EKONOMİ 9.09.2019 15:04:58
YEREL MARKETLERE SAHİP ÇIKIYORUZ

YEREL MARKETLERE SAHİP ÇIKIYORUZ

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Cebeci ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, “Yerel esnafımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

ULUSAL MARKET SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale´de de her geçen gün sayısı artan ulusal market markaları, bulunduğu bölgelerdeki yerel maket ve bakkallara ekonomik açıdan zarar veriyor.

Bazı bakkalların kepenk kapattığı günümüzde, ulusal marketlerin artması yerel marka olan market esnaflarını kara kara düşündürür durumda.  “Yerel marketler Can çekişiyor!” haberi üzerine Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Cebeci ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, “Yerel esnafımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

 

KIRIKKALE´DE Kİ BİM-A101-ŞOK-MİGROS- CARREFOURSA SAYISI

Her geçen gün artan büyük marketlerle bakkal kültürü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale´de de her geçen gün sayısı artan ulusal market markaları, bulunduğu bölgelerdeki yerel maket ve bakkallara ekonomik açıdan zarar veriyor.  Kırıkkale´de ulusal marka olarak BİM´in 16 şubesi, A101´in 12 şubesi, Şok´un 25 şubesi, Migros´un 2 şubesi, Carrefoursa´nın ise 2 şubesi bulunuyor.

 

ŞEHRİMİZ ESNAFINA ZARAR VERİYOR

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Cebeci, “Bizler yıllardır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak bu gibi sorunlarla mücadele ediyoruz. Geçmişte olduğu gibi şimdi de esnafımızın yanında olduğumuzu bir kez daha söylüyor ve de bu gibi ulusal market markalarının her yere işletme açmasını da olumlu bulmuyoruz. Çünkü bu açılan işletmelerimiz o bölgede bulunan esnaflarımıza ciddi anlamda zarar vermektedir” dedi.

 

YEREL MARKETLER ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Cebeci, “Ortak karar alınarak bu mağazaların şehir dışına taşınmasını sağlamalı. Çünkü yerel marketler ve bakkallar kapanırsa sosyal dengedeki zincir kopar ve kimseye yarar sağlamayacağı gibi zararı olur, sistem yerel market ve bakkal esnafının ayakta kalması için olmayanların üzerine çöker. Küçük esnaf ve sanatkârların, bu ülkenin ekonomik ve sosyal anlamda çimentosu olduğunu unutmamak gerekir.”

 

AHİLİK KÜLTÜRÜNE SIĞMAYAN DAVRANIŞ

Bir diğer açıklamalarda bulunan Köstekli ise, esnaflığın ahilik kültüründen geldiğini ve günümüzde bu kültüre uymayan ulusal market zincirlerinin bu tutarsız davranışlarını kınadıklarını dile getirdi. Birçok büyük market zincirinin açıldığı Kırıkkale´de mahalle bakkalları ve yerel marketler can çekişiyor. Şehrimizde her cadde ve sokak başında bir biri ardına açılan marketler, bakkal ve yerel marketleri kapatma noktasına getirmiştir. Ulusal marketler yatırım amaçlı gelmiyor. Bu durum şehrimizde bu işlerle uğraşan esnafımıza da ciddi anlamda zarar veriyor.” şeklinde konuştu.

 

ESNAFIN TOPLUMDA ÖNEMLİ YERİ VAR

Köstekli. “Bugün Türkiye ekonomisi içinde çok önemli yer tutan Esnaf ve Sanatkarlar Avrupa Birliği´ne entegrasyon çalışmaları kapsamında şehrin merkezine açılan ulusal mağazalar zinciri, küçük esnafı kepenk kapatma durumuna getirmiştir. Zaten içinde bulunduğumuz yüksek enflasyonla birlikte ekonomik bir durgunluğun yaşandığı bu dönemde, siftah yapmadan kepenklerini kapatan esnaf ve sanatkârların özellikle de bakkal, market ve bayi esnafının içinden çıkılmaz sorunu haline gelmiştir. Yetkililerimizin bu soruna çözüm bulması gerekir” dedi. Haber: Emel Selci

 

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024