değiştirilip yerine andezit kaplama yapıldı. Bütünleyici özelliği olan Sevgi Yolu da aynı şekilde yenilendi. İnsanların oturabileceği, dinlenebileceği, sohbet edebileceği bir park yapıldı. Aydınlatması yenilendi. Nur Camii´nin de tamamlanmasıyla çok güzel ve büyük bir meydana sahip olduk.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Deve Bağıttıran mevki olarak geçen Yenimahalle´de 2005 yılında Veli Korkmaz, mahalle sakinlerine kentsel dönüşüm sözü verdi. Sözünün arkasında duran başkan Toki ile anlaşma yaptı. Toplam 340 konut yapılırken bölge, mezbelelik halden kurtuldu. Gecekonduların yerini lüks apartmanlar aldı.

 

ŞEHRİMİN KİMLİĞİ

Veli Korkmaz döneminde Şehir Estetik Kurulu kuruldu. Bu kurulun ilk işi şehrin girişi özelliği taşıyan Hürriyet Caddesinin daha güzel bir görüntü almasını sağlamak oldu. Proje kapsamında caddede bulunan binaların dış cepheleri yenilendi. Binalar ve şehir görüntüsü güzelleşirken vatandaşta ısı yalıtımının farkı ile hiçbir zarar etmedi. Pilot Bölgede 500, Kırıkkale genelinde 2000´den fazla konut doğru yalıtımla tanıştı.

 

SEMT PAZARLARI

Semt Pazarlarının yapımına ilk olarak Pekdoğan döneminde başlandı. Kaletepe ve Yenimahalle Pazar yerleri diğer mahallelerin de ilgisini çekti. Esnafta daha rahat ve sağlıklı hizmet vermenin tadı ile tanışınca, birçok yeni semt pazarı ihtiyacı doğdu. Bunlardan en önemli ve tarihi olanı ise Cumartesi Pazar´ının taşınmasıydı. Çünkü şehrin en önemli ve işlek caddesinde bayram arifelerinde 1 hafta, normal zamanlarda ise 3 hatta 4 gün Pazar kuruluyordu. Hem bölge gelişmiyor hemde trafik sorunu baş gösteriyordu. Cumartesi Pazarının taşınması ile Kırıkkale daha güzel bir görünüm ve daha sağlıklı bir hizmet anlayışına sahip oldu. Yalnızca Cumartesi Pazarı değil, Karşıyaka Salı Pazarı ve Bahçelievler Pazar Pazarı da Veli Korkmaz döneminde yapıldı.

 

HAYVAN PAZARI VE KESİMHANE

Kesimhanesi olmayan, temizliği mümkün olmayan, yolu beli, çamur ve pislikten geçilmeyen ve her Kurban Bayramında çile haline gelen Hayvan Pazarından kurtarmakta Veli Korkmaz´a nasip oldu. Eskiden Başpınar´a büyük, Nokta´ya küçük olarak kurulan Pazar yerleri kaldırıldı. Yerine Arpalık Çukuru mevkiine 400 büyükbaş, 1.800 küçükbaş hayvan kapasiteli modern bir hayvan pazarı kuruldu. Yolu olan, çevreye zararı olmayan, sağlıklı kesimhaneleri olan yeni hayvan pazarı 365 gün hayvancılarımıza, kasaplarımıza ve vatandaşlarımıza hizmet veriyor.

 

CELAL BAYAR PARKI

Mustafa Pekdoğan zamanında tamamıyla yenilenen ve muhteşem bir hizmet alanı haline gelen Celal Bayar Parkı, Veli Korkmaz döneminde de hizmet görmeye devam etti. Korkmaz döneminde Şehrin en büyük parkına yeni kamelyalar ve oyun gurupları eklendi. Yeşil alan ise daha geniş bir hale getirildi.

 

MEYHOŞ PARKI

Kırıkkale Merkezde bulunan ve Melek Girmez diye tabir edilen bölgenin düzenlenmesi için ilk adım meyhoş parkı ile atıldı. Çirkin bir görüntü sergileyen eski meyhoş binası kaldırılarak yerine içerisinde tuvaletleri, büfesi, oturma gurupları olan bir park yapıldı.

 

KENT ORMANI

Kırıkkale merkeze en yakın ormanımız olan Kent Ormanı 2012 yılından Çevre ve Orman Bakanlığından Kırıkkale Belediyesine devredildi. Kent Ormanı şehre yeni bir mesire alanı olarak kazandırılırken içerisine kamp alanları, piknik alanları oluşturuldu. Ormandaki doğal dokuyu korumak amacıyla yapılan çalışmalarda ağırlıklı olarak ahşap malzemeler kullanıldı.

 

72 PARK ALANI VE YEŞİLLENDİRME

2004 yılında Kırıkkale´de yalnızca 18 park bulunurken, 2014 yılında tam 72 parkı olan bir şehir haline geldik. Parklar yalnızca şehir merkezine değil kenar mahallelere yayıldı. Ayrıca 10 yılda Kırıkkale´de 360.000 ağaç toprakla buluştu. Yine bu dönemde yol, park, kaldırım, kavşak gibi yerlere mevsim çiçekleri ekilmeye başlandı. Yine yapılan parkların içerisine spor aletleri konularak sağlıklı bir yaşam için vatandaşımıza türlü kolaylıklar sağlandı.

 

ŞEHİTLİK VE MEZARLIK DÜZENLEMELERİ

Nüfus ortalamasına göre en çok Şehit veren şehrimizde Şehitlerimize ve yakınlarına hizmet etmemek vatan hainliği olsa gerek. Veli Korkmaz döneminde Şehitlik içerisine mescit ve misafirhaneler yapıldı. Şehitliğin peyzaj çalışmaları ve temizliği düzenli olarak yapıldı. Ayrıca Şehir İçi Otobüslere Şehit yakınlarımız ücretsiz binerken, bayram arifelerinde Şehitlik hatları tüm vatdanşarımıza ücretsiz hale getiriliyordu.

 

BAKS GEÇİT

Şehir Merkezindeki trafik yükünü azaltabilmek adına Nur Camii önünden, Atatürk bulvarına çift yönlü bir baks geçit yapıldı. Kırıkkale´nin ilk tüp geçidi olma özelliğini taşıyan bu geçit, şehir merkezi trafiğini hafifletmekle birlikte daha seri hale getirdi.

 

YÜRÜYÜŞ YOLLARI

Samsun Bulvarı ve Millet Bulvarı üzerine ve ayrıca yapılan tüm parklara yürüyüş yolları yapıldı. Yine spor yapan vatandaşların faydalanabilmeleri için spor aletleri konuldu. Yürüyüş yollarının tamamı sentetik çim ile yapıldı.

 

NİKÂH SALONU

Mustafa Pekdoğan Kültür Parkı içerisinde yer alan Nikah Salonunun kapasitesi artırıldı ve ihtiyaçları karşılar hale getirildi. 200 kişilik salonun yanı sıra, gelin odası ve memur odaları yapıldı.

Hayvan Barınağı

Evet, Kırıkkale´nin hayvan barınağı yoktu. Sokak hayvanları kısırlaştırılmıyor, takip edilmiyor, sokakta tehlike saçıyorlardı. Veli Korkmaz zamanı Hayvan Hakları da koruma altına alındı. Sokak hayvanları için beslenme, bakım, sağlık ve ameliyat gibi çalışmaların yapıldığı, kullanışlı ve donanımlı bir hayvan barınağı yapıldı.

Su Arıtma Tesisi

Mustafa Pekdoğan zamanında kurulan ve 100 yıllık ihtiyacı kökünden çözen Su Arıtma Tesisi Veli Korkmaz döneminde son sistem arıtma sistemleri ile geliştirildi. Su Arıtma tesisine, deniz suyunu arıtmada kullanılan Reverse Osmosis sistemi kuruldu. Bu sistem yalnızca Türkiye´de değil, Türkiye´nin çevre ülkelerinde de ilk defa Kırıkkale´de kullanılmaya başlandı. Ayrıca Korkmaz döneminde içme suyu şebekesi 1.180 km´ye ulaştı. 120 km isale hattı döşendi. 6 adet yeni sus deposu yapılarak, ana hatlarda meydana gelen arızalarda su kesintisi yaşanmasının önüne geçildi.

Atık Su Arıtma ve Tıbbı Atık Tesisleri

Kırıkkale´yi ilkellikten, modernliğe taşıyacak çok önemli bir proje daha Korkmaz döneminde yapıldı. Atık Su Arıtma tesisinde biyolojik ve fiziksel arıtma yapılarak çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Yine aynı dönemde tıbbi atıklar ayrı olarak toplanmaya ve el değmeden, bilgisayar kontrolünde bertaraf edilmeye başlandı. Daha önceden uzak illere gönderilen tıbbı atıkları artık kendimize ait tesiste zararsız hale getirebiliyoruz.

Katı Atık Tesisi

Çöp dağları sözü siyasetimizde hep dillerde olmuştur. Kırıkkale´de eskiden topladığı çöpleri bir bölgeye döküyor ve kilometrelerce etrafa koku salan bir çöp dağına neden oluyordu. Veli Korkmaz döneminde bu ilkel çöp toplama tekniği de tarihe karıştı. Katı atık tesisi kurularak evsel atıklarımız en sağlıklı ve en işe yarar şekilde değerlendirilip bertaraf ediliyor.

Temizlik Hizmetleri

Doğalgaz ile hava kirliliğini, Atık Su, Tıbbi Atık ve Katı Atık tesisleri ile de çevre kirliliğini kökünden kazıyan Veli Korkmaz döneminde temizlik hizmetleri de yeni bir düzene sokuldu. Şehir de bulunan tüm çöp konteynırları toplandı. Pekdoğan döneminde geçilen çöp koyma saati düzenlemesinin daha sıkı takibi yapıldı. Belirli yerlere, belirli saatlerde poşet ile konulan çöpler yine belirli bir saatte toplanarak şehirde kötü bir görüntünün önüne geçildi. Ancak özellikle şehir merkezinde çok sık bir şekilde küçük çöp kutuları konularak, kullanıma sunuldu. Yeni araç filosu ile çöpler daha pratik ve daha profesyonel bir şekilde toplanmaya başlandı.

İtfaiye Durağı

Nokta´da bulunan İtfaiye merkezi, Başpınar´da yapılan donanımlı ve işlevsel binaya taşındı. İtfaiye sayısı artırıldı, merdivenli itfaiye alındı araç filosu genişletildi. Bu sayede Allah Korusun bir yangın anında İtfaiyenin daha profesyonel ve daha hızlı müdahale edebilmesi sağlandı.

DDY Lojmanları

Millet Bulvarı ile Tren Hattının arasında yer alan ve artık eskimiş bir hal alan DDY Lojmanlarının Kırıkkale Belediyesine nakli sağlandı. Kullanışlı olan binalar korunurken, kullanışsız olan binalar yıkıldı. Kullanışlı olan binaya Park ve Bahçeler Müdürlüğü taşınırken, müdürlüğün hizmet kalitesi artırıldı. Yıkılan binaların yerine ise Restoran ve açık hava parkı yapılarak Kırıkkalelilerin hizmetine sunuldu.

 

Hüseyin Kahya Parkı

Şehir merkezimizde yer alan ve kamuoyunda Emekliler Parkı olarak adlandırılan Hüseyin Kahya Parkı Veli Korkmaz döneminde yenilendi. İçerisine yeni kamelyalar konulurken, çevre düzenlemeleri yapıldı. Tuvalet ve Lavabolar eklenirken şehir merkezinde büyük bir sorunun önüne geçildi. Çevrede bulunan ayakkabı boyacilerı için lostra salonu yaparak çirkin görüntü ortadan kaldırıldı. Parkta bulunan ağaçların bakımları yapılırken yeni görünümü ile daha ferah ve daha güzel bir hale geldi.

Sosyal ve Kültürel Faaliyetler

Veli Korkmaz´ın Belediye Başkanlığı döneminde tiyatroların, kutlamaların, panellerin, seminer ve sempozyumların yapıldığı toplam 78 kültürel faaliyet yapıldı. Aryıca Sosyal Konsey, Gençlik Konseyi gibi birimler açıldı. Aşevi, tekerlekli sandalye dağıtımı, erzak desteği gibi bir çok hizmet vatandaşlarımıza ulaştırıldı. Yine Korkmaz döneminde Kıraç, Kutsi, Davut Güloğlu, Mustafa Sandal, Uğur Aslan, Ahmet Özhan, Yıldız Çam, Sıtkı Akın ve ünlü halk ozanımız Neşet Ertaş gibi bir çok sanatçının konserler etkinlikleri yapıldı. Bugün halen devam eden ve Ramazan Aylarının simgesi haline gelen Ramazan Sokağı etkinlikleri Korkmaz döneminde başladı. Celal Bayar Parkı içerisinde bulunan bir bina Kırıkkaleli Hemşerimiz, Kralların Ressami Rahmi Pehlivanlı´nın eser ve özel eşyalarının sergilendiği “Rahmi Pehlivanlı Sanat Konağı” olarak kullanılmaya başlandı.


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024