ÖZEL HABER

Kenan Kuzucu

 

Covid-19 tedbirleri kapsamında 16 Mart tarihinde kapatılan kahve, çay ocağı ve kafeler 1 Haziran tarihinde yeniden açıldı. Ancak getirilen yasaklar, özellikle kahveci esnafını memnun etmedi. Oyun oynamasının yasak olduğu kahveler para kazanamaz oldu.

 

DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI

Covid-19 salgınından korunmak için alınan önlemler arasında kahve, kafe ve çay ocakları da kapatıldı. İlimizde kahve işletmeciliği yapan yaklaşık 100 kişi evine ekmek götüremez hale geldi. Normalleşme sürecine girildiği şartlı açılan kahveler şuan sadece çay satabiliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Kırıkkale Kahveciler Odası Başkanı Adnan Çatalok ile kahvehane işletmecilerinin sorunlarını konuştuk. Başkan Çatalok, kahvecilerin dayanacak gücü kalmadığını söyledi.  

 

MÜŞTERİ OKEY SESİNE GELİYOR

Covid-19 salgını sürecinde kahveci esnafının zor günler geçirdiğini söyleyen Başkan Çatalok, “ 1 Haziran itibariyle kahvehaneler açıldı ama ne yazık ki tavla, kağıt ve okey oyunları yasaklandı. Kahvehanede tavla, kâğıt ve okey sesi olmadığı müddetçe müşterilerimiz gelmiyor. Esnaf evine ekmek parası götüremiyor.” diye konuştu.

 

BİR KAHVENİN KIRK YIL HATIRI VAR

Kahvehanelerde oyunların yasaklanmaya devam etmesinin mağduriyeti arttıracağını belirten Çatalok, şunları kaydetti: “Bugün 500 yıllık bir kültürümüzün, kahve kültürünün öldürülmesine bizim gönlümüz razı olmaz. Normalleşme süreciyle birlikte AVM´Ler, internet kafelerimiz, düğün salonlarımız açıldı. Açılmayan sektör eğlence sektörü. Kahvehanelerde oyunların yasaklanması nedeniyle tam olarak açılmadı. Sayın Cumhurbaşkanımıza, İçişleri Bakanımıza, Sağlık Bakanımıza ve Bilim Kurulu Üyelerimize seslenmek İstiyorum;  Bir kahvenin kırk yıl hatırı var da biz kahvecilerin hiç mi hatırı yok? Kahve kültürünü öldürmeyelim.”

 

5 AYDIR TENCEREMİZ KAYNAMIYOR

Çatalok, Türkiye genelinde bizim Kahveciler Federasyonuna bağlı 114 meslek odası bulunduğunu söyleyerek sürekli istişare halinde olduklarını ifade etti.  Esnafın bunalımda olduğunu vurgulayan Çatalok, “Esnaf yürümek istiyor ama biz bunlara fırsat vermiyoruz. Biz diyoruz ki ‘Sokakta hak aranmaz. Hak makamlarda aranır.´ Bir masa etrafında toplanalım istiyoruz. 5 aydır tencerelerimiz kaynamıyor” dedi. 

 

Tokat Merkezli Deprem Kırıkkale'de Hissedildi Tokat Merkezli Deprem Kırıkkale'de Hissedildi

Son olarak Başkan Çatalok, “Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, tüm yetkililerimize sesleniyorum, kahveci esnafımız boğazına kadar borca batıyor, lütfen en kısa sürede kahvehanelerimizde oyun oynanmasına, kurallara uymak koşuluyla izin verilsin.” ifadelerini kullandı.