İsrail mallarını boykot edelim diyoruz.

Peki edelim.

Hangisini boykot edelim,önce hangisinden başlayalım?

En basiti, Coca Cola dan başlayalım mı?

İçmesekte olur dediğimiz Cola dan.Ama şu ramazanlık gününde Colasız iftar sofrasına oturanımız var mıdır?Yerli malı haftasında çocuğunun çantasına Cola koymayan anne çok azdır.Cola bağımlısı olan çok çocuk tanıyorum.Hadi diyelim ki Cola almadık marketten, Fanta alalım dedik, o da İsrail´in valla.Hangi birini yazıyım.O nu içmesek de  Sprite mi içelim desek o da İsrail´in, anlayacağınız asitli içecek olan Pepsi,Yedigün,Fruko,Sensun,Schweppes daha adını yazmadığım bir çok içecekler,dokuz milyon nüfusu olan İsrail´e ait.Marketlerimizin adı Türk olup, içeriği İsrail ürünleri ile dolu.

Zeytin dallarını kese,kese bitirdik, ihraç eden ülkeden, ithal eden ülkeye döndük.Tunus´dan zeytin yağı ithal eder duruma geldik.

Çamaşır deterjanına gelelim.

Hanımlarımız pek sever balkonlara asılan iç çamaşırlarının sakız gibi olanını.Sevmekle kalmaz takip ederler birbirlerinin çamaşırlarının rengini.Deterjan konusunda hanımların muhabbeti,hangisinin daha iyi  beyazlattığıdır,hangi ülkeye ait olduğu hiç konuşulmaz.Temizlik ön plandadır.Millilik hiç akla gelmez.Tursil yarı milli deterjanımızdır ama kalitesinden ötürü tercih payı çok düşüktür.

Türkiye´nin en doğal ve milli temizlik ürünü olan bor madeninden üretilen  Etimatik marka çamaşır deterjanını bir çok ev hanımının bildiğini sanmıyorum.Çünkü basında reklamı yapılmaz,marketlerin raflarında göremeyiz.İsrail ürünü olan Ariel ve Omo reklamları her gün gözümüze sokulur,market raflarında direkt karşımıza çıkar.(Bu arada Etimatik çamaşır deterjanının Migros´da satıldığını hatırlatmak isterim sevgili hanımlara.)

Yaz aylarında dolabımıza alıp koyduğumuz‘´misafir gelince ikram ederiz,aman kaliteli olsun´´diye çaba sarf ettiğimiz(ayrıca markacı bir toplum olduğumuzdan)İsrail ürünü olan Algida ve Magnum marka dondurma değil midir,Maraş dondurması dururken?

Boykot nedir? Boykot nasıl yapılır? Boykot nedir? Boykot nasıl yapılır?

Edinilmiş davranışları değiştirmek en zorudur.Bir kaç ürün olsa sıkıntı yok, uygulanır fakat yaşam tarzı haline gelmiş ya da getirtilmiş bir sürü alışkanlıklarımız var.Hangimizin banyosunu işgal etmez, İsrail malı olan Pantene,Elidor,Blendax,Clear.

Dişlerimizi misvakla mı temizleyelim ya da tuz,sirke mi kullanalım,İsrail ürünü İpana,Signal,Colgate varken.

Evimizin her alanında çok kullandığımız Domestos çamaşır suyu İsrail ürünüdür.Yoğunluğundan dolayı üzerimize sıçramayışındandır tercih sebebimiz.Yoğunluğu az olan çamaşır suyu pek tercih edilmez.Çünkü kullanılırken üzerinize sıçrama ihtimali yüksektir.

Yine,İsrail ürünü Yumoş marka yumuşatıcı her evde mevcuttur.

İnsanların nerdeyse vazgeçilmezi haline gelmiş olan Nescafe,Nesquik,Jacobs; Gerek işyerinde,gerekse evimizde misafirimize ikram ettiğimiz,hazırlaması çok pratik bir içecektir.(Afedersiniz,reklam yapar gibi oluyorum bu arada)

Knorr bulyon,bir çok hanımın pilavlarda kullandığı,aroması güzel bir tatlandırıcıdır.Her ne kadar“e”maddesi içerse de,sağlık boyutuyla  ilgilenmeyiz pek,daha çok damak tadımıza hitap etmesine önem veren bir milletiz.Kim tavuk haşlayıp suyundan pilav yapacak her seferinde,at bir Knorr bulyon işlem tamamdır.

Bu kadarla bitmiyor marketteki raflarda bulunan İsrail ürünleri.Ben üçünü, beşini yazdım.Daha da fazlası var.Facede çok paylaşıldı. Listeyi gördünüz bir çoğunuz.Hadi İsrail ürünü almadınız, Alman,Fransız,İngiliz ürünü alacaksınız.Çok fark eden bir şey olmayacak. Ayrıca; Çok zaman harcamamız gerekli,üretimi olmayan yerli ürün bulmamız için.(Size çok basit bir bilgi vermek istiyorum.Alış veriş kolaylığı açısından.Ürünlerin üzerinde üretimin hangi ülkeye ait olduğunu bildiren kod numarası vardır. İsrail ürünü kodu 729´dur.Bilginize sunmuş oluyum.)

Yerli tohumun kullanılması yasaklanıp hatta kullanana ceza kesildiği,sağlığımızı tehdit eden tohumların bile İsrail´den geldiğini cümle alem biliyor.

Boykot, para verip evine aldığın Cola´yı tuvalete dökmeyle,eşeğin üzerine İsrail bayrağı sarıp, eşeği yakmakla olmaz.Almayalım desek, eylemimiz en fazla bir,iki gün sürer ve çarpıcı bir kitleye ulaşamadan biter.Halk hareketi çok etkilidir aslında ama büyük kitlelere ulaşması için çok büyük bir organize ister.Ucundan,kıyısından tutması gerekli Devletin ve STK´ların.Boykot yapmak facede birkaç kişinin paylaşımı ile sonuca ulaşamaz.Devlet politikası olması gerekir.Devlet politikası olması için ise yerli liderlere ihtiyacımız vardır.