KADIN VE YAŞAM 19.08.2014 18:01:53
Yine yağış yine afat

Yine yağış yine afat

Önceki gece yaklaşık 45 dakika etkili olan sağanak yağış, şehir merkezi, belde ve köylerde su baskınlarına neden oldu. Meteoroloji yetkilileri, metrekareye 36.8 kilogram yağış düştüğünü açıkladı. Gün aydınlandıktan sonra ortaya ?

Önceki gün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Kentte yaklaşık 45 dakika etkili olan sağanak; şehir merkezi, ilçe, belde ve köylerde maddi hasara yol açarken Yenimahalle Mezarlığı`ndaki çok sayıda mezar su altında kaldı. Kırıkkale Şehirlerarası Otobüs Terminali`nin Bodrum katında yer alan mescit ve giriş katı da sular altında kaldı. Sağanak, şehrin Kayseri, Ankara ve Samsun bağlantılı karayollarında da etkili olurken araçlar bir süre yollarda kaldı. Araçlar, yağışın azalmasıyla yollarına devam edebildi.

Mağdur olan vatandaşları yanında olacağız

Kırıkkale Valisi  Ali Kolat  Yukarı Mahmutlar başta olmak üzere Bahşılı ilçesinde zarar gören evleri ziyaret ederek incelemelerde bulundu.  Yağmurun durması ile birlikte çalışmaların başladığını belirten Kolat, “Gece yağan aşırı yağışlar gerek merkezde gerekse bazı ilçelerimiz ve yollarımızda su baskını oldu. Yukarı Mahmutlar’da da ciddi manada sel oldu tabi çalışmaların bazıları gecikti için bunlar oldu ekiplerimiz çalışmalara başladı alt geçit tamamlanmadığı için ciddi sıkıntı oldu alt geçit göl haline gelmiş, DSİ ve karayollarının yapması gereken bir çalışma özel idare AFAD gerekli çalışmalar yapıyor”  diye konuştu.  Vali   Kolat, “Mağdur olan vatandaşları yanında olacağız. Çok şükür ki can kaybı olmadı insana yönelik bir vaka yok. Mal kaybı çok arkadaşlarımız çalışıyor şehir merkezinde de aynı sıkıntı yaşandı Bahşılı’da da DSİ dere ıslah çalışmalarını sürdürüyor. Hasar tespitlerinin yapılmasının ardından gerek il merkezinde gerek ilçe ve köylerimizdeki vatandaşlarımıza gerekli kolaylığı sağlayacağız. Sadece evler değil ekili alanlarda zarar gördü bunun içinde Gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüğü ekipleri gerekli çalışmaları yapıyor” şeklinde konuştu.

 

Belediye kriz masası kurdu

 

Yağmurun başlaması ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Saygılı yağışların artmasından sonra İtfaiye Müdürlüğünde oluşturulan kriz masasına başkanlık yaptı. Belediye İtfaiye, Fen İşleri, KOSKİ ve diğer birimler adeta seferberlik içerisinde çalıştı. İtfaiye ekipleri sular altında kalan araçların yanı sıra aynı zamanda araçlarda mahsur kalan çok sayıda vatandaşı kurtardı. Osmangazi mahallesinde yatalak bir vatandaş yine İtfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Millet caddesi ile Gürler mahallesinde de araçlarında kurtarılmayı bekleyen vatandaşların imdadına İtfaiye ekipleri yetişti. Yağışların aşırı felakete dönüşmemesi için İtfaiye ekiplerinin yanı sıra tüm birimler eşgüdüm ve koordinasyon içerisinde çalıştı. Su altında kalan konut ve işyerlerinin tahliyesinde de aynı hızla çalışıldı. Belediye kriz masası bünyesinde çalışmalar kesintisiz bir şekilde devam etti.  Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Başkan Yardımcıları ve birim müdürleri sürekli mahalleleri gezerek sıkıntılı durumlara anında müdahale edilmesini sağladılar. Yağmurun durması ile birlikte vatandaşın yardımına yine Kırıkkale belediyesi birimleri yardım etti. Belediye Başkanı Mehmet Saygılı sabah saatlerine kadar çalışmaları takip etti. Ekipler hem yolda kalan vatandaşları hem de evlerini su basan vatandaşlara yardım etti. Cadde ve sokaklarda biriken çamurları ekipler sabah saatlerine kadar temizledi.

 

 

Tarım alanlarında % 40 zarar var

 

Kırıkkale merkeze bağlı Aşağı Mahmutlar, Yukarı Mahmutlar ve Ulaş köyleri, Bahşılı merkez Bahçeli Mahallesi ve Yukarı Çamlıca köyleri ile Yahşihan ilçesi Kılıçlar ve Hisarköy köylerinde zarar tesbit çalışmalarının başladığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, “Meteorolojiden alınan bilgiye göre metre kareye yaklaşık olarak 37 kg yağış düşmüş ve rüzgarın hızı da saatte 70 km bulmuştur. Arazide yapılan incelemelerde aşırı yağış ve sel afetinden özellikle dere yatakları ve çukur yerler etkilenmiş ve yaklaşık 7 bin dekar alanda ayçiçeği, domates, fasulye, mısır ve bağ alanlarında yaklaşık % 30-40 dolayında zarar olduğu tespit edilmiştir”  dedi.

 

 

 

 

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024